22 nov. 2024 | 09:01

Unde și cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale 2024. Lista secțiilor de votare

Știri generale
Unde și cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale 2024. Lista secțiilor de votare

Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a început în diaspora. Românii din afara granițelor țării au la dispoziție trei zile pentru a-și exercita dreptul constituțional, având posibilitatea să voteze până duminică seara, la una dintre cele 950 de secții de votare organizate în străinătate.

Unde și când poți vota românii din diaspora

Secțiile de votare au fost organizate în țările cu cele mai mari comunități românești, printre care Italia (157 de secții), Spania (146), Regatul Unit (106), Germania (85), Franța (67) și Republica Moldova (58). Programul de vot este următorul:

  • Vineri, 22 noiembrie: 12:00 – 21:00 (ora locală)
  • Sâmbătă, 23 noiembrie, și duminică, 24 noiembrie: 07:00 – 21:00 (ora locală)

Ce acte trebuie să aibă la ei românii care vor să voteze

Cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate valabil, cum ar fi cartea de identitate, pașaportul sau cartea electronică de identitate, și să aibă cel puțin 18 ani împliniți pentru a putea vota.

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale 2024

În competiția electorală s-au înscris 14 candidați reprezentând diverse partide politice sau platforme independente. Printre aceștia se numără:

  • Marcel Ciolacu (PSD) – actualul premier al României
  • Nicolae Ciucă (PNL) – fost premier
  • Elena Lasconi (USR) – lider al Uniunii Salvați România
  • George Simion (AUR) – președintele Alianței pentru Unirea Românilor
  • Ana Birchall (independent) – fost ministru al Justiției
  • Mircea Geoană (independent) – fost secretar general adjunct al NATO

Alți candidați includ Cristian Diaconescu, Kelemen Hunor, Alexandra Păcuraru și Silviu Predoiu. În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține peste 50% din voturi, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie.

Monitorizarea procesului de vot

Pentru a asigura corectitudinea alegerilor, fiecare secție de votare din străinătate este monitorizată video pe întreaga durată a procesului electoral. Alegătorii care se află la sediul secției de votare sau la rând înainte de ora închiderii (21:00) vor putea vota până la ora 23:59.

Prima secție deschisă: Noua Zeelandă

Votarea a început în Noua Zeelandă, unde primele șase persoane au votat pe liste suplimentare în primele 15 minute. Noua Zeelandă marchează deschiderea oficială a procesului electoral, datorită diferenței de fus orar.

Cum sunt monitorizate rezultatele

Biroul Electoral Central (BEC) va publica periodic date despre prezența la vot și rezultate parțiale. Datele vor fi actualizate astfel:

  • Sâmbătă: la ora 12:30 pentru ora 12:00
  • Duminică: la 9:30, 15:30 și 21:30
  • Luni: rezultatele parțiale vor fi comunicate la ora 9:30 și 12:30

Alegerile prezidențiale din 2024 sunt esențiale pentru viitorul politic al țării, iar organizarea lor presupune un buget estimat la 1,39 miliarde de lei. Fie că sunt în țară sau în diaspora, românii au ocazia să își exprime opțiunea pentru funcția supremă în stat.

Secțiile de votare în străinătate

Pentru românii din diaspora, votul la secție rămâne o opțiune populară. Cele mai multe cereri de înregistrare pentru vot la secție au fost depuse în Țările de Jos (1.653), urmate de Marea Britanie (1.107), Germania (732), Italia (478), Franța (471), Belgia (436) și Spania (409).

Românii care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro pot vota la orice secție din străinătate, fiind adăugați pe listele electorale suplimentare. Lista completă a secțiilor de votare poate fi consultată online AICI.

Condiții de vot în secțiile din străinătate

Conform deciziei Biroului Electoral Central (BEC), votul în secțiile din diaspora nu poate fi prelungit după ora 21:00, în zilele de vineri și sâmbătă dinaintea zilei principale de vot. În plus, toate secțiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent pentru a asigura corectitudinea procesului.

Pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, au fost distribuite către secțiile de votare din diaspora:

  • 3.600.000 de buletine de vot
  • 9.120 de ștampile cu mențiunea „VOTAT”
  • 2.914.000 de timbre autocolante

Procedura de vot

La sosirea în secția de votare, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator. Acesta introduce datele personale în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV). Listele electorale utilizate sunt generate automat, în format electronic, pe baza acestui sistem.

Votul are loc în cabine închise, alegătorul aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe patrulaterul corespunzător candidatului ales. După ce buletinul este introdus în urnă, ștampila trebuie returnată președintelui sau membrilor biroului electoral desemnați.

În cazuri speciale, dacă un alegător nu poate vota singur din motive bine justificate, acesta poate solicita ajutorul unui însoțitor ales de el. Însoțitorul nu poate fi membru al biroului electoral, candidat sau persoană acreditată.

Alte detalii importante

În secțiile de votare din diaspora nu se folosește urna mobilă.

Conform Autorității Electorale Permanente (AEP), la data de 31 octombrie erau înscriși în Registrul Electoral 19.002.912 cetățeni cu drept de vot. Dintre aceștia, 18.011.923 locuiesc în România, iar 990.989 au domiciliul în străinătate, deținând pașapoarte CRDS.

Secțiile de votare sunt pregătite pentru a răspunde cerințelor electoratului din diaspora, asigurând accesul tuturor cetățenilor români la procesul electoral, în condiții de siguranță și transparență.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care să le trimiți familiei și prietenilor de sărbătoarea Nașterii Domnului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Ianuarie cum n-a mai fost. Nisori, lapoviță și ploi în exces
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro