01 mart. 2022 | 00:14

Ce a vorbit Klaus Iohannis la telefon cu Joe Biden. Cererile pe care le-a făcut președintelui SUA

News
Ce a vorbit Klaus Iohannis la telefon cu Joe Biden. Cererile pe care le-a făcut președintelui SUA
Ce a vorbit Klaus Iohannis la telefon cu Joe Biden

Ce a vorbit Klaus Iohannis la telefon cu Joe Biden. În această seară, Administrația Prezidențială a dat detalii despre discuțiile la care a participat Klaus Iohannis cu președintele american, Joe Biden, dar și cererile pe care le-a făcut președintelui SUA. La discuțiile de azi au mai participat și alți lideri, precum Emmanuel Macron, Andrzej Duda, Boris Johnson, Justin Trudeau, Olaf Scholz, Mario Draghi, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen, Charles Michel și premierul Japoniei, Fumio Kishida.

Ce a vorbit Klaus Iohannis la telefon cu Joe Biden

În contextul discuțiilor cu Joe Biden, Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, dar și pentru dreptul ei de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate.

Klaus Iohannis a susținut și importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca fiind o măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune. Tot Klaus Iohannis a reluat și apelul de a se trimite în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități.

În contextul războiului din Ucraina, președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească, în calitate de hub de distribuție, a asistenței umanitare pentru Ucraina.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre măsurile concrete întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, referindu-se la ajutorul în valoare de peste 3 milioane de euro, care a constat în donarea de echipament de protecție, combustibil, alimente, apă și medicamente.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenți.

Tot mai multe sancțiuni pentru Rusia

Klaus Iohannis a mai accentuat și necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în ce privește gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în cazul unei eventuale noi crize energetice. Ca atare, el a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate în ce privește eliminarea energiei ca instrument politic de presiune și șantaj.

Luni, 28 februarie, a avut loc și prima rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, care a durat șase ore. Prima rundă de negocieri dintre cele două țări s-a încheiat însă fără rezultate concrete.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a cerut UE să primească Ucraina în procedură de urgență. Între timp, sunt anunțate tot mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. SUA a anunțat recent că expulzează 12 diplomaţi ruşi de la ONU din cauza unor „activităţi care nu corespund” statutului lor.

Parteneri