05 aug. 2020 | 11:11

Alexandru Rafila, veste uriașă despre vaccinul anti-COVID-19. Când va ajunge în România

Sănătate
Alexandru Rafila, veste uriașă despre vaccinul anti-COVID-19. Când va ajunge în România
Alexandru Rafila, veste uriașă despre vaccinul anti-COVID-19. Când va ajunge în România

Anunț important pentru milioane de români. În urmă cu puțin timp, Alexandru Rafila a anunțat că România se află printre țările în care urmează să se facă studii clinice pentru vaccinurile dezvoltate de marile companii. De asemenea, reprezentantul României la OMS a dezvăluit și când va ajunge în țară vaccinul anti-COVID-19 pentru a putea fi utilizate în folosul populației.

Care va fi prețul unui vaccin

Potrivit medicului Rafila, vaccinurile anti-COVID-19 vor fi vândute la preț de producție, deoarece dezvoltarea acestora a fost finanțată de diverse țări. Chiar dacă țara noastră se află în prima linie în care se vor efectua studiile, capacitatea de producție pentru utilizarea în masă este încă incertă.

Multe dintre companiile care dezvoltă vaccinul îl vor vinde la preţul de producţie, pentru că dezvoltarea acestor vaccinuri a fost deja finanţată de diverse ţări, de diverse organizaţii, cum sunt Uniunea Europeană sau Statele Unite. Şi atunci şi-au luat un angajament că vor vinde vaccinul cu un preţ foarte mic, încât el să fie accesibil”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

Profesorul Alexandru Rafila estimează că vaccinul va ajunge în țara noastră, în cantități utile, peste un an. Acesta specifică faptul că problema nu este lipsa vaccinului, ci producerea, condiționarea și distribuirea acestuia, toate aceste procese fiind consumatoare de timp.

România va avea prioritate în achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19

România prezintă un avantaj în detrimentul altor țări, deoarece face parte din Uniunea Europeană și din această echipă de cercetare, având dreptul de a-și rezerva o cantitate prestabilită.

Din fericire, noi facem parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse.

Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an, pentru că nu e vorba de produsul în sine, ci de capacitatea de a-l fabrica, de a-l condiţiona, de a-l distribui şi lucrurile astea necesită timp. Dar, cu siguranţă, şi România va avea vaccin„, a mai spus profesorul Rafila.

O altă veste bună este aceea că cele 6.000 de doze de Remdesivir, alocate de Uniunea Europeană, vor ajunge în România până la sfârșitul acestei săptămâni, ceea ce înseamnă că 1.200 de pacienți din țara noastră vor beneficia de el.

Medicul Rafila a subliniat că prioritate vor avea pacienții în stare medie și gravă aflați la Terapie Intensivă
România a primit din partea UE a două tranșă de Remdesivir, după Spania, din cauza numărul uriaș de cazuri raportate în ultimele zile.

Parteneri