20 oct. 2023 | 17:45

Cât se ține pieptul de pui la cuptor. Secretul ca să nu îți mai iasă uscat

Diverse
Cât se ține pieptul de pui la cuptor. Secretul ca să nu îți mai iasă uscat
În felul ăsta îți va ieși mereu suculent și delicios

Când vine vorba despre cină, nu există nimic mai ușor sau mai versatil decât pieptul de pui fără os și fără piele. Poți să îl gătești în multe feluri, dar cel mai simplu este la cuptor. Totuși, cât se ține pieptul de pui la cuptor astfel încât să nu iasă uscat și fără niciun gust? Secretele sunt mai multe și dacă le aplici, vei avea piept de pui delicios de fiecare dată. 

Cum se gătește pieptul de pui

Uneori, puiul la cuptor poate ieși uscat, tare și deloc apetisant. Coacerea puiului la o temperatură mai ridicată, de aproximativ 218°C, blochează umiditatea puiului și oferă un piept de pui cu adevărat suculent. 

Ca bonus suplimentar, gătitul la o temperatură atât de înaltă înseamnă că puiul trebuie să stea la cuptor doar 15 până la 20 de minute, în funcție de grosime, astfel că poți avea cina gata rapid.

Află detalii: Cum îţi dai seama care carne de pui e bună. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent

Oricare ar fi temperatura la care gătești pieptul de pui, acesta ar trebui întotdeauna copt până la o temperatură internă de cel puțin 74°C. Cel mai bun indicator este temperatura internă, însă pentru asta îți trebuie un termometru de carne.

Este un instrument super util de avut în bucătărie, care te ajută să ai carne fragedă, suculentă și delicioasă de fiecare dată. 

Dacă vrei pui delicios de fiecare dată, pentru a începe, marinează puiul într-un amestec de apă și câteva linguri de sare timp de aproximativ 20 până la 30 de minute. Acest lucru va amplifica aroma naturală și umiditatea pieptului de pui și vei avea o bucată de carne super moale. Acesta este singurul pas care te va asigura cu adevărat că puiul nu va fi uscat sau tare.

Cât se ține pieptul de pui la cuptor

Odată ce puiul s-a marinat suficient, scurge marinada și șterge pieptul de pui complet cu un prosop de hârtie. Apoi, unge-l cu ulei de măsline și presară sare, piper și orice alte condimente adiționale. Aceste amestecuri de condimente reprezintă o modalitate ușoară de a intensifica aroma.

Descoperă detalii despre: Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pui, infestată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm sub nicio formă

Dacă pieptul de pui este foarte gros într-un capăt și nu în celălalt, va trebui să-l bați cu un ciocan de carne până când este uniform în grosime. Acest lucru ajută la gătirea uniformă a puiului. Dacă nu ai un ciocan de carne la îndemână, poți folosi o tigaie mică sau o cratiță.

Transferă pieptul de pui într-o tavă unsă cu puțin ulei sau într-o tigaie de fontă și pune-l într-un cuptor preîncălzit la aproximativ 218°C.

Lasă puiul să se coacă neacoperit timp de 15 până la 20 de minute sau până când temperatura internă aproximativ 74°C. De regulă, după aproximativ 17 minute, puiul e gata.

Temperatura puiului este importantă, pentru că sub 74°C puiul e negătit și ar putea să nu fie în regulă să îl mănânci. Apoi, o temperatură peste 75 de grade înseamnă că puiul va fi uscat și tare.

Află informații despre: Cum recunoști carnea de pui cu hormoni la supermarket. Detaliul pe care îl observi imediat pe etichetă

Alt pas important este că odată ce temperatura puiului atinge nivelul dorit, trebuie să scoți puiul din cuptor și să îl lași se odihnească timp de aproximativ cinci minute. Acest lucru permite redistribuirea sucului în carne, blocând umiditatea astfel încât să nu se scurgă atunci când este tăiat.

Cum depozitezi puiul gătit

Pieptul de pui la cuptor se potrivește cu aproape orice, dar o salată, niște cartofi sau un fel de mâncare cu legume ar fi deosebit de potrivite. Alternativ, poți face sandwich-uri sau îl poți tocă bucăți pentru a îl servi cu paste și sos.

Citește și: Cu ce să înveleşti carnea de pui înainte de a o pune la cuptor. Aşa va ieşi suculentă şi fragedă

Dacă îți rămâne pui, depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider timp de până la patru zile.

Poți de asemenea să păstrezi bucăți de piept de pui gătite în congelator. Înfășoară simplu bucățile în folie alimentară și apoi pune-le într-un recipient ermetic la congelator. Puiul gătit va rezista în congelator timp de până la patru luni.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul iar publicul a huiduit EBU
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Ciorbă cu afumătură și tarhon. Rețeta delicioasă din inima Ardealului
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Trebuie să primească BANII de la stat. Lege pentru proprietarii de TERENURI din România
Capital.ro
Duminica Tomii, sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri respectate în ziua de 12 mai
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro