Când pică Paștele în 2023! Pentru mulți creștini, cea mai frumoasă perioadă a anului este Paștele, nu Crăciunul. Pentru aproape toți ceilalți, este vorba despre câteva zile libere de la serviciu pentru a se răsfăța cu ciocolată și dulciuri, la un moment stabilit la întâmplare la începutul primăverii. Sau este mijlocul? Cine știe? Deci, ce se întâmplă de fapt cu Paștele? Haideți să răspundem la toate întrebările pe care le-ați avut vreodată despre Paște, dar v-a fost prea frică să le puneți.
Răspunsul nu este chiar ceea ce v-ați aștepta, ținând cont de faptul că Paștele are ca scop celebrarea vieții, morții și învierii lui Iisus Hristos. De fapt, ziua de Paște este stabilită de calendarul lunisolar. Acst calendar a fost creat în Mesopotamia în jurul anului 3000 î.Hr.
Calendarul lunisolar este alcătuit din luni lunare care au fost ajustate pentru a se potrivi în anii solari. Paștele este determinat de duminica care urmează primei luni pline de după echinocțiul de primăvară.
Doar creștinii văd Paștele ca pe o sărbătoare religioasă. Multe alte culturi și religii recunosc începutul primăverii prin festivități. De exemplu, în Egipt, festivalul de primăvară se numește „Sham el-Nessim”. Este o zi pe care egiptenii antici o sărbătoreau ca fiind începutul creației lumii.
În Iran, festivalul primăverii se numește „Nowruz”, iar în Punjab și în unele părți ale Pakistanului se sărbătorește primăvara cu „Basant”, un festival caracterizat de zboruri de zmeu și flori galbene. Dar, hai să vedem când pică Paștele în 2023.
De exemplu, în 2023, echinocțiul este pe 20 martie, iar următoarea lună plină este pe 6 aprilie. Prin urmare, Paștele este pe 9 la catolici, și pe 16 aprilie la creștinii ortodocși. Această lună plină este cunoscută și sub numele de „luna roz”, mai bine cunoscută în calendarul evreiesc ca fiind începutul Pesach-ului sau al Paștelui.
Această sărbătoare amintește de eliberarea israeliților din sclavia egipteană între anii 1300 și 1201 î.Hr. Paștele acoperă cele șapte zile care înconjoară răstignirea lui Iisus Hristos din mâinile romanilor la Calvar în anul 30 d.Hr.
Cunoscută sub numele de Săptămâna Sfântă, începe în Duminica Floriilor, a șasea duminică din Postul Mare, pe 9 aprilie, când catolicii deja celebrează Paștele, Învierea Domnului Iisus Hristos.
Duminica Palmierilor își trage numele de la palmele fluturate în momentul în care Iisus a intrat triumfător în Ierusalim, așa cum este specificat în toate cele patru evanghelii, Matei, Marcu, Luca și Ioan. Lunea și marțea Sfântă sunt relativ nesemnificative.
Miercurea Sfântă este cunoscută și sub numele de Miercurea Spionilor. Este denumită așa în semn de recunoaștere a zilei în care Iuda Iscarioteanul le-a spus romanilor unde se află Hristos în schimbul a 30 de arginți.
Joia Mare comemorează ziua Cinei celei de Taină și spălarea simbolică a picioarelor ucenicilor. La Vinerea Mare vom ajunge imediat, iar săptămâna se încheie cu Sâmbăta Neagră, înainte de Învierea din Duminica Paștelui.
Vinerea Mare cade cu două zile înainte de Duminica Paștelui, adică pe 14 aprilie. Pentru mulți oameni, Vinerea Mare înseamnă ziua în care Iisus Hristos a fost crucificat.
În afară de anul care tocmai a început, se știe deja care vor fi datele la care va pica Paștele, atât la creștinii ortodocși, cât și la cei catolici. Așadar, în cele ce urmează vă oferim datele la care pică Paștele în următorii ani:
Confor unui act normativ, aprobat de Senat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, în afară de datele deja oficiale, se mai adaugă și cele două zile, 6 și 7 ianuarie. Astfel, lista deja cunoscută, se va mări. De la 15 zile libere, cât erau până în prezent, se va trece la 17 zile libere, după cum urmează: