ANAF, ultimatum pentru milioane de români. Ce riscă să pățească dacă nu se conformează

ANAF, ultimatum pentru milioane de români. Ce riscă să pățească dacă nu se conformează
Ultimele reglementări ANAF pun presiune pe comercianții de tip PFA și companii.

Ultimele reglementări ANAF pun presiune pe comercianții de tip PFA și companii. Conform instituției, aceștia sunt obligați ca până la 1 martie a.c. să se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV). În cazul în care nu fac asta, există un singur risc. Riscul este că nu vor mai putea să-și exercite atribuțiile fiscale.

Spațiul Privat Virtual obligatoriu pentru PFA și firme

Anul trecut se publica în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență ce stabilea ca măsură obligatorie pentru PFA-uri și firme înscrierea în Spațiul Privat Virtual (SPV). Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen, conform ANAF, Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, accesibil permanent, care oferă o serie de beneficii utilizatorilor săi. Pe site-ul ANAF există și lista de beneficii introduse odată cu serviciul, după cum urmează:

  • informaţii cu privire la obligaţiile fiscale;
  • posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale și alte documente;
  • informaţii cu privire la contribuţiile sociale;
  • acces și la alte servicii electronice pe care SPV le oferă.

 

Conform proiectului inițial, SPV se vrea un pas major în digitalizarea sistemul fiscal din România, program stabilit deja de câțiva ani, și acum devenit obligatoriu, inclusiv prin PNRR. Sistemul de comunicare electronică este dezvoltat de Ministerul Finanţelor îmăpreună cu instituția ANAF.

„Utilizarea obligatorie a Spaţiului Privat Virtual pentru toţi contribuabilii reprezintă un pas important. Un pas în digitalizarea relaţiei dintre plătitorul de taxe şi ANAF. De la 1 martie 2022, Fiscul va comunica numai electronic cu agenţii economici, prin SPV!

Sperăm că agenţii econo­mici care nu erau încă înrolaţi în SPV au reuşit să se înregistreze sau o vor face în următoarele două săptămâni“, a explicat René Schöb, partner, head of tax and legal în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Există riscul întreruperii exercițiului fiscal

ANAF anunță că toate persoanele juridice au obligativitatea ca până la 1 martie a.c. să se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV). În caz contrar, PFA-urile și firmele neînscrise riscă să nu-și mai poată exercita atribuțiile fiscale aferente. Pașii nu sunt extrem de complicați, și sunt prezentați pe site-ul ANAF.

Pentru a putea fi integrați în Spațiul Privat Virtual, vă trebui în primul rând un certificat digital, pe care-l obțineți tot de la instituția fiscală a statului. Ulterior, cu certificatul digital vă puteți înscrie în sistem, urmând pașii și instrucțiunile ANAF.

Anul trecut, în aceeași perioadă, până la măsura obligativității, erau înscriși în Spațiul Privat Virtual aproximativ 509.679 de persoane juridice dintr-un număr total de 1.554.688, spun datele ANAF.