În martie 2022, la doar o lună de la declanșarea invaziei din ucraina, jurnalista rusă Marina Ovsiannikova apărea în mijlocul unuia dintre cele mai urmărite programe de știri din țară cu o pancartă, protestând împotriva războiului. Acum, conform datelor, s-a aflat câți ani de închisoare a primit jurnalista protestatară din Rusia. Citește mai departe și află informațiile.
Fostul redactor al secțiunii internaționale la postul de stat Pervyi Kanal (Canalul 1) a devenit celebră în întreaga lume în martie 2022.
La doar câteva săptămâni după începerea invaziei rusești în Ucraina, a apărut în mijlocul unuia dintre cele mai urmărite programe de știri din țară cu o pancartă pe care scria ”Fără război. Nu credeți propaganda. Vă mint aici”, cu un rând suplimentar în partea de jos a pancartei sale în limba engleză: ”Rușii împotriva războiului”.
Dar, sentința dată jurnalistei a pornit însă de la o altă acțiune de protest, și anume o pichetare personală în fața Kremlinului, pe care a efectuat-o la scurt timp după aceea.
Justiția rusă susține că Marina Ovsiannikova, căreia i s-a interzis, de asemenea, să publice pe internet timp de patru ani, a intenționat să ”contribuie la creșterea tensiunii sociale”.
În cadrul celui de-al doilea protest, jurnalista a afișat un alt poster cu fraza: ”Putin este un ucigaș. Soldații săi sunt fasciști. 352 de copii au fost uciși (în Ucraina). Câți copii mai trebuie să moară pentru ca voi să vă opriți?”.
După ce avea să devină celebră în toată lumea, Marina Ovsiannikova, care l-a numit criminal pe Vladimir Putin, a reușit la scrut timp după cel de-al doilea protest să fugă din țară, iar acum trăiește în Franța sub protecție consulară, conform presei franceze.
Cu o zi înainte de audiere, în care a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă, Ovsiannikova a postat pe canalul său Telegram un mesaj adresat instanței.
”Dragă judecătorule, știi foarte bine că acuzațiile penale împotriva mea sunt absurde și motivate politic Uneori mă întreb: puteam să tac? Nu, nu aș fi putut.
A păstra tăcerea în fața unei agresiuni înseamnă să devii complice la crimă. Știu ce este războiul.
Când eram copil, am trăit același lucru pe care îl trăiesc acum ucrainenii. Casa mea a fost rasă de pe fața pământului în timpul primului război cecen.”a scris jurnalista pe contul ei.
Ovsiannikova a subliniat în mesajul său că cifrele privind copiii uciși în războiul din Ucraina sunt publicate de ONU, din care Rusia este membră.
”Am luat o decizie morală foarte dificilă, dar singura corectă din viața mea și am plătit un preț foarte mare pentru ea.
Pedeapsa mea a fost exilul: viața într-o țară străină, fără familie, prieteni, casă, loc de muncă și, cel mai important, fără posibilitatea de a mă întoarce în țara mea natală și de a-i îmbrățișa pe cei dragi.
Există o singură viață și este stupid să o sacrifici în beneficiul criminalilor de război. Rămânând liber, voi putea contribui mult mai mult atât la Ucraina, cât și la frumoasa Rusie a viitorului!”, a mai scris Marina Ovsiannikova.
Jurnalista, care a fost acuzată de unele voci critice din Europa că ar fi agent rus, pe motiv că nu a fost condamnată până acum, spre deosebire de alți disidenți, trăiește în prezent în Franța, sub protecția consulară pe care i-a oferit-o președintele Emmanuel Macron.
Fosta redactoare de știri se afla în arest la domiciliu când a fugit din Rusia în octombrie 2022 împreună cu fiica ei, pe atunci în vârstă de 11 ani
Află despre: Mesajul de ultim moment al jurnalistei ruse care a condamnat războiul din Ucraina: ”Vorbiți, sunt vremuri întunecate”
Cu toate acestea, fiul ei a decis să rămână la Moscova cu tatăl său, care a dat-o în judecată pe Marina Ovsiannikova pentru a obține custodia minorilor.
Într-o înregistrare video preînregistrată înainte de protestul ei televizat, ea a declarat că îi este ”rușine că lucrează pentru propaganda Kremlinului”.
Conform presei de stat de la Kremlin, judecătorii au dat o sentință în lipsă în cazul jurnalistei, decizia fiind unanimă de 8 ani și jumătate de închisoare, asta însemnând că oricând ar reveni în Rusia, Marina Ovsiannikova ar fi arestată și dusă direct în spatele gratiilor, pe exemplul disidentului Alexei Navalnîi, care odată întors în Rusia avea să fie dus direct în spatele gratiilor.
Jurnalista s-a mutat inițial în Germania, unde a fost angajată de ziarul Die Welt, ceea ce a stârnit critici și o dezbatere intensă cu privire la oportunitatea oferită unei foste angajate a mașinii de propagandă a Moscovei.
Citește și: Ce amendă a primit jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului. Tocmai a fost eliberată din arest
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aplaudat gestul jurnalistei, deși colegii de breaslă au criticat-o pentru legăturile sale din trecut cu Kremlinul, iar o conferință de presă susținută de aceasta la Kiev a fost boicotată.