Depozitele bancare reprezintă o modalitate simplă de câștiga bani fără să faci nimic, iar în prezent, băncile din România oferă dobânzi care depășesc rata inflației. Câți bani câștigi după 12 luni la un depozit bancar de 10.000 de lei?
Pentru un depozit de 10.000 de lei, cu o perioadă de maturitate de 12 luni, cel mai rentabil depozit bancar aduce un câștig de aproximativ 700 de lei.
Citește și: Cum se dau bani cu împrumut, de fapt. 5 reguli stricte pe care trebuie să le respecți înainte
Cel mai avantajos depozit bancar din România în prezent oferă o dobândă de 7,75% pe o perioadă de 12 luni și este furnizat de tbi Bank, o bancă bulgară.
Dobânzile la depozite sunt impozitate cu 10%, astfel că pentru un depozit de 10.000 de lei ținut timp de 12 luni în acest instrument de investiție, la finalul perioadei de maturitate vei avea în mână 10.700 de lei.
Chiar dacă dobânzile au înregistrat o scădere față de anul trecut, ele au început să rivalizeze cu inflația, prezentând randamente real pozitive începând cu acest an.
Rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 6,72% în luna noiembrie, față de 8,07% în octombrie. În prezent, primele cinci depozite de pe piață depășesc semnificativ rata inflației.
Citește și: Ministerul Finanțelor, un nou împrumut de la bănci. Câți bani s-au luat acum
Majoritatea băncilor oferă condiții mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă, scrie wallstreet.
*Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un indicator care exprimă costul total al unui instrument financiar, ținând cont de toate comisioanele aplicate de bănci. Acest concept este impus de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Citește și: „ANAF, ultimatum pentru milioane de români. Ce riscă să pățească dacă nu se conformează”
Contrar așteptărilor, cele mai mari bănci din România în funcție de active nu oferă neapărat cele mai atractive dobânzi pentru depozitele bancare.
De fapt, băncile care propun cele mai bune condiții pentru depozitele în lei sunt jucători mai mici pe piața românească, precum tbi Bank și TechVentures Bank (fosta Bancă Comercială Feroviară).
Veniturile din titluri de stat sunt neimpozabile, în timp ce câștigurile din dobânzile bancare sunt supuse unui impozit de 10%.
Când vine vorba de siguranța obținerii sumelor la scadență, titlurile de stat sunt considerate plasamentele cele mai sigure.
Citește și: „ANAF, ultimatum pentru milioane de români. Ce riscă să pățească dacă nu se conformează”
Chiar și persoane precum Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, preferă titlurile de stat în detrimentul depozitelor, după cum arată declarația sa de avere. El are 1,7 milioane de lei în titluri de stat și doar 0,6 milioane de lei în depozite bancare.