Un proiect pilot a avut loc la începutul lunii iulie în Penitenciarul Rahova. Vreme de două săptămâni, Carrefour a început să livreze produse deținuților, la prețurile din magazin.
De altfel, magazinele din interiorul penitenciarelor au prețuri cu mult mai ridicate decât cele din afară, nu doar la Rahova, ci și în cele din întreaga țară, prețurile fiind uneori aproape duble.
ANP a spus că până acum, singurul mod în care se asigura dreptul la cumpărături era prin închirierea unor spații în interiorul penitenciarului, fapt care duce, inevitabil, la practicarea unor prețuri mai ridicate. De precizat este că, deși sunt mai crescute, prețurile de la Penitenciarul Rahova sunt relativ mai mici în comparație cu alte penitenciare din provincie.
La început de lună iulie, Carrefour a început să livreze deținuților, în baza unor produse prestabilite, la prețuri decente, probabil prin livratori.
Carrefour a recunoscut că a avut în derulare un astfel de proiect, vreme de două săptămâni, însă acum nu mai este funcțional întrucât se analizează modul în care acesta s-a desfășurat pentru a se vedea dacă abordarea este cea eficientă.
Rămâne însă de văzut dacă ideea va fi dusă mai departe, în situația în care este o competiție directă pentru spațiile închiriate din penitenciare.
„Într-adevăr, am desfășurat un proiect punctual timp de două săptămâni, la începutul lunii iulie, în parteneriat cu Penitenciarul Rahova, prin care am livrat produse din oferta Carrefour către penitenciar.
În prezent, analizăm împreună cu Penitenciarul Rahova modul în care a decurs proiectul.”, a explicat reprezentanții Carrefour pentru B365.
Administrația Națională a Penitenciarelor a explicat motivul pentru care au inițiat acest proiect pilot.
”La nivelul sistemului penitenciar are loc pilotarea unor noi forme de asigurare a dreptului la cumpărături pentru persoanele private de libertate.
Baza legală se regăsește în cuprinsul Legii nr. 254/2013 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de liberte dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013, aprobat prin H.g nr. 157/2016.
Scopul explorării acestei noi maniere de lucru îl reprezintă asigurarea unui acces mai faci, pentru persoanele custodiate, la bunurile pe care au dreptul să le achiziționeze, urmărindu-se, totodată, practicarea, de către furnizori, a unor prețuri avantajoase.
În prezent, așa cum este știut, unitățile penitenciare asigură dreptul la cumpărături prin închirierea unor spații în interiorul penitenciarului, fapt ce duce, inevitabil, la practicarea unor prețuri ridicate, din cauza costului chiriei la care se ajunge, după încheierea procedurii de licitație”, a explicat Comisar de poliție penitenciară dr. Dan Halcin, Director General Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru sursa citată.