Pe 17 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor, cea mai importantă sărbătoare dinainte de Paște. În acestă zi, credincioșii care au ținut post au dezlegare la pește și pot mânca anumite preparate din carne albă. Iată care este alimentul care nu poate lipsi de pe masă.
Duminica Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare înainte de Învierea Domnului Iisus Hristos. În fiecare an, Floriile se celebrează cu o săptămână înainte de Paște și marchează începutul Săptămânii Patimilor.
Conform Bibliei, în ziua de Florii, creștinii sărbătoresc intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin. Mântuitorul ar fi fost primit cu brațele deschise de către poporul evreu și așteptat ca pe un rege, cu veșminte și ramuri de palmier și finic.
În Duminica Floriilor, credincioșii merg la biserică purtând ramuri de salcie, pentru a le sfinți. După ce primesc binecuvântarea preotului, ramurile se pun la intrare în casă, la geam și la icoană, pentru a avea parte de noroc și belșug.
Un alt obicei de Florii spune să stropești casa cu apă sfințită, pentru prosperitate și bogăție. De asemenea, fetele nemăritate sunt sfătuite să își pună busuioc sub pernă, pentru a-și visa ursitul.
În Duminica Floriilor, credincioșii care au ținut Postul Paștelui au dezlegare la pește și pot consuma carne albă, de pește, fie la grătar sau la cuptor. Tradiția spune că așa ar fi cerut Iisus în Ierusalim, în duminica dinaintea Paștelui.
Două dintre cele mai gustoase mâncăruri din pește, ce se pot consuma de Florii, sunt cârnații de pește și micii de pește. Iată cum se prepară cele două preparate:
Cureți peştele de solzi şi de intestine, îl speli, îl filetezi și tai în bucăți mici. Apoi, toci peștele cu mașina de tocat, de două ori, alături de usturoi.
După ce l-ai condimentat cu toate mirodeniile enumerate mai sus, amesteci totul obții o pastă omogenă. În continuare vei umple mațele cu această pastă, iar apoi cârnaţii se frig sau se pun la prăjit.
Curăță bine peştele, pe care-l vei toca de 2 ori prin mașină. Adaugă piper, cimbru, boia de ardei și sare şi amestecă totul bine, până se formează o pastă omogenă.
Lasă compoziția în frigider pentru o oră sau două, după care o vei scoate pentru a forma micii. După ce i-ai rulat, pune micii pe grătar.