O companie din America a început deja ultima fază a testării viitorului său vaccin contra-COVID și a anunțat că prețul pe care îl va percepe va fi unul „de pandemie“, care va depinde, însă, de cantitatea solicitată de fiecare țară.
Într-o discuţie cu investitorii, consilierul delegat al companiei farmaceutice Moderna, Stephane Bancel, a promis că se fac toate demersurile necesare ca vaccinul să fie accesibil pentru toată lumea, neținând cont de capacitatea de plată.
„Lucrăm cu guverne din întreaga lume şi cu alte entităţi, pentru a ne asigura că vaccinul va fi accesibil independent de capacitatea de plată“, a declarat Bancel.
Potrivit companiei, prețul vaccinului va fi mai mic pentru acele ţări care solicită volume mari, în timp ce pentru o „comandă mică“ (de ordinul a câteva milioane de doze), prețul estimat va fi undeva între 32 şi 37 de dolari.
Acest preț este mult peste cel avansat de Pfizer, o altă companie farmaceutică americană, care a spus că va percepe 19,5 dolari pentru vaccinul pe care îl dezvoltă împreună cu societatea germană BioNTech şi care, la fel ca în cazul vaccinului Moderna, se află la începutul fazei a treia de testare, aceasta fiind și ultima etapă a testelor clinice, menită să certifice eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului.
Luna trecută, Guvernul american a dublat banii alocați companiei farmaceutice Moderna pentru susţinerea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus, suplimentând cu 472 de milioane de dolari suma de 483 de milioane, care fusese anunțată.
În urmă cu puțin timp, Alexandru Rafila a anunțat că România se află printre țările în care urmează să se facă studii clinice pentru vaccinurile dezvoltate de marile companii. De asemenea, reprezentantul României la OMS a dezvăluit și când va ajunge în țară vaccinul împotriva COVID-19 pentru a putea fi utilizat în folosul populației.
„Multe dintre companiile care dezvoltă vaccinul îl vor vinde la preţul de producţie, pentru că dezvoltarea acestor vaccinuri a fost deja finanţată de diverse ţări, de diverse organizaţii, cum sunt Uniunea Europeană sau Statele Unite. Şi atunci şi-au luat un angajament că vor vinde vaccinul cu un preţ foarte mic, încât el să fie accesibil.
Din fericire, noi facem parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse.
Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an, pentru că nu e vorba de produsul în sine, ci de capacitatea de a-l fabrica, de a-l condiţiona, de a-l distribui şi lucrurile astea necesită timp. Dar, cu siguranţă, şi România va avea vaccin“, a declarat Rafila.