Începe Postul Paștelui, iar cei mai mulți credincioși se pregătesc de noile restricții alimentare, dar și de obiceiurile stricte din această perioadă sfântă. Desigur că gospodinele se gândesc mai ales la alimentele pe care trebuie să le ofere oamenilor în nevoie sau apropiaților pentru noroc și pentru a face o faptă bună în apropierea sărbătorii uriașe. Iată ce se împarte de Lăsata Secului 2023 și ce tradiții este bine să respecți.
Ce se împarte de Lăsata Secului? Mulți români se întreabă acest lucru, mai cu seamă că Postul Paștelui se apropie cu pași repezi, după Săptămâna Albă.
Anul acesta, sărbătoarea pentru Postul Paștelui are loc pe 26 februarie și marchează ultima zi în care credincioșii vor mai avea voie să mănânce ouă, lapte sau brânză.
Mai pe scurt, cei care aleg să țină postul trebuie să respecte restricțiile alimentare aspre și să renunțe la produsele ,,de dulce”. Postul Paștelui începe la data de 27 februarie și durează 40 de zile, precedat de două etape de Lăsata Secului. În timpul acesta, oamenii sunt obligați să împartă diverse alimente persoanelor în nevoie.
Primul pas este Lăsata Secului în care credincioșii vor putea consuma ouă, lapte și brânză până în Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei, care s-a încheiat. Toți oamenii se pregătesc deja și de a doua etapă în care sunt puține zile cu dezlegare la pește.
Ulterior, cei care aleg să postească nu vor mai consuma niciun aliment de origine animală și își vor pregăti mesele pe bază de legume și fructe sau diverse produse din soia.
În ziua în care se lasă sec, toți credincioșii merg la biserică și participă la slujbă, aprind lumânări și se roagă pentru cei dragi și pentru ei. În timpul acesta, gospodinele pregătesc pachetele care se pot consuma înainte de Postul cel Mare.
Atunci, doamnele gătesc gogoși, colaci, plăcintă cu brânză dulce sau sărată, dulciuri și fructe. Pachetele ajung mai apoi să fie împărțite la finalul slujbei, alături de o lumânare aprinsă în amintirea celor care își dorm somnul de veci.
De asemenea, majoritatea credincioșilor care își permit organizează o masă festivă și invită persoanele apropiate. Astfel, ei se bucură de mâncarea pe care nu o mai pot consuma în următoarele 40 de zile cu restricții alimentare. Pe masă trebuie să se afle: bulz, plăcintă cu brânză dulce și stafide sau plăcintă cu brânză sărată.
„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!
Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!
Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!”