Cum să folosești ramurile de salcie sfințite în biserică de Florii și ce tradiții există în țară. Ziua de Florii este considerată o sărbătoare care simbolizează și renașterea naturii, pe lângă semnificațiile creștine. În țară există multe tradiții ce au în centru ramurile de salcie: Iată care sunt!
Ziua de Florii este o sărbătoare creștină fără dată exactă, fiind celebrată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat în Biblie, în toate cele patru evanghelii: Marcu, Matei, Luca și Ioan – intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor și aclamat ca un împărat: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.
De asemenea, în această zi, la bisericile din România se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, iar credincioșii aduc la biserică crenguțe de salcie, pe care preoții le sfințesc.
Însă ziua de Florii este și o sărbătoare a renașterii naturii, iar în unele sate copiii duc la îndeplinire un ritual ce se aseamănă cu sorcovitul, iar în foarte multe locuri se duc ramuri verzi de la biserică.
Ramura de salcie sfințită la biserică reprezintă un simbol al castității și renașterii anuale a vegetatației. Tot cu crenguțe de finic, identificate apoi de creștini cele de salcie, evreii l-au întâmpinat pe Iisus la intrarea triumfătoare în Ierusalim.
Din cele mai vechi timpuri, ramurile înflorite de salcie sfințite în Duminica Floriilor aveau diverse întrebuințări: împodobeau icoanele, crucile, mormintele, troițele, ferestrele, ușile și porțile caselor. Ele asigurau o protecție magică și alungau spiritele malefice. Aceste ramuri mai erau date și vitelor de mâncare, pentru ca ele să se înmulțească.
Sunt înfipte în pământul holdelor sau atârnate în pomii fructiferi și butucii de viță de vie, ca să le dea rod bogat. Tot ramurile de salcie previn și durerile de șale în timpul secerișului dacă femeile și bărbații se încing cu ele, opresc vijeliile și ploile cu grindină pe timpul verii și ajută ca vrăjile și descântecele să se prindă.
De Florii, în anumite sate din Oltenia, copiii obișnuiau să colinde cu ramuri verzi de salcie, iar femeile, la Circovii Marinei, făceau din crenguțe de salcie un cerc prin care treceau bolnavii pentru vindecare.
Coronițele din salcie erau obiecte prin care se sărutau fetele la însurățit și, uneori, erau purtate pe cap de Paparudă. Un unele locuri, de Florii se scotea mărțișorul făcut cadou de 1 martie și era pus într-un măceș sau într-un pom înflorit.