Începând cu data de 27 februarie, timp de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2023, creștinii ortodocși au întrat în Postul Paștelui. În aceste condiții, cei care acceptă să țină acest post sunt obligați să renunțe la anumite lucruri, unele chiar importante pentru ei. Așa se face că astăzi vorbim despre ce e interzis să facă unii români în Postul Paștelui. Preoții spun că e mare păcat, și că mai bine mai aștepți până după Înviere.
După cum bine știm, pe 16 aprilie vom celebra cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului Iisus Christos, iar din 27 februarie suntem oficial în Postul Paștelui, sau Postul Mare. În toată această perioadă, de 40 de zile, cei care decid să țină acest post strict, sunt nevoiți să renunțe la anumite mâncăruri, majoritatea de origină animală, deoarece, spun preoții, e mare păcat, și că mai bine mai aștepți până după Înviere, dacă ți se face poftă de o anume mâncare sau nu.
Dar, în afară de acest aspect al Postului Paștelui, mai este un altul de care trebuie să se țină cont cu mare strictețe. În toată această perioadă, așa cum este firesc, au loc și zilele de naștere, și pe toată perioada celor 40 de zile sunt extrem de mulți care-și doresc să sărbătorească încă un an din viață. Dar, conform canoanelor bisericești, ortodoxe sau catolice, s-ar putea să fie nevoiți să facă un anume lucru. Dacă nu știi despre ce este vorba, citește mai deaprte și află ce e interzis să facă unii români în Postul Paștelui.
Chiar dacă nimeni din familia ta apropiată nu are o zi de naștere în februarie, martie sau aprilie, există șanse ca, la un moment dat, familia extinsă sau prietenii să aibă o zi de naștere în acea perioadă. Și cum zilele de naștere înseamnă sărbători, acest lucru devine adesea un subiect delicat dacă încercați să respectați Postul Mare.
Care este un mod adecvat de a sărbători ceva în timpul unei perioade de timp în care mulți membri ai familiei și prieteni renunță la dulciuri, la mâncatul în oraș și la alte activități distractive? Ce ar trebui să faci dacă tu sau copiii tăi sunteți invitați să participați la astfel de festivități, chiar dacă familia ta încearcă să lase deoparte Postul ca pe un anotimp mai reflexiv?
Vezi și: Ce se împarte de Lăsata Secului 2023. Începe Postul Paştelui, ce trebuie să facă credincioşii
Când se apropie Postul Mare, ar trebui să închidem dulapul cu băuturi alcoolice, să punem deoparte paharele de martini și apa tonică în fundul cămării. Cu alte cuvinte, fie dacă există cineva în familie care are ziua de naștere în această perioadă, fie apare o invitație la o petrecere de ziua cuiva, preoții spun că ar trebui să refuzăm invitația, mai ales dacă am decis să ținem cu strictețe Postul Paștelui. Cu alte cuvinte, acest gen de celebrări este unul din acele lucruri interzise și care nu se potrivesc cu sezonul de rugăciune și introspecție.
La catolici, de exemplu, nu este interzis în mod clar, iar catolicii pot avea opinii diferite în această privință, iar practica familiilor de acest rit a evoluat puțin, când vorbim de disciplina voluntară în Postul Mare care a inclus renunțarea la bunătăți, cu excepția duminicilor și a solemnităților.
Există argumente, cel puțin pentru zilele de nume, că acestea ar putea fi sărbătorite ca solemnitate pentru fiecare persoană în parte sau pentru întreaga familie, dacă persoana este capul familiei, deoarece zilele de sărbătoare devin solemnități pentru membrii unei parohii în ziua de sărbătoare a patronului parohiei, iar același lucru este valabil și pentru un oraș în ziua de sărbătoare a patronului său. Cu toate astea, multe familii catolice nu au renunțat la ideea de a-și sărbători în sânul familiei acei membri a căror zile de naștere se regăsesc în cele 40 de zile de Post.