Cu siguranță toți românii s-au întrebat, măcar o dată până acum, la ce anume îi ajută să aibă o asigurare de locuință. Acest act este foarte important atunci când vrei să ai controlul deplin asupra bunurilor tale. De asemenea, asigurarea de locuință te poate scăpa de o pierdere de mii de euro, oferindu-ți stabilitate și confort.
Deși asigurarea de locuință este obligatorie prin lege, în România doar 1,8 milioane de case și apartamente au încheiat o astfel de poliță, adică un procent de 19% din gospodării, țara noastră fiind codașa Europei la acest capitol.
Conform specialiștilor, acest lucru poate fi explicat cât se poate de simplu. Motivul îl reprezintă veniturile mici ale românilor, țara noastră ocupă penultimul loc în Europa la nivel de salarizare, dintre care peste 80% din resurse se duc pe utilități, mâncare și asigurarea bunurilor de zi cu zi.
„Din păcate, din dorința de a face o economie la bani, românii economisesc acolo unde e cel mai periculos, la asigurare. Cu cei 100-150 de lei cât dai pe o asigurare știi sigur că în cazul în care îți ia foc casa vei beneficia de despăgubiri”, a declarat Adrian Negrescu, consilier economic și manager la compania de consultanță financiară Frames, potrivit celor de la lovedeco.ro
Asigurarea obligatorie de locuință cunoscută și sub titulatura de Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAD) este folosită pentru a te proteja împotriva a trei calamități naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren.
Acest document oficial este reglementat prin Legea nr. 260/2008 și este emis exclusiv de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), organism înființat prin lege, dar administrat privat și având ca acționari firme private de asigurare, cum ar fi Allianz Țiriac, Asirom VIG, Omniasig VIG, Generali, Groupama sau City Insurance.
Riscul este acoperit în schimbul unei sume de bani denumite primă de asigurare. Această poliță te protejează până în limita a 10.000 sau 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției. De asemenea, prețul unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței este fie 10, fie 20 de euro:
„Trebuie să te asiguri că banii investiți în casă nu îi vei pierde în cazul unui incident, de genul unui incendiu. Trebuie să te gândești la banii tăi în perspectivă. E ca la mașină, ai un RCA care te protejează în caz de accident. Așa e și cu casa. Chiar dacă nu generezi tu un incident, e posibil ca vecinii tăi sau condițiile meteo să genereze o situație din care pierzi banii investiți”, explică Adrian Negrescu raționamentul din spatele unei asigurări de locuință, conform sursei citate anterior.