Medicii veterinari din DSVSA județene și a municipiului București, dar și cei de la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru sigiranța alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vor veni în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program de lucru prelungit.
Așadar, până pe 24 decembrie și în perioada 28.12.2020 – 7.01. 2021, chiar și în zilele de sâmbătă și duminică, aceste centre vor fi deschise. De asemenea, orarul medicilor veterinari o să fie afișat pe site-ul BSVSA-ului județean și în punctele de lucru, în el fiind incluse numele medicului veterinar care este responsabil, dar și numerele de telefon la care consumatorii pot să sesizeze orice aspect în ce privește nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
În plus, la nivelul DSVSA județene și al circumscripțiilor sanitare vetreinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale urmează a fi afișate informații utile consumatorilor, însă și locațiile în care poate să fie efectuat examenul în ce privește indentificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
De menționat este că examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați pentru a se depista trichineloza este obligatorie. Aceste probe se recoltează din muscultura intercostală, pilerii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei din apropierea coastelor ori a sternului, de dimensiunea unei nuci.
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 21 de lei, trichineloscopie directă, și 76 de lei + TVA, digestie artificială, pentru probe care provin de la 10 porci.
Dacă se constată încălcări ale normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor, o să se aplice sancțiuni contravenționale potrivit HG 984/2005 și/sau sanțiuni complementare care sunt prevăzute în legislația în vigoare.
ANSVSA mai pune la dispoziție cetățenilor numărul de ”Call Center” – 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice rețea de telefonie, ca să se sesizeze nereguli în domeniul siguranței alimentelor.
Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară cosmopolită, care este contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, ce conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella.
Genul Trichinella, un parazit al tubului digestiv al vertebratelor, cuprinde opt specii (Trichinella spiralis, Trichinella nativa, Trichinella britovi, Trichinella murrelli, Trichinella nelsoni, Trichinella pseudospiralis, Trichinella papuae, Trichinella zimbabwensis), dar și patru genotipuri (Trichinella” T6, Trichinella” T8, Trichinella” T9, Trichinella” T12). Trichineloza la om este cauzată de speciile Trichinella spiralis, Trichinella nativa, Trichinella britovi, Trichinella murrelli, Trichinella nelsoni, Trichinella pseudospiralis și Trichinella T12. De asemenea, ciclul de viață a parazitului presupune o singură gazdă ce joacă atât rolul de gazdă definitivă, găzduiește paraziții adulți în mucoasa intestinală, cât și de gazdă intermediară, găzduiește larvele infestante care parazitează fibrele musculare striate.