30 ian. 2024 | 12:27

Concediul prenatal 2024. Tot ce trebuie să știi

Stiri social
Concediul prenatal 2024. Tot ce trebuie să știi
Ce trebuie să știi după schimbările legislative

Începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul a implementat modificări semnificative în ceea ce privește drepturile legate de concediile medicale și indemnizațiile pentru maternitate, prin adoptarea Ordonanței de Urgență 115/2023. Aceste schimbări aduc atât beneficii, cât și responsabilități sporite pentru angajații care se află în concediul prenatal 2024 sau în alte tipuri de concediu. Mai mult, legislația aduce în prim-plan și drepturile extinse ale tatălui privind concediul de paternitate. 

Concediul prenatal și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, începând cu luna a 7-a de sarcină, viitoarele mame au dreptul la concediu prenatal, având aproximativ 63 de zile înainte de naștere. 

Citește și: Concediul pentru creşterea copilului, mai scurt cu cel puţin 2 luni pentru un părinte. Schimbarea de care trebuie să ştie românii

Acesta este un pas crucial către concediul de maternitate, care include atât perioada prenatală, cât și cea postnatală. 

Înainte de a solicita indemnizația pentru maternitate, este esențial să te informezi despre condițiile de eligibilitate și să găsești răspunsuri la întrebările frecvente legate de acest nou statut.

O altă schimbare semnificativă adusă de Ordonanța de Urgență 115/2023 se referă la impozitarea indemnizațiilor de concedii medicale cu 10%, cunoscută sub numele de contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). 

Această decizie impune o reducere a indemnizației de concediu medical cu 10% începând cu luna ianuarie 2024. Însă, indemnizațiile pentru accidente de muncă sau boli profesionale rămân scutite de CASS.

Concediul prenatal 2024 și concediul de maternitate

Potrivit OUG 158/2005, art. 39, alineatul 1, concediul de maternitate are o durată de 126 de zile calendaristice, incluzând atât concediul prenatal, care poate fi acordat 63 de zile înainte de nașterea copilului, cât și concediul postnatal, acordat 63 de zile după naștere.

Citește și; Apare un nou concediu în România. Cine sunt angajaţii care vor putea primi 30 de zile libere în plus

Concediul prenatal, având o durată de 63 de zile, poate fi acordat înainte de nașterea copilului, în timp ce concediul postnatal, cu aceeași durată de 63 de zile, poate fi luat după nașterea copilului.

Este important de subliniat că zilele alocate pentru concediul prenatal și cel postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi ajustate reciproc, cu aprobarea medicului. Un aspect esențial este ca în concediul postnatal să rămână o perioadă minimă de 42 de zile.

Tatălui îi este oferit acum un concediu de paternitate mai lung, reprezentând un sprijin semnificativ pentru familia în creștere.

Această extindere aduce beneficii atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru tată, oferindu-le mai mult timp pentru îngrijirea și adaptarea la noul membru al familiei.

Impactul asupra indemnizațiilor de asigurări sociale

O altă nouă prevedere legislativă impune impozitarea cu 10% pentru CASS a indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005. Aceasta include indemnizațiile pentru concedii medicale, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice și concediile de risc maternal. 

Citește și: Românii care vor fi cei mai afectaţi de noua taxă pe concediul medical. Detalii importante

Contribuabilii și plătitorii de venituri la sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt reprezentați de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Metoda prin care îți poți cumpăra un apartament în 16 ani, în loc de 41 de ani: „Putem câștiga timp”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Trucul WhatsApp care îți ușurează munca. Afli tot
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Românii sunt obligați. UE a dat ordin pentru cei cu telefoane mobile
Capital.ro
Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul Ministrului Digitalizării
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro