20 dec. 2022 | 09:32

Cât se lasă cârnații la afumat. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

Diverse
Cât se lasă cârnații la afumat. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români
Greșeala pe care o fac mulți gospodari. Cât se lasă cârnații la afumat, de fapt. Cum trebuie să procedezi.

Afumarea cărnurilor și a cârnaților de casă se face, în general, pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor preparate din porcul sacrificat înainte de Crăciun. Există mai multe etape ce trebuie respectate, pentru a afuma alimentele în mod corect. Află în rândurile de mai jos cât se lasă cârnații la afumat, de fapt.

Cât se lasă cârnații la afumat, de fapt

Multe gospodine de la țară preferă ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să prepare cârnați de casă. Sunt nelipsiți de pe multe dintre mesele de Crăciun ale românilor. Puțini știu, însă, cât timp se lasă, de fapt, la afumat. Greșeala pe care o fac mulți români este cea de a afuma cârnații de casă prea puțin. Astfel, ei nu pot fi consumați o perioadă lungă de timp.

Există mai multe metode de afumare a cârnaților de casă. Produsele preparate pe baza cărnii porcului sacrificat pot fi afumate în podul casei sau afară, în afumători. Majoritatea gospodarilor preferă să opteze pentru cea de-a doua variantă.

Potrivit celor mai experimentate gospodine, există trei tipuri de afumare a cărnurilor:

  • rece, când produsele pe bază de carne se afumă departe de foc, la temperaturi ce nu depășesc 23 de grade Celsius
  • caldă, când produsele pe bază de carne sunt afumate deasupra sursei de fum, la temperaturi de circa 30 grade Celsius
  • fierbinte, când produsele pe bază de carne sunt afumate lent, la temperaturi ce pot atinge chiar 90 grade Celsius.

Indiferent de metoda preferată, este esențial să lăsăm cârnații de casă la afumat suficient de mult timp pentru a nu se strica. Specialiștii în domeniul culinar spun că, de obicei, carnea trebuie lăsată la afumat între 4 și 14 zile, timp de până la 3 ore pe zi. În cazul în care cârnații de casă sunt subțiri, se lasă la afumat timp de 2 până la 6 zile.

Cum se afumă carnea și cârnații de casă corect

În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a afuma corect cârnații de casă.

Pentru afumarea cărnii sau a cârnaților de casă, avem nevoie de:

  • sare grunjoasă;
  • un lighean sau o găleată metalică;
  • lemn și rumeguş de lemn de esenţă tare (stejar, fag, cireş sau vişin).

Cum trebuie să procedăm pentru a afuma carnea sau cârnații de casă:

  1. Se pune carnea şi slănina proaspăt tăiată şi fasonată în butoaie.
  2. Se acoperă din abundență cu sare grunjoasă.
  3. Se lasă carnea și slănina la stat, pentru 24 de ore, după care se scot din butoaie și se șterg bine.
  4. Se atârnă carnea și slănina pe cârlige sau legate cu sfoară.
  5. Se ia un lighean sau o găleată umplută cu rumeguş și se prinde focul în mijloc.
  6. Se lasă focul să ardă mocnit, temperatura maximă menținându-se la 23 de grade Celsius (dacă focul începe să ardă prea repede, se acoperă parțial cu o folie de aluminiu găurită).
  7. Se face focul cu lemne uscate amestecate cu lemne umede și se acoperă, pentru a stopa pătrunderea oxigenului.
  8. Se lasă carnea la afumat timp de 4-14 zile, câte 2-3 ore pe zi, la fum ușor.

Citește și: Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie

Cârnații de casă preparați proaspăt se lasă la afumat, alături de slănină, timp de 2-6 zile, tot câte 2-3 ore pe zi. Dacă preparatele pe bază de carne sunt subțiri, se recomandă ca, după prima afumare, acestea să fie presate. După ce procesul de afumare s-a încheiat, cărnurile se păstrează într-un spațiu rece. Multe gospodine preferă să le secționeze și să le pună la congelator, până la următoarea utilizare.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Netflix, premieră cu Cameron Diaz. În ce film joacă
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro