În alimentația noastră, uneori zilnică, fără îndoială carnea de porc este unul din alimentele principale. Dar, deși este un aliment extrem de folosit, puțini sunt cei care-și pun întrebarea „ce conține carnea de porc din Lidl, Kaufland și Mega Image?” În ulima vreme tot mai mulți specialiști vorbesc despre detaliul pe care trebuie să-l știi neapărat, atunci când te decizi să cumperi carne de porc, acesta făcând diferența când vorbim de sănătatea consumatorului.
Versatilă și delicioasă, carnea de porc este potrivită pentru orice ocazie. Pregătiți la grătar niște cotlete de porc rapide sau un mușchi file pentru serile din timpul săptămânii, prăjiți la foc lent un mușchi de porc pentru weekend sau savurați o șuncă de sărbătoare. Dar, cu atât de multe feluri de carne și metode de gătit, s-ar putea să aveți nevoie de un mic sfat, astfel încât să știți ce să căutați atunci când cumpărați.
Este important să știm ce conține carnea de porc cumpărată din magazine, precum Lidl, Kaufland și Mega Image. Așa vom puteam merge fără griji la raionul de carne la următoarea vizită la magazin. Primul pas în cumpărarea cărnii de porc este alegerea bucății de carne pe care o dorim. De exemplu, coastele de porc sunt delicioase pe grătar sau la afumătoare, dar și în cazul acestora trebuie să știm ce și cum să alegem.
Din păcate, în ultimii ani practica des întâlnită în măcelerii, fiind unul dintre cele mai vechi trucuri de falsificare, este existența în cantități mari a apei în carne. Un studiu a descoperit că această practică s-a extins și la carnea de porc proaspătă vândută în marile supermarketuri.
Carnea crudă injectată cu apă și aditivi pentru a reține umiditatea este vândută alături de carnea proaspătă obișnuită de către marile lanțuri de magazine. Studiul a descoperit o anchetă a standardelor comerciale din multe magazine din Europa, iar dacă cumpărătorii nu citesc literele mici, nu au nicio idee despre ceea ce cumpără.
Agențiile pentru Standardele Alimentare din mai multe state europene au început să pună presiune pe comercianți pentru a se asigura că această carne este etichetată în mod clar ca fiind cu adaos de apă și că este vândută separat de alte tipuri de carne proaspătă pe rafturi, care sunt, de asemenea, etichetate în mod clar.
„Practica de a adăuga apă în produsele din șuncă și pui este deja obișnuită. Dar, până acum, cel puțin consumatorii puteau fi siguri că carnea crudă este autentică.”, spun reprezentanții acestor agenții.
Alte studii, din păcate, au scos la iveală și faptul că, deși considerată carne proaspătă, carnea de porc poate conține bacterii parazite, precum trichinela, care declanșează boala numită trichineloză, și care poate deveni extrem de periculoasă pentru consumator. Dar, depistată relativ rapid, la nivel european, conform unor surse, efectele acestor paraziți, și anume boala trichineloză, au început să scadă.
De cealaltă parte, România ocupă un loc unu când vine vorba de apariția unor astfel de incidente, ca urmare a lipsei de informare a consumatorului român și mai ales din cauza comercializării cărnii de porc în alte condiții decât cele normale de igienă și păstrare.
În aceeași ordine de idei, specialiștii mai atrag atenția asupra faptului că porcul este un purtător activ al unei alte bacterii, teniaza, care este de fapt un parazit intestinal și care, odată ajuns în corpul unui consumator, poate provoca ocluzie intestinală, iar prevenirea unor astfel de situații se poate face doar în urma unor verificări sanitare făcute de cei în măsură.
Așadar, mare atenție la ce cumpărați și, cel mai important, citiți cu atenție etichetele afișate în magazine și în rafturile măcelăriilor.