27 feb. 2022 | 08:57

Joe Biden, primele declarații șocante despre „începerea celui de-al Treilea Război Mondial”

News
Joe Biden, primele declarații șocante despre „începerea celui de-al Treilea Război Mondial”
Cum se pozitioneaza SUA

Președintele Joe Biden i-a avertizat pe americani că vor trebui să plătească un preț pentru invazia Rusiei în Ucraina. Ordinea mondială de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a menținut o pace relativă în Europa, este amenințată, a spus liderul american. Dar Biden a fost foarte clar și în privința unui alt aspect: Trupele americane nu vor fi trimise în Ucraina pentru a lua parte la conflict.

Ce declarații a făcut Joe Biden în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina

„Scopul meu de la bun început a fost să mă asigur că NATO și Uniunea Europeană sunt pe aceeași lungime de undă. Pentru că singurul lucru pe care Putin a crezut că îl poate face a fost să divizeze NATO. Iar asta nu s-a întâmplat”, a spus Biden într-un interviu cu influenceruș Brian Tyler Cohen.

Rusia va plăti un preț ridicat atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, a spus acesta.

„Efectul este exact opusul față de ceea ce și-a propus”, a spus Biden despre Putin.

„Ai două opțiuni: fie începi un al treilea război mondial, intri în război cu Rusia, fizic, fie te asiguri că o țară care acționează clar împotriva dreptului internațional plătește un preț pentru acest lucru”, a spus Biden.

La începutul lunii februarie, Biden a declarat că nu ar lua în considerare niciun scenariu care să includă trimiterea de trupe americane pentru a evacua americanii din Ucraina.

„Nu există. Acela este un război mondial când americanii și Rusia încep să tragă unii în alții”, a spus el.

În timp ce precizarea lui Biden că trupele americane nu se vor implica în mod ofensiv poate contribui la evitarea unui conflict între SUA și Rusia, criticii au subliniat că aceasta i-a dat de înțeles președintelui rus Vladimir Putin că forțele sale vor întâmpina mai puține obstacole în invazia lor.

SUA, alături de aliații NATO

Un element major al invaziei lui Putin este teama acestuia că Ucraina ar putea deveni parte a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, sau NATO, care a fost formată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a limita Uniunea Sovietică și care s-a extins în ultimele decenii pentru a include țări din fostul bloc sovietic.
Ucraina se învecinează cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România, țări membre NATO. În cazul în care Rusia ar amenința una dintre aceste țări, SUA ar fi obligate prin acord să le apere.

„Vrem să transmitem totuși un mesaj fără echivoc că Statele Unite, împreună cu aliații noștri, vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO și vor respecta angajamentele pe care ni le-am luat față de NATO”, a declarat marți Biden.

După invazia și atacul Rusiei asupra Ucrainei, administrația Biden ia în considerare mutarea mai multor forțe americane aflate deja în Europa în țări mai estice, din cauza puterii de foc masive a Rusiei atât de aproape de aliați, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune.

„Astăzi am activat poziția de apărare a NATO, care oferă comandanților noștri militari mai multă autoritate pentru a muta forțe și pentru a desfășura forțe atunci când este necesar și, desigur, acestea pot fi și elemente ale forței de răspuns a NATO”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Suntem pregătiți, ne ajustăm postura, dar ceea ce facem este defensiv, măsurat și nu căutăm confruntarea.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
Capital.ro
Cel mai rapid dulce de post. O reţetă exotică din doar 3 ingrediente, gata în 5 minute
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se schimbă LEGEA! Ce se întâmplă cu românii care NU locuiesc la adresa din buletin
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro