După o lungă perioadă în care piața imobiliară a cunoscut o creștere fără precedent, după criza din 2008, așa cum preziceam cu ceva vreme în urmă, bula imobiliară se sparge în România. În acest moment piața este în declin, iar în aceste zile avem și un anunț important despre vânzările de case în țară, ceea ce cimentează ideea de regres al pieței.
În ultima vreme tot mai multe informații care vin din piața imobiliar românească arată un declin major, mai ales când vine vorba de achizițiile de imobile. De exemplu, indicele locuințelor din România a scăzut la 143,20 puncte în al treilea trimestru din 2022, de la 144,94 puncte în al doilea trimestru din 2022.
Asta se traduce într-un număr tot mai mic de locuințe achiziționate de români, fie că vorbim de cele la cheie, sau prin celebrul program „Prima Casă”. Recent vorbeam de o analiză a pieței realizate de Imobiliare.net, în care datele prezentate anunțau o scădere a pieței, care a început de acum 8 ani, ajungând la finele lui 2022 la aproximativ 50%:
„Prețul mediu al unui apartament din România a crescut cu 47,2% în ultimii 8 ani. Datele publicate de Institutul Național de Statistică iau în calcul trimestrul III din 2022 față de trimestrul III din 2015, anul de referință stabilit de INS.
La nivel național, locuințele nou construite (indiferent de tipul locuinței – garsonieră, apartament cu 2 camere, apartament cu 3 camere etc) s-au scumpit cu 38% față de acum 8 ani, iar cele vechi, construite înainte de 1977, au un preț mai mare cu 43% față de 2015. În cazul apartamentelor, creșterea este de 38% pentru imobilele din București și de 52% pentru cele din restul țării.”, ni se prezenta în analiza menționată.
Din păcate totul a dus către un singur deznodământ, și anume că bula imobiliară se sparge în România, ceea ce ar putea duce la mari probleme în zona de imobiliare rezidențiale din România. De cealaltă parte, zona de imobiliare industriale, hale, complexe de birouri, etc, aici încă lucrurile merg ceva mai bine.
Criza generalizată, încă din februarie anul trecut, a avut efecte și în acest segment, și nu numai în România, dar pe plan local lucrurile merg din ce în ce mai prost. Așa cum analiștii anunțau încă de acum doi ani, tendința pe termen lung de creștere a prețurilor pe piața rezidențială continuă să fie cel mai probabil scenariu. Creșterea prețurilor venea și în condițiile în care cererea a continuat să depășească oferta în multe dintre marile orașe din România.
Încă din 2021 se punea problema acestei situații despre care vorbim azi în termeni atât de absoluți, și anume că bula imobiliară se sparge în România. În aceste condiții datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată o scădere a numărului de imobile vândute la nivel național, instituția vorbind de doar 33.274 de imobile vândute în ianuarie 2023, iar în raport cu un an înainte, diminuarea achizițiilor a fost cu cel puțin 6.236 de imobile mai puțin, un număr mult mai mic față de perioada similară a anului 2022. Asistăm în aceste zile la o posibilă nouă criză în piața imobiliară, iar asta va duce cu certitudine la situația în care bula imobiliară se sparge în România.