25 mart. 2023 | 11:27

Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare. De ce nu se ţine cont de interdicţie de Buna Vestire

Diverse
Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare. De ce nu se ţine cont de interdicţie de Buna Vestire
De ce se mananca peste de Buna Vestire

Credincioşii ortodocși care ţin postul Paștelui au, astăzi, dezlegare la peşte. Preoţii susțin că sărbătoarea Bunei Vestiri, cinstită în fiecare an la 25 martie, este un praznic împărătesc, motiv pentru care se mănâncă macrou, icre, știucă etc. Un fel de răsfăţ culinar pentru creştini, iar următorul festin va mai fi în duminica Floriilor (9 aprilie).

De ce este dezlegare la pește de Buna Vestire (25 martie)

Potrivit bisericii ortodoxe, sunt zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se consume produse din pește. În termeni religioși, dezlegarea înseamnă că ai voie să mănânci macrou, icre, știucă etc., însă nu carne, brânză, lapte şi ouă.

„Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă”, declară preoții români.

Beneficiile postului pentru trup și suflet

Sfântul Ioan Gură de Aur, una dintre cele mai importante figuri ale patrologiei creștine, spune că postul „potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă”. Din când în când, Biserica Ortodoxă permite și dezlegări la pește, amintind de alimentul pe care însuși Iisus Mântuitorul l-a mâncat.

„După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, afirmă fețele bisericești.

Ce simbolizează peștele în teologie

Peştele este văzut ca o vietate care nu se vaită și nu scoate sunete precum păsările sau animalele a căror carne o consumăm în mod obişnuit. Dezlegarea la produse pescărești este amintită de Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfinţit (439-532 A.D.) şi are numeroase semnificaţii.

În primul rând, este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte.

Citește și Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt. De ce i se mai spune în popor Blagoveștenia

Teologii subliniază că literele acestui cuvânt în limba greacă – ICHTIS – sunt iniţialele expresiei „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu”. Apoi, Mântuitorul şi-a ales apostolii dintre pescari, asemănând misiunea creştină cu o prindere de peşte. Prin urmare, acest aliment a ajuns să aibă o însemnătate remarcabilă în creştinism.

Canoanele bisericești arată că zilele cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum o încălcare a postului, ci o mângâiere în care jertfa ascetică se combină cu bucuria prezenţei lui Hristos în mijlocul credincioşilor.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Noi reguli pentru comerțul cu mașini. Cum vor fi afectați românii
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Decizie pentru românii cu buletin. NU te mai obligă nimeni să declari din 2025
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro