22 oct. 2022 | 23:31

Cât timp trebuie să laşi geamurile deschise iarna. Aşa aeriseşti corect în sezonul rece

Utile
Cât timp trebuie să laşi geamurile deschise iarna. Aşa aeriseşti corect în sezonul rece
Ce facem pe timp de iarnă ca să aerisim bine casa

Când oamenii se pregătesc pentru iarnă, se gândesc de obicei la economisirea energiei. Își protejează ferestrele și ușile împotriva curentului de aer, comandă curățarea ferestrelor și își inspectează pereții și acoperișurile pentru integritate. Dar, se pune întrebarea cât timp trebuie să laşi geamurile deschise iarna? La asta încercăm sărăspundem în cele ce urmează.

Ce facem iarna ca să aerisim bine casa

Deși temperaturile afară sunt mai scăzute pe timp de iarnă, asta nu înseamnă că nu mai aerisim interiorul locuinței. Deși cu gândul la a economisi consumul de energie sau gaze, prin ferestre cu izolație bună, un efect mai puțin plăcut este lipsa aerului proaspăt. Deci, este imperativ necesar să aerisim locuința, chiar și pe timpul iernii.

Deși un spațiu complet etanș este o modalitate minunată de a reduce facturile de energie, izolarea de aerul proaspăt este dăunătoare pentru sănătate. Aerisirea casei este obligatorie pentru ca aerul proaspăt să intre în interior și aerul contaminat să iasă.

Cele mai importante motive pentru a vă ventila casa în timpul iernii sunt:

Scapi de alergeni

Chiar dacă sezonul de înflorire nici măcar nu este aproape, casa este încă plină de alergeni de uz casnic care pot duce la probleme respiratorii. În afară de acarienii de praf care își dezvoltă coloniile pe covoare și perne, plămânii tăi trebuie să facă față substanțelor chimice din spray-urile de curățenie și părului de la iubitul tău animal de companie.

Persoanele care suferă de probleme respiratorii se confruntă adesea cu o înrăutățire a simptomelor în timpul iernii din cauza ventilației deficitare.

Lupta cu răcelile frecvente

Atunci când sezonul de încălzire este în plină desfășurare, aerul din casă devine foarte uscat. Sistemul de încălzire elimină umiditatea din aer, uscând astfel mucoasa din nas și gură.

Ca urmare, organismul dumneavoastră are probleme în lupta cu virușii și bacteriile, care încearcă să pătrundă în sistemul imunitar. Aerul uscat și prost ventilat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale răcelilor.

Geamurile deschise iarna ajută la evitarea creșterii bacteriilor și a mucegaiului

Păstrând spațiul închis ermetic, ajutați la dezvoltarea periculoasă a virusurilor, bacteriilor și mucegaiului. Fără aer proaspăt, bacteriile se înmulțesc în aer și pe suprafețe.

Chiar dacă folosiți un umidificator și un purificator de aer, tot aveți nevoie de o sursă de aer proaspăt pentru a elimina abundența de CO2 din casa dumneavoastră.

Vezi cât timp trebuie să laşi geamurile deschise iarna

Așadar, cât de des ar trebui să vă aerisiți casa iarna, având în vedere că nu doriți să risipiți energie încălzind strada?

În mod ideal, ar trebui să vă deschideți ferestrele  timp de cel puțin 10 minute în fiecare zi. În cazul în care locuiți într-un apartament mic și toate ferestrele sunt pe o singură parte, împiedicând astfel circulația unui curent de aer bun, ar trebui să țineți ferestrele deschise cel puțin 15 minute.

Pentru casele sau apartamentele care dau spre străzi aglomerate, este mai bine să aerisiți înainte de ora 9 dimineața și după ora 22, pentru a minimiza poluarea. Dați prioritate la ventilație bucătăriei dumneavoastră. Aceasta are cea mai mare nevoie de aer proaspăt.

Dar nu trebuie să uitați să reduceți temperatura din interiorul casei. Nu de alta, dar dacă intră aerul rece, va fi necesară o cantitate mai mare de energie pentru a reîncălzi spațiul de locuit. Reducând valoarea termică din casă, nu va fi nevoie să folosiți la capacitate mare centrala termică. Deci nu veți avea un consum de energie mai mare.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Ce s-a descoperit în cuptorul cu microunde. Este greu de suportat
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Noua taxă obligatorie în România din 1 ianuarie. S-a dat ordin de la Guvern
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Mediaflux
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Spynews.ro
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro