În perioada Postului Mare, credincioșii apelează la introspecție și se țin departe de tentațiile lumești pentru a reflecta asupra deciziilor vieții lor, întorcându-și privirea către biserică, rugăciune și abstinență. Medicul Vlad Ciurea explică ce se întâmplă în creierul uman, atunci când ținem post.
Postul Paștelui 2023 se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 aprilie, timp de 40 de zile. Este cel mai lung și aspru dintre toate posturile mari de peste an.
Spre deosebire de Postul Crăciunului, care are mai multe zile de dezlegare la pește, în Postul Paștelui, creștinii pot consuma alimente din carne de pește în doar două zile, de Bunavestire și de Florii.
Pe lângă postul pe care creștinii trebuie să-l respecte în cele 40 de zile, este bine ca aceștia să rostească și o rugăciune, despre care se spune că este foarte puternică și făcătoare de bine.
Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat cât de benefică este perioada de postire, atât asupra organismului, cât și asupra creierului uman.
Citește și Proteina în formă de cruce din corpul tău. Ce a explicat doctorul Vlad Ciurea
Expertul susține că perioada în care ne abținem de la consumul alimentelor de origine animală și bogate în zaharuri ne ajută să eliminăm toxinele din organism.
„Dacă îndepărtăm carnea și produsele procesate, îndepărtăm toxinele. Acestea au o încărcătură mare pentru organism. Pe de altă parte, postul te face să gândești mai ascet, mai curat.
Nu te mai gândești la sarmale și mici. Totul devine mai… corect. Și pentru organism, și pentru celula nervoasă, care își face funcțiile mult mai bine.
Am întâlnit persoane care țin un post mai ușor, de două ori pe săptămână – miercurea și vinerea. Și nu consumă alcool. E foarte bine.
Trebuie să luăm exemplul acelor țări în care oamenii trăiesc mai mult, sunt mai sănătoși și mai fericiți, cum e Grecia. Secretul stă în dieta mediteraneeană ușoară, cu multe salate și carne slabă, de preferat pește.
Cu odihnă și mai ales cu acea bucurie de a trăi. Fără să ne enervăm din orice, fără să intrăm în discuții contradictorii producătoare de tensiune. Pe noi nu trebuie să ne intereseze ce face nu știu care coleg.
Sau să ne supere unul care este mai agitat în trafic. Nu! Trebuie să fim liniștiți, pentru că celula nervoasă nu funcționează bine în agitație. Am spus mereu: NOI TREBUIE și PUTEM să avem grijă de noi și de creierul nostru”, a declarat medicul Vlad Ciurea, acum câțiva ani.