Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pui, infestată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm sub nicio formă

Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pui, infestată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm sub nicio formă
Carne de pui, infectată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm

Inspectorii sanitar-veterinari avertizează cu privire la consumul cărnii de pui de către români. Din păcate, o cantitate mare din acest tip de carne sosește infectată cu salmonella, principalii furnizori fiind din Polonia. Pentru a evita infectarea cu această bacterie periculoasă pentru oameni, consumatorii trebuie să aibă în vedere țara de proveniență a cărnii, precum și modul de preparare al acesteia.

Riscurile importului de carne de pui

Iubitorii cărnii de pui trebuie să fie foarte atenți la proveniența cărnii, avertizează Mihai Ponea, directorul general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit acestuia, importul cărnii d epui a crescut cu 20%, iar o mare parte din cantitatea care urma să fie vândută în magazine a fost depistată cu un tip de salmonella periculos pentru oameni.

”21 de alerte pe salmonella interititis cu proveniență în special din zona Poloniei. Avem o cantitate de produse din carne de pasăre, pulpe, organe, ele sunt de ordinul zecilor de tone care au fost confiscate și retrase de pe piață”, a declarat Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA.

Potrivit legii în vigoare, din fiecare lot care urmează să fie vândut către consumator sunt prelevate probe care ajung în laborator, tocmai pentru a descoperi dacă loturile sunt infectate. În cazul în care se descoperă acest lucru, toată carnea din acel lot este distrusă.

Pentru depistarea salmonellei se iau 25 de grame de carne și se așează pe un mediu de preîmbogățire pentru această bacterie. Durata analizei complete este între 3-5 zile, timp în care bucățile de carne selectate sunt puse în anumite medii selective.

”Există și programe de monitorizare, dar firmele sunt obligate să își verifice calitatea microbiologică și apoi să se prezinte pe raft cu produsul respectiv la vânzare. Dar se poate întâmpla să apară accidente pe lanțul frigorific mai ales, cum vă spuneam”, a explicat Nastasia Belc, directorul general al Institutului pentru Cercetare Alimentară, potrivit stirileprotv.ro.

La ce trebuie să fim atenți când pregătim carnea

Pentru a evita pe cât se poate de mult contactarea unor bacterii periculoase, specialiștii ne recomandă să respectăm câteva reguli de bază în bucătărie. Printre acestea se numără prepararea termică a cărnii (cel puțin 20 de minute), folosirea unui cuțit doar pentru carnea crudă, dar și înlăturarea alimentelor pe care le putem consuma crude, atunci când manevrăm carnea crudă.

De asemenea, este important ca după folosirea unui cuțit și al unui tocător, acestea să fie bine spălate înainte de folosirea în cazul altor alimente. Potrivit medicilor, bacteria salmonella poate afecta persoanele care au o imunitate slabită și poate afecta grav inima.

Salmonella este o bacterie foarte periculoasă mai ales pentru organismele care au probleme cu imunitatea. Mă refer aici la persoane cu boli cronice, care fac chimioterapie, vârstnici, copii mici. Poate afecta inima, poate da șoc toxic atunci când bacteria se înmulțește și elimină într-un aliment toxine”, a explicat Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase.