18 dec. 2023 | 15:14

Ce este un an bisect. Motivul pentru care 2024 va avea o zi în plus în calendar

News
Ce este un an bisect. Motivul pentru care 2024 va avea o zi în plus în calendar
Ce înseamnă an bisect

Cu noul an la un pas distanță, pregătirile pentru 2024 sunt în toi, iar un aspect ignorant de multe persoane este faptul că acesta va fi un an bisect. Ce înseamnă, de fapt, un an bisect și cum ne ajută această zi în plus?

Cu ce schimbări vine anul 2024

Cu intrarea în Noul An, 2024 ne aduce nu doar o schimbare de cifre, ci și o zi în plus în calendarul nostru obișnuit. Anul bisect se apropie, și este momentul să înțelegem de ce această zi în plus este atât de necesară și cum ne afectează viața cotidiană.

Anii bisecți, precum 2024, includ o zi în plus, 29 februarie, pentru a corecta discrepanța dintre anul calendaristic gregorian, cu 365 de zile, și anul în care Pământul înconjoară Soarele, cu aproximativ 365,25 de zile.

Fără această adăugire, calendarul nostru și anotimpurile ar deveni treptat desincronizate. De asemenea, anul 2024 nu este doar un an bisect obișnuit, el aducând cu sine o schimbare în modul în care se încheie și începe un an bisect.

Acesta nu va avea aceeași zi a săptămânii ca și anul non-bisect anterior, aducând o notă de neobișnuit în structura calendarului nostru obișnuit.

CITEȘTE ȘI: Când este următorul an bisect. Cum se calculează și de ce se adaugă o zi în plus în calendar

Cum identificăm anii bisecți?

Anii bisecți urmează un model destul de simplu, revenind la fiecare patru ani. Totuși, există o regulă de bază de memorat: un an poate fi bisect dacă este divizibil exact cu 4.

Așadar, când te întâlnești cu 2024 și observi ziua în plus în luna februarie, știi că este un an special, menit să mențină echilibrul timpului în raport cu mișcările Pământului în spațiu.

Principala regulă care determină dacă un an este bisect este divizibilitatea acestuia cu 4. Cu alte cuvinte, dacă un an poate fi împărțit exact la 4, atunci el primește privilegiul unei zile în plus în calendar.

Există, însă, excepții la regulă. Anii care sunt divizibili cu 100, precum 1700 sau 1800, nu vor primi o zi în plus, cu excepția cazului în care sunt și divizibili cu 400.

Acesta este motivul pentru care anii 1700, 1800 și 1900 nu au fost ani bisecți, în timp ce anii 1600 și 2000 au avut parte de această adăugare specială la calendar.

Astfel, pentru a determina dacă un an este bisect, este nevoie ca acesta să îndeplinească ambele reguli menționate anterior. Trebuie să fie divizibil cu 4 și să nu fie doar un an de secol (divizibil cu 100), ci și să fie divizibil cu 400.

Deoarece 2024 este un an divizibil cu 4 și nu este un an de secol, fiind divizibil cu 100, dar nu și cu 400, acesta îndeplinește ambele criterii și va fi, prin urmare, un an bisect. În concluzie, pregăti-vă de acum planurile pentru a sărbători cum se cuvine data de 29 februarie!

CITEȘTE ȘI: Câte zile lucrătoare sunt într-o lună. Cum sunt plătite orele suplimentare

Parteneri
Doliu în Biserica din România. S-a stins din viață starețul Mănăstirii Nicula
Redactia.ro
Horoscop noiembrie 2024. Urmează luna transformărilor profunde, viața ne va fi zguduită din temelii, intrăm într-o nouă eră
Click.ro
Imagini șocante cu pietoni care sar intenționat în fața mașinilor, în Năvodari. Recomandarea polițiștilor pentru șoferi
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Unica.ro
Ghid de cumpărături pentru Black Friday 2024. Cum evităm capcanele
EVZ.ro
Povestea tulburătoare a Larisei Butnariu. Tânăra a fost chinuită de traficanți și a solicitat sinucidere asistată în cele din urmă. Dezvăluiri din infernul pe care l-a trăit
Spynews
Banii care NU mai pot fi folosiți! Bancnotele pe care nici banca nu le acceptă
Capital.ro
De necrezut! Ce pensie are Mihaela Tatu după 30 de ani de carieră: "Cu pensia pe care o am, nu pot să trăiești"
Avantaje
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Mediaflux
Astăzi este ziua Simonei Gherghe! Ce surpriză i-au făcut copiii, la prima oră, frumoasei prezentatoare
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro