Luna trecută, pe 16 martie, cel mai important post de televiziune din Rusia avea să să-și oprească emisia în urma unui protest în direct împotriva războiului. Protagonista acestui moment, Marina Ovsiannikova, avea să intre în timpul jurnalului cu o pancartă pe care scria „Nu războiului”. Ulterior, după 14 ore de interogatoriu, un tribunal rus a amendat-o pe Marina Ovsiannikova cu 30.000 de ruble pentru că a încălcat legile privind protestele, după ce a pătruns în timpul unei emisiuni de știri în direct la Pervîi Kanal.
După protestul jurnalistei, în direct, autoritățile ruse aveau să o aresteze pe Marina Ovsiannikova, în baza noii legi emise de Putin, legate de războiul din Ucraina. În aceste zile presa rusească, aservită conducerii de la Kremlin, transmite doar ceea ce i se spune, excluzând tot ceea ce este legat de atrocitățile și nenorocirile pe care armata rusă le-a comis până acum în Ucraina.
Timp de 14 ore, Marina Ovsiannikova a fost interogată de autorități, în cele din urmă fiind eliberată, dar nu înainte de a plăti și amenda de 30.000 de ruble. Amenda a fost o pedeapsă relativ ușoară pentru un act de protest care a șocat telespectatorii ruși și a fost lăudat de liderii occidentali. Francezul Emmanuel Macron i-a oferit chiar protecție consulară și a declarat că va aborda cazul ei cu Vladimir Putin.
Printr-o întorsătură juridică, Ovsiannikova a fost amendată nu pentru că a pătruns pe platoul de filmare, ci pentru o declarație video făcută înainte de protest, în care a spus că îi este rușine că a lucrat aici și că a răspândit propaganda Kremlinului.
„Acestea au fost într-adevăr unele dintre cele mai grele zile din viața mea. Am petrecut două zile fără somn. Am fost interogată mai mult de 14 ore.
Nu mi-au permis să iau legătura cu familia mea. Nu mi-au oferit asistență juridică. Am fost într-o poziție destul de dificilă.”, a declarat Marina Ovsiannikova reporterilor audierei.
Kremlinul sugerase că Marina Ovsiannikova a încălcat legile privind huliganismul, care pot atrage o pedeapsă cu închisoarea. Avocații au declarat că este încă posibil ca procurorii să depună acuzații mai dure împotriva jurnalistei, dar că acest lucru este mai puțin probabil după audieri.
„Există în continuare riscuri ca un dosar penal să fie deschis împotriva Ovsyannikova, dar șansele ca acest lucru să se întâmple au scăzut brusc după amenda pe care a primit-o astăzi.
Ea a fost amendată nu pentru prestația sa, ci pentru mesajul video în care a îndemnat oamenii să protesteze.”, a declarat Pavel Chikov, șeful Grupului internațional pentru drepturile omului Agora.
Grupul de presă german Welt, după protestele din platoul de filmare, i-a oferit jurnalistei ruse postul de corespondent independent. Jurnalista, în vârstă de 43 de ani, va fi corespondent independent pentru ziarul Welt și canalul său de televiziune, relatând din Rusia și Ucraina, potrivit unei declarații de luni a companiei-mamă Axel Springer SE, spun cei de la Bloomberg.
Ovsiannikova, care vorbește rusă și engleză, dar nu și germană, potrivit Axel Springer, a publicat deja un articol pe site-ul Welt în care a spus că a protestat pentru că „principiile morale sunt mai importante decât bunăstarea, pacea sufletească și viața ordonată”.