Câte zile lucrătoare sunt într-o lună. Cum sunt plătite orele suplimentare

Câte zile lucrătoare sunt într-o lună. Cum sunt plătite orele suplimentare
Câte zile lucrătoare sunt într-o lună

Câte zile lucrătoare sunt într-o lună? Inflația își spune cuvântul, iar din ce în ce mai mulți români sunt obligați să muncească ore suplimentare. În timp, acestea se adună, iar la sfârșitul lunii aflăm că am lucrat mai multe zile. Știți câte zile lucrătoare se află într-o lună?

Câte zile lucrătoare sunt într-o lună

Conform legii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. De asemenea, durata timpului de muncă ce include ore suplimentare poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, însă doar cu condiția ca media lor de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice.

Zilele lucrătoare diferă de la lună la lună. În general, la un program de 8 ore pe zi, fără ore suplimentare, lucrează în jur de 20 de zile pe lună sau 170 de ore pe lună. Iată câte zile lucrătoare sunt în fiecare lună din anul 2022, luând în considerare un program de 8 ore pe zi.

 • Ianuarie – 20 zile lucrătoare
 • Februarie – 20 zile lucrătoare
 • Martie – 23 zile lucrătoare
 • Aprilie – 19 zile lucrătoare
 • Mai – 22 zile lucrătoare
 • Iunie – 20 zile lucrătoare
 • Iulie – 21 zile lucrătoare
 • August – 22 zile lucrătoare
 • Septembrie – 22 zile lucrătoare
 • Octombrie – 21 zile lucrătoare
 • Noiembrie – 21 zile lucrătoare
 • Decembrie – 20 zile lucrătoare

Citește și: Câte săptămâni are un an? Dar un an bisect?

Cum sunt plătite orele suplimentare

Orice fel de muncă prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, adică 48 de ore, este considerată muncă suplimentară. Aceasta nu poate fi efectuată decât cu acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora. În aceste condiții, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul de lucru normal.

De asemenea, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară va fi plătită prin adăugarea unui spor la salariul corespunzător duratei acesteia. De cele mai multe ori, sporul pentru munca suplimentară se stabilește prin negociere. Însă, el nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Salariații au dreptul să lipsească până la 10 zile în unele cazuri

Conform noilor modificări ale Codului Muncii, care au intrat în vigoare din 22 octombrie, salariații vor avea noi drepturi, precum zile libere în plus pentru diverse situații speciale sau dreptul de a absenta de la locul de muncă până la 10 zile lucrătoare, doar în situații neprevăzute.

Angajații vor putea lipsa de la muncă doar ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident „care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului”, spune legea.

Dacă astfel de urgențe în familie au loc, salariații au posibilitatea de a cere liber 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Una dintre condiții este ca angajatorul să fie informat înainte de a lipsi de la serviciu.

Mai apoi, salariatul și angajatorul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, așa cum spune legea. Totodată, zilele libere pentru urgențele în familie sunt considerate perioade de activitate prestate. Ele nu afectează concediul de odihnă anual.

Citește și: Ce zile libere legale sunt în 2023. Angajații mai au încă 4 și în acest final de an

Urmăriți Playtech.ro și pe