Puiul este unul dintre cele mai populare alimente din supermarketuri și de aceea companiile alimentare le oferă în toate formatele. Dar, spre surprinderea multora, nu întotdeauna este și ceea ce pare. Citește mai departe și află ce conţin puii care se vând în supermarketuri, de fapt, și ce pot observa multe gospodine când îl gătesc.
Îl puteți găsi întreg, puteți cumpăra doar aripioarele, pieptul întreg sau în fileuri, puteți cumpăra carcasa pentru a face o tocăniță și multe alte posibilități, pentru că este un aliment foarte versatil care place tuturor.
Află detalii: Cum îţi dai seama care carne de pui e bună. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent
Cu toate acestea, de multe ori, atunci când mergem la cumpărături la supermarket nu ne uităm la toate etichetele și facem greșeala de a nu acorda atenție unor informații care pot fi foarte importante, după cum au dezvăluit nutriționiștii.
De fapt, puiul ambalat pe care îl cumpărați la supermarket poate ascunde un pericol care trece neobservat și pe care ar trebui să îl observați instantaneu.
Ei bine, motivul este foarte simplu. Ceea ce cumpărăm nu este întotdeauna 100% pui.
Trebuie remarcat faptul că în Spania, de exemplu, care este una dintre țările din Europa cu cele mai stricte reglementări în ceea ce privește siguranța alimentară, în supermarket-uri se găsesc de cele mai multe ori produse neconforme calitativ.
Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică existența unor „înșelăciuni” în care consumatorii cad frecvent.
Descoperă detalii despre: Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pui, infestată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm sub nicio formă
”Sunt multe momente, când se vinde pui, în care o mare parte din pui este apă, chiar dacă este vândut în fileuri”, explică Pnutriționiștii.
Acest lucru nu prezintă niciun risc pentru sănătate , dar atunci când îl gătim în tigaie, bineînțeles, se reduce considerabil. Prin urmare, ar trebui să ne uităm întotdeauna la etichetă înainte de a cumpăra pui ambalat la supermarket.
Bineînțeles, acest tip de fraudă nu se întâmplă doar cu acest aliment, ci și cu altele, cum ar fi tonul roșu, mai precizează nutriționiștii.
La fel ca atunci când cumpărăm orice alt aliment proaspăt, trebuie să ne uităm la aspect. Carnea trebuie să fie elastică, fermă și fragedă și să aibă o culoare între galben pal și alb.
Pentru a preveni ruperea lanțului frigorific, cel mai bine este să o transportăm într-o pungă termică. Odată ajunsă acasă, trebuie să o consumăm în 24-36 de ore.
Citește și: Cu ce să înveleşti carnea de pui înainte de a o pune la cuptor. Aşa va ieşi suculentă şi fragedă
Dacă nu o vom face, pentru a evita să se strice, trebuie să o congelăm. În frigider, este esențial ca acesta să nu intre în contact cu alte alimente, așa că trebuie să depozităm puiul într-un recipient și să îl plasăm în partea cea mai rece a frigiderului.
Este foarte important să gătim bine puiul pentru a ne asigura că bacteriile sunt distruse. Odată gătit, nu este o idee bună să îl lăsăm la temperatura camerei, deoarece dacă rămân bacterii, acestea se pot reproduce.
Și, în final, trebuie precizat că putem păstra orice rest de carne de pui gătită în frigider pentru maximum 48 de ore. Când o mâncăm, trebuie să ne asigurăm că o încălzim bine.
Care sunt practicile din spatele acelor bucăți de pui pe care le scoți din lada frigorifică de la supermarket?
Află informații despre: Cum recunoști carnea de pui cu hormoni la supermarket. Detaliul pe care îl observi imediat pe etichetă
Avem informații, plus sfaturi despre cum să găsești o varietate mai gustoasă, mai sănătoasă și mai etică.
Nouăzeci și nouă la sută (99%) din puii vânduți sunt răciți cu apă. Ce înseamnă acest lucru și de ce contează?
Autoritățile de control cer ca toți puii să fie răciți la 4 grade în termen de patru ore de la sacrificare pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
Cea mai ieftină și mai ușoară modalitate de a atinge această temperatură este scufundarea puiului într-o baie de apă rece ca gheața amestecată cu clor sau peroxid de hidrogen.
Această metodă face ca puiul să absoarbă 2-12% din greutatea sa în apă, și substanțe chimice, diluând gustul. Și nu uitați, greutatea în plus contribuie la prețul de vânzare al puiului.
Când vedeți acel preț pe kilogram, puteți calcula că 8% din pasăre, în medie, este apă adăugată. Știți lichidul roz murdar care se adună la fundul tăvii și se scurge peste tot? Acesta este un produs secundar al răcirii cu apă.
Tehnica de răcire a puiului cu ajutorul unor rafale de aer este în prezent standardul în Europa și este folosită de producătorii americani de calitate superioară, cum ar fi sursele noastre.
La fel ca multe dintre metodele folosite de fermele mici, durează mai mult și necesită mult mai mult spațiu, dar, merită efortul.
Citește aici despre: De unde provine carnea de pui, de porc sau de vită din Lidl România. Mulţi nici nu citesc eticheta
Nu numai că este mai gustoasă, dar pielea, care de obicei absoarbe cea mai multă apă, se va rumeni și va fi crocantă mult mai bine. Drept urmare, mulți bucătari consideră că puii răciți în aer liber sunt singura cale de urmat.
Este foarte ușor să treci cu vederea problemele legate de calitatea vieții animalului pe care urmează să îl consumi.
Nu este confortabil să te gândești la carnea ta ca la o ființă vie care a fost sacrificată pentru a te întreține. Dar nu lăsați ca sensibilitatea față de moarte să vă umbrească preocuparea pentru viață.
Puii crescuți în fabrici, cei pe care probabil îi găsiți în lanțul de supermarketuri, trăiesc în condiții întunecate, înghesuite, care nu numai că sunt deplorabile din perspectiva puiului, dar subminează și calitatea cărnii din cauza stresului și a lipsei de exercițiu.
Așadar, chiar dacă sunteți perfect capabili să vă închideți gândurile neplăcute despre cum este să fii un pui crescut în fabrică, rețineți că există un unghi de interes propriu. Un pui trist și stresat nu este la fel de gustos sau de sănătos.
Toți fermierii, mari și mici, sunt îngrijorați de sănătatea animalelor lor. Dar fermele industriale mari sunt cu adevărat un focar de boli din cauza condițiilor înguste și a animalelor în agonie.
Să luăm exemplul Campylobacter, o boală transmisă prin alimente care afectează aproximativ 1,3 milioane de persoane în fiecare an. Specialiștii remarcă faptul că puii crescuți în fabrici oferă un mediu ideal pentru răspândirea Campylobacter.
”Aveți stres de căldură, stres de creștere rapidă, stres de amoniac din cauza circulației slabe a aerului, oase rupte din cauza manipulării dure”.
Află detalii: De ce trebuie să spumezi carnea de pui atunci când fierbe. Motivul pentru care devine periculoasă
Fermele industriale încearcă să prevină bolile prin administrarea de doze mari de antibiotice la animalele care nu sunt bolnave, ceea ce ajută la înmulțirea bacteriilor rezistente.
Potrivit unui studiu realizat de Food & Drug Administration, 10% dintre pui sunt infectați cu microbi rezistenți la antibiotice, iar numărul de tulpini diferite este în creștere.
În mod clar, antibioticele profilactice nu sunt răspunsul. De fapt, greutatea dovezilor sugerează că oferirea unui spațiu de viață amplu animalelor este cea mai bună modalitate de a controla infecțiile.
Cei mai mari producători de carne de pui au păcălit sistemul prin consolidarea distribuției în câteva mâini, în principal nume de marcă pe care le recunoașteți.
Crescătorii de păsări de curte care furnizează pui acestor mari conglomerate sunt, de asemenea, obligați să cumpere pui și furaje de la aceștia.
Cu toate acestea, fermierul este cel care suportă 100% din risc atunci când aceste rase slabe nu reușesc să se maturizeze. Micile ferme de familie au reușit să prospere pentru că lucrează direct cu măcelăriile independente și cu restaurantele ”de la fermă la masă”.
Atunci când cumpărați de la comercianții cu amănuntul și restaurantele care se aprovizionează de la ferme mici, puneți puterea economică înapoi în mâinile acestor antreprenori care muncesc din greu, extinzând în același timp piața pentru ca mai mulți fermieri să urmeze exemplul.
Găinile, evident, produc gunoi de grajd. Atunci când aceste deșeuri sunt produse în cantități industriale, ne poluează căile navigabile. O fermă industrială medie crește peste 600.000 de păsări pe an.
Vezi și: Cum îți dai seama ce vârstă are o găină, de fapt. Așa afli dacă mai este bună de ouă sau ciorbă
Deșeurile acestor păsări sunt de obicei aruncate pe câmpurile din apropiere. Dar, deoarece aceste exploatări produc cantități atât de mari și concentrate de gunoi de grajd, acesta este aplicat în exces și se varsă în râuri și fluvii.
Este important să acordăm atenție practicilor și tehnicilor agricole, cum ar fi răcirea aerului, care produc un produs mai sănătos și mai gustos. Puteți achiziționa pui de înaltă calitate de la măcelării, de la piețele fermierilor sau, uneori, chiar direct de la fermă.
Nu există nicio îndoială că fermele industriale vor continua să domine piața, deoarece consumatorii închid ochii la metodele lor și caută doar produsele cele mai ieftine.
Dar există o alianță puternică de fermieri, măcelari, bucătari și gurmanzi care readuc în actualitate puii naturali și aromați de care se bucurau bunicii noștri. Cu puțin efort conștient, îi puteți găsi și voi și vă puteți bucura de ei.