Ce fac catolicii cu crenguțele de salcie de Florii. Tradiția pe care o respectă cu sfințenie
Astăzi, în calendarul catolic se marchează Duminica Floriilor. Acesta are loc în ultima săptămână a Postului Mare care duce la Duminica Paștelui. Pentru majoritatea catolicilor, crenguțele de salcie reprezintă un simbol al acestei zile, existând și legende în Duminica Floriilor, precum și câteva tradiții respectate cu sfințenie.
Astăzi catolicii celebrează Duminica Floriilor
Îndiferent că vorbim de ritul catolic sau ortodox, Duminica Floriilor are aceeași semnificație, intrarea lui Iisus Hristos în Cetatea Sfântă, moment în care oamenii l-au primit cu brațele deschise dar și cu ramuri din palmieri pe care le aruncau pe jos în fața lui, pentru a face un covor pe care să poată călări măgarul său.
Ramura de palmier reprezintă victoria și pacea în timpul călătoriei din Postul Mare și îndeplinește frecvent două funcții liturgice în mai mult de o formă fizică. Este un obiect sfânt proeminent care îi ajută pe catolici să se pregătească pentru moartea și învierea Mântuitorului nostru.
Vezi și: Paștele catolic 2023. Pe ce dată pică și cum sărbătoresc catolicii Învierea Domnului
Înainte de începerea procesiunii din Duminica Floriilor, un preot binecuvântează ramurile de palmier cu apă sfințită, amintindu-ne de prezența lui Hristos, iar ramurile devin un sacramental, un obiect sfânt menit să ne apropie de Dumnezeu. În regiunile în care palmierii cresc în mod nativ, nu este neobișnuit ca parohiile să își culeagă proprii palmieri pentru slujba din Duminica Floriilor.
Cu toate acestea, catolicii obișnuiesc să ia cu ei acasă ramurile sacramentale, uneori împletindu-le în cruci, și să le expună în casele lor până în anul liturgic următor. Pe măsură ce se apropie următorul anotimp al Postului Mare, mulți lideri ai comunității bisericești catolice le cer enoriașilor să aducă acele crenguțe înapoi în parohie.
Ce fac catolicii cu crenguțele de salcie de Florii
Dar nu întotdeauna se folosește o ramură de palmier în aceste liturghii din Postul Mare. În unele regiuni, catolicii folosesc ramuri de măslin în procesiunile din Duminica Floriilor ca semn al păcii, al victoriei și al reconcilierii în ultima duminică a Postului Mare, marcând începutul Săptămânii Sfinte. Conform dogmei catolice, în alte zone, nu se mai folosesc ramuri de palmieri sau cele de măslin, ci ramuri de salcie. Așa că hai să vedem ce fac catolicii cu crenguțele de salcie de Florii.
Creștinii catolici le primesc la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor, și sunt binecuvântate și trebuie tratate ca obiecte sfinte. În practica creștin catolică salcia este simbolul pascal. Unul dintre cele mai proeminente simboluri pascale, datorită faptului că din această crenguță uscată, un fel de rămurică, izbucnește dintr-o dată acea frumoasă floare a vieții și este primul tufiș care înflorește.
Vezi și: Cum să folosești ramurile de salcie sfințite în biserică de Florii. Ce tradiții există în țară
Tradiția pe care o respectă cu sfințenie
Creștinii catolici folosesc crenguțele ca simbol bisericesc al salutului lui Iisus când a intrat în Ierusalim. Una din tradițiile împământenite în conștiința creștinilor catolici este ca, în Duminica Floriilor, să împăturească ramurile într-o cruce, ulterior punându-le în spatele unui tablou sau crucifix acasă. Aceeași tradiție mai spune că, odată împăturite, ramurile pot fi folosite ca un semn în missal sau în cartea de rugăciuni.
Dar, în tradiție, veți vedea, de asemenea, ramuri de salcie pisată în Duminica Floriilor. Potrivit unei legendei, de origine poloneză, Iisus a vizitat o pădure în Duminica Floriilor, stearpă din cauza condițiilor de iarnă, și le-a poruncit îngerilor Săi să adune sălcii cu muguri moi, de bumbac, primele flori ale primăverii.