20 dec. 2022 | 09:32

Cât se lasă cârnații la afumat. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

Diverse
Cât se lasă cârnații la afumat. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români
Greșeala pe care o fac mulți gospodari. Cât se lasă cârnații la afumat, de fapt. Cum trebuie să procedezi.

Afumarea cărnurilor și a cârnaților de casă se face, în general, pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor preparate din porcul sacrificat înainte de Crăciun. Există mai multe etape ce trebuie respectate, pentru a afuma alimentele în mod corect. Află în rândurile de mai jos cât se lasă cârnații la afumat, de fapt.

Cât se lasă cârnații la afumat, de fapt

Multe gospodine de la țară preferă ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să prepare cârnați de casă. Sunt nelipsiți de pe multe dintre mesele de Crăciun ale românilor. Puțini știu, însă, cât timp se lasă, de fapt, la afumat. Greșeala pe care o fac mulți români este cea de a afuma cârnații de casă prea puțin. Astfel, ei nu pot fi consumați o perioadă lungă de timp.

Există mai multe metode de afumare a cârnaților de casă. Produsele preparate pe baza cărnii porcului sacrificat pot fi afumate în podul casei sau afară, în afumători. Majoritatea gospodarilor preferă să opteze pentru cea de-a doua variantă.

Potrivit celor mai experimentate gospodine, există trei tipuri de afumare a cărnurilor:

  • rece, când produsele pe bază de carne se afumă departe de foc, la temperaturi ce nu depășesc 23 de grade Celsius
  • caldă, când produsele pe bază de carne sunt afumate deasupra sursei de fum, la temperaturi de circa 30 grade Celsius
  • fierbinte, când produsele pe bază de carne sunt afumate lent, la temperaturi ce pot atinge chiar 90 grade Celsius.

Indiferent de metoda preferată, este esențial să lăsăm cârnații de casă la afumat suficient de mult timp pentru a nu se strica. Specialiștii în domeniul culinar spun că, de obicei, carnea trebuie lăsată la afumat între 4 și 14 zile, timp de până la 3 ore pe zi. În cazul în care cârnații de casă sunt subțiri, se lasă la afumat timp de 2 până la 6 zile.

Cum se afumă carnea și cârnații de casă corect

În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a afuma corect cârnații de casă.

Pentru afumarea cărnii sau a cârnaților de casă, avem nevoie de:

  • sare grunjoasă;
  • un lighean sau o găleată metalică;
  • lemn și rumeguş de lemn de esenţă tare (stejar, fag, cireş sau vişin).

Cum trebuie să procedăm pentru a afuma carnea sau cârnații de casă:

  1. Se pune carnea şi slănina proaspăt tăiată şi fasonată în butoaie.
  2. Se acoperă din abundență cu sare grunjoasă.
  3. Se lasă carnea și slănina la stat, pentru 24 de ore, după care se scot din butoaie și se șterg bine.
  4. Se atârnă carnea și slănina pe cârlige sau legate cu sfoară.
  5. Se ia un lighean sau o găleată umplută cu rumeguş și se prinde focul în mijloc.
  6. Se lasă focul să ardă mocnit, temperatura maximă menținându-se la 23 de grade Celsius (dacă focul începe să ardă prea repede, se acoperă parțial cu o folie de aluminiu găurită).
  7. Se face focul cu lemne uscate amestecate cu lemne umede și se acoperă, pentru a stopa pătrunderea oxigenului.
  8. Se lasă carnea la afumat timp de 4-14 zile, câte 2-3 ore pe zi, la fum ușor.

Citește și: Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie

Cârnații de casă preparați proaspăt se lasă la afumat, alături de slănină, timp de 2-6 zile, tot câte 2-3 ore pe zi. Dacă preparatele pe bază de carne sunt subțiri, se recomandă ca, după prima afumare, acestea să fie presate. După ce procesul de afumare s-a încheiat, cărnurile se păstrează într-un spațiu rece. Multe gospodine preferă să le secționeze și să le pună la congelator, până la următoarea utilizare.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro