Credincioşii ortodocși care ţin postul Paștelui au, astăzi, dezlegare la peşte. Preoţii susțin că sărbătoarea Bunei Vestiri, cinstită în fiecare an la 25 martie, este un praznic împărătesc, motiv pentru care se mănâncă macrou, icre, știucă etc. Un fel de răsfăţ culinar pentru creştini, iar următorul festin va mai fi în duminica Floriilor (9 aprilie).
Potrivit bisericii ortodoxe, sunt zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se consume produse din pește. În termeni religioși, dezlegarea înseamnă că ai voie să mănânci macrou, icre, știucă etc., însă nu carne, brânză, lapte şi ouă.
„Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă”, declară preoții români.
Sfântul Ioan Gură de Aur, una dintre cele mai importante figuri ale patrologiei creștine, spune că postul „potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă”. Din când în când, Biserica Ortodoxă permite și dezlegări la pește, amintind de alimentul pe care însuși Iisus Mântuitorul l-a mâncat.
„După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, afirmă fețele bisericești.
Peştele este văzut ca o vietate care nu se vaită și nu scoate sunete precum păsările sau animalele a căror carne o consumăm în mod obişnuit. Dezlegarea la produse pescărești este amintită de Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfinţit (439-532 A.D.) şi are numeroase semnificaţii.
În primul rând, este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte.
Citește și Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt. De ce i se mai spune în popor Blagoveștenia
Teologii subliniază că literele acestui cuvânt în limba greacă – ICHTIS – sunt iniţialele expresiei „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu”. Apoi, Mântuitorul şi-a ales apostolii dintre pescari, asemănând misiunea creştină cu o prindere de peşte. Prin urmare, acest aliment a ajuns să aibă o însemnătate remarcabilă în creştinism.
Canoanele bisericești arată că zilele cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum o încălcare a postului, ci o mângâiere în care jertfa ascetică se combină cu bucuria prezenţei lui Hristos în mijlocul credincioşilor.