12 feb. 2024 | 13:18

Câte zile de prenatal sunt obligatorii. Ce spune legea

Stiri social
Câte zile de prenatal sunt obligatorii. Ce spune legea
Ce trebuie să știe toate viitoare mame

Concediul de maternitate reprezintă un drept garantat și protejat de legea muncii din România, oferindu-ți oportunitatea de a profita de acest beneficiu într-un mod avantajos pentru tine și copilul tău. Dar câte zile de prenatal sunt obligatorii? Există anumite particularități pe care trebuie să le cunoști pentru a beneficia pe deplin de această perioadă.

Concediu prenatal și concediul postnatal

Unul dintre aspectele esențiale este faptul că concediul de maternitate este împărțit în două componente distincte: concediul prenatal și concediul postnatal.

Citește și: Concediul prenatal 2024. Tot ce trebuie să știi

Atunci când te pregătești să devii părinte, este posibil să observi că există mai multe tipuri de concedii disponibile. Iată câteva dintre acestea:

Concediu medical și indemnizație pentru maternitate este acordat femeilor însărcinate sau celor aflate în primele 6-8 săptămâni după naștere și poate dura până la 126 de zile calendaristice.

Concediu medical și indemnizație de risc maternal este pentru femeile gravide sau cele aflate în primele 6-8 săptămâni după naștere, care nu sunt eligibile pentru concediul de maternitate și pentru care angajatorul nu poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor și a copilului.

Indemnizația de risc maternal poate fi acordată pentru maximum 120 de zile înainte și după concediul de maternitate, la recomandarea medicului de familie sau a medicului obstetrician-ginecolog.

Citește și: Concediul pentru creşterea copilului, mai scurt cu cel puţin 2 luni pentru un părinte. Schimbarea de care trebuie să ştie românii

Concediu medical pentru creșterea copilului este disponibil pentru oricare dintre părinți, cu condiția ca aceștia să fi avut venituri impozabile în cel puțin 6 luni din ultimele 12. Indemnizația pentru creșterea copilului poate fi obținută până când copilul împlinește 2 ani sau 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Câte zile de prenatal sunt obligatorii

Concediul de maternitate este perioada de timp înainte și după naștere în care poți să îți iei liber de la angajator. Acesta este format din 126 de zile, împărțite astfel:

  • 63 de zile de concediu prenatal (înainte de naștere)
  • 63 de zile de concediu postnatal (după naștere)

Primele 42 de zile de concediu de după nașterea copilului sunt obligatorii conform OUG nr. 158/2005, iar celelalte 84 de zile sunt opționale.

Ce este indemnizația de maternitate și cum se calculează

Pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate, trebuie să îndeplinești câteva condiții, cum ar fi:

Citește și; Apare un nou concediu în România. Cine sunt angajaţii care vor putea primi 30 de zile libere în plus

  • Să ai reședința legală în România
  • Să locuiești împreună cu copilul/copiii pentru care soliciți indemnizația
  • Contribuția la sistemul de asigurări sociale pentru cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.

Indemnizația pentru maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni în care te-ai asigurat.

Particularitățile concediului prenatal

Concediul prenatal începe în luna a 7-a de sarcină și poate dura până la 63 de zile înainte de nașterea copilului. Pentru a intra în concediu prenatal, trebuie să fi fost angajată cu contract de muncă cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni.

Pentru a obține concediul prenatal, vei avea nevoie de un certificat medical care să ateste starea de graviditate și o cerere specifică, iar angajatorul are anumite obligații, precum previnerea expunerii la riscuri pentru femeile însărcinate și adaptarea condițiilor de muncă corespunzător.

Citește și: Românii care vor fi cei mai afectaţi de noua taxă pe concediul medical. Detalii importante

În concluzie, concediul de maternitate este un drept esențial pentru viitoarele mame, oferindu-le posibilitatea de a-și petrece timpul cu nou-născutul și de a se adapta la noile responsabilități parentale.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Le place să mănânce cu femei cu care n-au fost flămânzi. Ce vrea să zică fosta lui Dorian Popa
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro