22 nov. 2022 | 18:00

Câte zile lucrătoare sunt într-o lună. Cum sunt plătite orele suplimentare

Utile
Câte zile lucrătoare sunt într-o lună. Cum sunt plătite orele suplimentare
Câte zile lucrătoare sunt într-o lună

Câte zile lucrătoare sunt într-o lună? Inflația își spune cuvântul, iar din ce în ce mai mulți români sunt obligați să muncească ore suplimentare. În timp, acestea se adună, iar la sfârșitul lunii aflăm că am lucrat mai multe zile. Știți câte zile lucrătoare se află într-o lună?

Câte zile lucrătoare sunt într-o lună

Conform legii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. De asemenea, durata timpului de muncă ce include ore suplimentare poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, însă doar cu condiția ca media lor de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice.

Zilele lucrătoare diferă de la lună la lună. În general, la un program de 8 ore pe zi, fără ore suplimentare, lucrează în jur de 20 de zile pe lună sau 170 de ore pe lună. Iată câte zile lucrătoare sunt în fiecare lună din anul 2022, luând în considerare un program de 8 ore pe zi.

  • Ianuarie – 20 zile lucrătoare
  • Februarie – 20 zile lucrătoare
  • Martie – 23 zile lucrătoare
  • Aprilie – 19 zile lucrătoare
  • Mai – 22 zile lucrătoare
  • Iunie – 20 zile lucrătoare
  • Iulie – 21 zile lucrătoare
  • August – 22 zile lucrătoare
  • Septembrie – 22 zile lucrătoare
  • Octombrie – 21 zile lucrătoare
  • Noiembrie – 21 zile lucrătoare
  • Decembrie – 20 zile lucrătoare

Citește și: Câte săptămâni are un an? Dar un an bisect?

Cum sunt plătite orele suplimentare

Orice fel de muncă prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, adică 48 de ore, este considerată muncă suplimentară. Aceasta nu poate fi efectuată decât cu acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora. În aceste condiții, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul de lucru normal.

De asemenea, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară va fi plătită prin adăugarea unui spor la salariul corespunzător duratei acesteia. De cele mai multe ori, sporul pentru munca suplimentară se stabilește prin negociere. Însă, el nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Salariații au dreptul să lipsească până la 10 zile în unele cazuri

Conform noilor modificări ale Codului Muncii, care au intrat în vigoare din 22 octombrie, salariații vor avea noi drepturi, precum zile libere în plus pentru diverse situații speciale sau dreptul de a absenta de la locul de muncă până la 10 zile lucrătoare, doar în situații neprevăzute.

Angajații vor putea lipsa de la muncă doar ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident „care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului”, spune legea.

Dacă astfel de urgențe în familie au loc, salariații au posibilitatea de a cere liber 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Una dintre condiții este ca angajatorul să fie informat înainte de a lipsi de la serviciu.

Mai apoi, salariatul și angajatorul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, așa cum spune legea. Totodată, zilele libere pentru urgențele în familie sunt considerate perioade de activitate prestate. Ele nu afectează concediul de odihnă anual.

Citește și: Ce zile libere legale sunt în 2023. Angajații mai au încă 4 și în acest final de an

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro