28 feb. 2023 | 15:42

Ce diferențe sunt între cărămidă și BCA. Ce material este mai rezistent în caz de cutremur

Utile
Ce diferențe sunt între cărămidă și BCA. Ce material este mai rezistent în caz de cutremur
Cărămida și BCA-ul, cele mai utilizate materiale de construcții

Construirea unei structuri care să reziste la valuri seismice începe cu materialele potrivite, cu proprietățile potrivite, iar oțelul este de departe cel mai utilizat material pentru construirea de clădiri rezistente la cutremure. Potrivit Asociației Mondiale a Oțelului, clădirile ductile sunt mai sigure, deoarece disipă energia produsă de undele seismice. Dar, dacă vorbim de locuințe, cele mai multe materiale folosite sunt cărămida și BCA-ul, așa că hai să aflăm ce diferențe sunt între cărămidă și BCA, și ce material este mai rezistent în caz de cutremur.

Cărămida și BCA-ul, cele mai utilizate materiale de construcții

Cărămida și BCA-ul, cu siguranță sunt cele mai comune materiale utilizate pentru clădirile rezidențiale. Amândouă sunt materiale utilizate în construcțiile de zidărie, care includ, de asemenea, betonul, piatra, piatra prelucrată, betonul de lemn și sticla. În construcțiile de zidărie, cărămizile sau blocurile sunt așezate în rânduri. Acestea sunt ținute împreună cu mortar ca material de pat și de legătură.

„Construcțiile din cărămidă și BCA pot avea o energie încorporată ridicată, dar acest lucru poate fi compensat de durabilitatea și capacitatea de a fi reciclate sau reutilizate, spun specialiștii în construcții.

Construcțiile din piatră pot fi folosite ca material de construcție, dar piatra este de obicei folosită doar ca furnir sau ca perete de decor.”, spun experții.

Cărămizile și BCA-ul sunt componente ale unei construcții durabile de zidărie, în care unitățile individuale sunt așezate în rânduri cu mortar ca material de bază și de legătură. De obicei, acestea constau din materiale cu masă mare și rezistență bună la compresiune, formate în unități care pot fi ridicate și manipulate de un singur muncitor.

În ceea ce privește cărămida, aceasta este de obicei lăsată la vedere pentru calitățile sale estetice, iar zidăria din blocuri de BCA este de obicei tencuită, dar majoritatea cărămizilor și blocurilor de BCA pot fi folosite ca materiale de fațadă sau pot primi un strat de tencuială.

Vezi și: Bula imobiliară se sparge în România. Anunț important despre vânzările de case în țară

Ce diferențe sunt între cărămidă și BCA

Cărămizile și blocurile de BCA sunt fabricate din materii prime diferite, ceea ce înseamnă că au compoziții structurale diferite. Cărămida este alcătuită din nisip, var și materiale de beton, în timp ce blocurile de BCA sunt produse din agregate constând în nisip sau piatră concasată.

Blocurile de BCA au o rezistență la apă mult mai mare decât cărămizile, iar rezistența lor la compresiune este mai mare. Betonul are o durată de viață mai scurtă decât cărămida, deși oferă totuși rezultate eficiente timp de până la 100 de ani. De asemenea, este incredibil de durabil și poate fi vopsit mai ușor decât cărămida, care secretă săruri metalice care pot face ca vopseaua să se desprindă.

Unul dintre principalele avantaje ale blocurilor de BCA masiv este că oferă o rezistență excepțională la foc și cel mai înalt grad de siguranță la foc și sunt adesea preferate pentru eficiența lor termică și pentru izolarea fonică. Mergând mai departe, dacă ne întrebăm care este mai bună, nu există un răspuns simplu la această întrebare, spun specialiștii în construcții, deoarece depinde de natura proiectului și de utilizarea preconizată a clădirii.

Dacă izolarea fonică, rezistența la foc și eficiența termică sunt prioritare, atunci blocurile de BCA masiv ar putea fi alegerea potrivită pentru proiectul de construcție. De asemenea, merită menționat faptul că blocurile de BCA pot fi vopsite mai ușor decât cărămida, ceea ce oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește opțiunile de design și finisajele.

Care este materialul mai rezistent la cutremure

Construite în conformitate cu bunele practici, casele din BCA pot fi printre cele mai sigure și mai durabile tipuri de structuri în timpul unui cutremur. Casele construite cu pereți din beton armat au un record de supraviețuire intactă la cutremure, cu o structură solidă și în mare parte nevătămată.

De cealaltă parte, spun experții, casele construite din zidărie nearmată, cărămizi, țigle goale de lut, piatră, blocuri de beton, sunt foarte susceptibile de a fi deteriorate în timpul cutremurelor. Mortarul care ține zidăria împreună nu este, în general, suficient de puternic pentru a rezista forțelor seismice.

Concluzie

Deși, atât cărămida, cât și blocurile de BCA au calitățile lor, în cele din urmă contează ceea ce vrei să construiești și cum vrei să faci acest lucru. Deși experții spun că plăcile de BCA ar fi ceva mai rezistente, același lucru se spune, într-o anume măsură, și despre construcțiile din cărămidă, dar în acest caz vorbim de cele construite pe nivele mici. În cele din urmă, este opțiunea fiecăruia cum își dorește să fie casa. Dar, acum că ai aflat ce diferențe sunt între cărămidă și BCA, îți poți planifica lucrurile mult mai bine.

Digisport.ro
Un elvețian s-a mutat de două luni în București și s-a convins: ”Puțin îndoielnic”. A caracterizat Capitala în CINCI cuvinte
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Un canibal a fost grațiat de Putin, după ce a fost rănit pe frontul din Ucraina. Bestia a mâncat inima unui muncitor din Tadjikistan
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Gabriel Trifu, înșelat de Catrinel Sandu. Adevărul despre divorț
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Taxele care ar putea fi majorate începând cu 2025. Românii trebuie să se pregătească
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
BANI în PLUS la RECALCULARE! ADEVERINȚELE trebuie DUSE URGENT la CASA de PENSII
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro