Cârnații de casă nu au nimic în comun cu cei din comerț. Când faci preparate acasă, gustul autentic se simte și poți controla gustul, cantitatea de grăsime și condimentele pe care le pui. Dar câtă sare se pune la un kilogram de carne pentru cârnați? Dacă nu ai mai gătit astfel de cantități, e greu să îți dai seama care e cantitatea potrivită.
Să faci cârnați de casă e o adevărată artă, pe care puțini o stăpânesc și au reușit să o perfecționeze.
Citește și: Cum scoți învelișul cârnaților fără să faci mizerie. Trucul e foarte simplu
Odată ce Crăciunul se apropie și se taie porcul, oamenii încep să facă preparate care mai de care mai delicioase și diverse. De la tobă, caltaboș, leber, slană afumată, cârnați de casă, până la celebra carne la graniță, șorici și altele.
Dintre toate aceste preparate, cârnații sunt cel mai complicat de preparat. Ai nevoie de carne, de grăsime, trebuie să speli mațele și își trebuie o mașină de tocat carne.
Îți trebuie usturoi, mațe, condimente, supă clară de oase și trebuie să amesteci carnea tocată prin mașină cu toate condimentele și usturoiul mărunțit.
Se adaugă apoi supa de oase și se frământă bine. Mațele se curăță și se spală, apoi se umple cu amestecul de carne și se face nod. Mai apoi se înțeapă cârnatul pe alocuri cu un ac și se lasă la uscat sau la afumat, dacă dorești.
Cantitatea de sare contează extrem de mult la gustul final al cârnaților de casă.
Te-ar putea interesa și: Secretul celor mai buni cârnați de casă pe care i-ai mâncat vreodată. Ingredientul pe care trebuie să îl adaugi în compoziție
De fapt, este unul dintre cele mai importante ingrediente, pentru că sarea scoate la iveală gustul preparatului.
Oamenii care fac de mulți ani cârnați de casă folosesc un sfert de kilogram de sare la 10 kilograme de carne. De asemenea, carnea trebuie să conțină și grăsime, într-un procent de măcar 10%, ca preparatul să iasă gustos.
Un alt secret este paprika afumată. Folosește iute dacă vrei un cârnat picant și duce dacă îți plac cârnații nepicanți.
Poți pune condimente după bunul plac: de la piper roșu, verde, negru, până la cimbru, verdețuri sau chimen.
Dacă vrei cârnați de casă delicioși, ar trebui să combini carnea de porc cu cea de vită. Pune cantități egale, dar ai grijă să conțină și grăsime.
Vezi și: Cât se lasă cârnații la afumat. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români
În rest, mai ai nevoie de sare, piper, usturoi și puțină boia.
Compoziția de carne tocată se amestecă bine cu condimentele și cu puțină apă rece, iar mațele se spală bine și se umplu cu compoziția. După preparare, cârnații se lasă la scurs și la uscat. Așa se fac cârnații în zona Moldovei.
Pe de altă parte, în Ardeal, cârnații de casă se fac doar din carne de porc și se adaugă cimbru. Și aici vei avea nevoie de grăsime. Se pune cam 20% grăsime și 80% carne.
De altfel, poți face cârnați de casă cu o combinație de carne de porc, vită, oaie și slănină. Poți adăuga condimentente precum boia dulce, boia iute, usturoi și ienibahar.
Citește și: Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie
Este un tip special de cornet, care se mănâncă doar de sărbători, fiind un preparat destul de greu și consistent. Acești cârnați se pot afuma pentru un gust și mai intens.