Ministerul Finanțelor, un nou împrumut de la bănci. Câți bani s-au luat acum

Ministerul Finanțelor, un nou împrumut de la bănci. Câți bani s-au luat acum
Ministerul Finantelor, un nou imprumut de la banci. Cati bani s-au luat acum

România continuă să se împrumute masiv. Ministerul Finanțelor a împrumutat joi de la bănci 817 milioane de lei prin două licitații, una de certificate de trezorerie și cealaltă de obligațiuni, la dobânzi de 4,38% şi 6,53% pe an. Scadența lor va fi în aprilie 2022, respectiv iulie 2029.

Ministerul Finanțelor, un nou împrumut de aproape un miliard de lei

La licitația pentru certificatele de trezorerie, Finanțele au împrumutat 332,3 milioane de lei, cu o dobândă anuală de 4.38%, scadența fiind în aprilie 2022. La licitație au participat cinci dealeri primari.

Cererea totală a fost de 456,5 milioane lei, din care 27 milioane lei pentru oferte necompetitive și 429,5 milioane lei pentru oferte competitive.

Din totalul cererilor adjudecate, în valoare de 332,3 milioane lei, ofertele necompetitive au fost de 26,9 milioane lei, iar cele competitive 305,3 milioane lei, din care bănile au oferit în cont propriu 305,3 milioane lei.

Tot astăzi, ministerul a deschis o emisiune de titluri cu scadență în iulie 2029, împrumutându-se 485 milioane lei la o dobândă anuală de 6,53%, depășind cele 200 milioane lei programate. La licitație au participat șapte dealeri primari.

Cererea totală a fost de 814,8 milioane lei, din care 102 milioane lei au fost ofertele necompetitive , iar 712,5 milioane lei au fost cele competitive. Din suma totală a cererii de adjudecare în valoare de 485 milioane lei, 50 milioane lei au fost ofertele necompetitive şi 435 milioane lei oferte competitive, din care băncile au furnizat 425 milioane lei în nume şi cont propriu.

Rata cuponului a fost de 4,85%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de 6,49%.

Care va fi valoarea toatală a împrumuturilor Ministerului de Finanțe în luna martie

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni, scrie știripesurse.ro.

Ministerul Finanțelor are în plan ca în luna martie 2022 să realizeze împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,2 miliarde de lei, din care 800 de milioane de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount și 3,4 miliarde de lei prin emisiuni de obligațiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive ale licitațiilor de obligațiuni.

În total, în luna martie, Ministerul Finanțelor va realiza împrumuturi în valoare de 4,71 de miliarde de lei, cu 520 de milioane de lei mai puțin față de luna februarie. Această sumă va fi folosită pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetului de stat.

Citește și: „ANAF, ultimatum pentru milioane de români. Ce riscă să pățească dacă nu se conformează”