Românii care au proprietăți trebuie să își facă asigurarea obligatorie. Începând cu 2024, primăriile sunt obligate să înștiințeze de două ori pe an proprietarii locuințelor că trebuie să își asigure casele împotriva dezastrelor. Iată ce amendă riști dacă nu ți-ai făcut asigurarea obligatorie pentru locuință.
Orice primărie din România are acces la baza de date online a PAID, unde se poate verifica dacă locuințele au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.
Proprietarii care nu au încă asigurare obligatorie pentru locuințele aflate în proprietate sunt înștiințați de Primărie de două ori pe an.
”În lege scrie clar că Primăria trebuie să verifice dacă avem sau nu avem poliță PAD și să aplice sancțiuni între 100 și 500 lei celor care nu au locuința asigurată. Este obligația primăriei ca o dată la șase luni să trimită înștiințări persoanelor care au locuință, dar nu au asigurare”, spune Cosmin Tudor, directorul General Adjunct PAID.
Dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință, ești pasibil de amendă și vei suporta integral din banii tăi cheltuielile pentru repararea locuinței distruse sau avariate în urma unui cutremuri, alunecări de teren sau inundații.
Autoritățile municipale constată încălcările și impun sancțiuni. Din noiembrie anul trecut, amenzile sunt direcționate integral către bugetul local.
Citește și: Cât te ajută, de fapt, dacă ai o asigurare de locuință. Cu siguranță nu știai acest detaliu
Un exemplu relevant provine din Brașov – orașul din România cu cea mai înaltă rată de asigurare a locuințelor.
Încă din 2018, Primăria a adoptat o practică prin care, odată cu trimiterea notificărilor pentru plata impozitelor și taxelor, aduce la cunoștința cetățenilor și obligația de a-și asigura locuințele împotriva dezastrelor.
Ca rezultat al acestui demers, numărul locuințelor asigurate a înregistrat o creștere semnificativă după fiecare notificare.
Citește și: Situație catastrofală în România. Doar o locuință din cinci este ferită
Primăria trebuie să verifice dacă proprietarii au sau nu asigurări pentru locuințe și trebuie să le dea acestora două notificări pe an pentru a își încheia astfel de polițe.
Citește și: Surpriză pentru sute de mii de români! Greșeala care i-a costat scump
Amenzile sunt între 100 și 500 de lei pentru proprietarii care nu au locuința asigurată.
Primăria este cea care constată contravențiile și aplică sancțiunile. La 25 martie 2024, la nivel național, erau în vigoare peste 2 milioane de polițe.
Cei care au asigurări vor putea primi bani în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren, pentru a își reface locuințele.
Cu toate că este obligatorie, 4 din 5 locuințe nu au asigurare, iar lipsa ei poate duce la amenzi considerabile pentru proprietarii de locuințe.
Vezi și: Ce amenzi riscă românii care nu își asigură locuințele. Cât a ajuns să coste o poliță
PAD – Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor naturale costă în jur de 130 de lei an pentru o locuință tip A (cu structură de rezistență din beton armat/metal/lemn sau pereți exteriori din piatră/cărămidă arsă/lemn) pentru o sumă asigurată de 100.000 de lei.