Departamentele de resurse umane din întreaga Românie au început să informeze angajații aflați în concediu medical despre o reducere considerabilă a indemnizației pe care o vor primi. Guvernul a decis implementarea unei contribuții de 10% pentru fondul de sănătate, care va fi reținută din indemnizațiile de concediu medical, începând din luna ianuarie.
Această măsură vine în contextul în care guvernanții și-au exprimat nemulțumirea față de numărul mare de zile de concediu medical luate de angajați, considerând că aceasta a condus la cheltuieli substanțiale pentru bugetul de stat. Ca urmare, un angajat cu venituri medii care stă în concediu medical o lună va primi o indemnizație cu peste 500 de lei mai mică decât în trecut.
Până în prezent, concediile medicale pentru boli comune erau compensate cu trei sferturi din salariul brut al angajatului. Cu toate acestea, noua taxare va reduce sumele nete primite de angajați în timpul concediilor medicale.
De exemplu, un salariat cu venit mediu pe economie, care ar fi primit aproape 4.000 de lei pentru un concediu medical de o lună în 2023, va primi acum aproape 3.400 de lei, conform știrileprotv.ro.
Această schimbare va afecta în mod deosebit persoanele cu venituri mici, care se vor confrunta cu o scădere semnificativă a veniturilor în perioadele de boală.
Reacțiile la această schimbare sunt variate, unii argumentând că este necesară pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate, în timp ce alții critică măsura ca fiind o povară suplimentară pentru angajații care se confruntă cu probleme de sănătate.
„Nu acoperă nevoile de multe ori nici pentru serviciile medicale și nici pentru medicamente” spune Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.
Conform datelor recente publicate de Casa de Sănătate, în anul 2022, cetățenii români au acumulat un total impresionant de peste 40 de milioane de zile de concediu medical.
Această cifră ridicată a atras atenția guvernanților, care își exprimă îngrijorarea cu privire la numărul mare de zile de concediu medical și posibilele implicații asupra economiei și sistemului de sănătate.
În contextul acestor statistici, autoritățile s-au îndreptat cu atenția către medicii de familie, care sunt responsabili de acordarea majorității acestor zile de concediu. Guvernanții sunt de părere că numărul de zile de concediu este excesiv și ar putea reflecta o abordare prea laxă în acordarea acestora.
Această preocupare vine într-un moment în care Guvernul implementează noi măsuri fiscale care afectează indemnizațiile de concediu medical, inclusiv o nouă taxă de 10% pentru fondul de sănătate.
Criticii susțin că această concentrare asupra medicilor de familie nu adresează problemele mai profunde ale sistemului de sănătate și ar putea avea un impact negativ asupra accesului la îngrijire medicală.