20 oct. 2023 | 17:45

Cât se ține pieptul de pui la cuptor. Secretul ca să nu îți mai iasă uscat

Diverse
Cât se ține pieptul de pui la cuptor. Secretul ca să nu îți mai iasă uscat
În felul ăsta îți va ieși mereu suculent și delicios

Când vine vorba despre cină, nu există nimic mai ușor sau mai versatil decât pieptul de pui fără os și fără piele. Poți să îl gătești în multe feluri, dar cel mai simplu este la cuptor. Totuși, cât se ține pieptul de pui la cuptor astfel încât să nu iasă uscat și fără niciun gust? Secretele sunt mai multe și dacă le aplici, vei avea piept de pui delicios de fiecare dată. 

Cum se gătește pieptul de pui

Uneori, puiul la cuptor poate ieși uscat, tare și deloc apetisant. Coacerea puiului la o temperatură mai ridicată, de aproximativ 218°C, blochează umiditatea puiului și oferă un piept de pui cu adevărat suculent. 

Ca bonus suplimentar, gătitul la o temperatură atât de înaltă înseamnă că puiul trebuie să stea la cuptor doar 15 până la 20 de minute, în funcție de grosime, astfel că poți avea cina gata rapid.

Află detalii: Cum îţi dai seama care carne de pui e bună. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent

Oricare ar fi temperatura la care gătești pieptul de pui, acesta ar trebui întotdeauna copt până la o temperatură internă de cel puțin 74°C. Cel mai bun indicator este temperatura internă, însă pentru asta îți trebuie un termometru de carne.

Este un instrument super util de avut în bucătărie, care te ajută să ai carne fragedă, suculentă și delicioasă de fiecare dată. 

Dacă vrei pui delicios de fiecare dată, pentru a începe, marinează puiul într-un amestec de apă și câteva linguri de sare timp de aproximativ 20 până la 30 de minute. Acest lucru va amplifica aroma naturală și umiditatea pieptului de pui și vei avea o bucată de carne super moale. Acesta este singurul pas care te va asigura cu adevărat că puiul nu va fi uscat sau tare.

Cât se ține pieptul de pui la cuptor

Odată ce puiul s-a marinat suficient, scurge marinada și șterge pieptul de pui complet cu un prosop de hârtie. Apoi, unge-l cu ulei de măsline și presară sare, piper și orice alte condimente adiționale. Aceste amestecuri de condimente reprezintă o modalitate ușoară de a intensifica aroma.

Descoperă detalii despre: Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pui, infestată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm sub nicio formă

Dacă pieptul de pui este foarte gros într-un capăt și nu în celălalt, va trebui să-l bați cu un ciocan de carne până când este uniform în grosime. Acest lucru ajută la gătirea uniformă a puiului. Dacă nu ai un ciocan de carne la îndemână, poți folosi o tigaie mică sau o cratiță.

Transferă pieptul de pui într-o tavă unsă cu puțin ulei sau într-o tigaie de fontă și pune-l într-un cuptor preîncălzit la aproximativ 218°C.

Lasă puiul să se coacă neacoperit timp de 15 până la 20 de minute sau până când temperatura internă aproximativ 74°C. De regulă, după aproximativ 17 minute, puiul e gata.

Temperatura puiului este importantă, pentru că sub 74°C puiul e negătit și ar putea să nu fie în regulă să îl mănânci. Apoi, o temperatură peste 75 de grade înseamnă că puiul va fi uscat și tare.

Află informații despre: Cum recunoști carnea de pui cu hormoni la supermarket. Detaliul pe care îl observi imediat pe etichetă

Alt pas important este că odată ce temperatura puiului atinge nivelul dorit, trebuie să scoți puiul din cuptor și să îl lași se odihnească timp de aproximativ cinci minute. Acest lucru permite redistribuirea sucului în carne, blocând umiditatea astfel încât să nu se scurgă atunci când este tăiat.

Cum depozitezi puiul gătit

Pieptul de pui la cuptor se potrivește cu aproape orice, dar o salată, niște cartofi sau un fel de mâncare cu legume ar fi deosebit de potrivite. Alternativ, poți face sandwich-uri sau îl poți tocă bucăți pentru a îl servi cu paste și sos.

Citește și: Cu ce să înveleşti carnea de pui înainte de a o pune la cuptor. Aşa va ieşi suculentă şi fragedă

Dacă îți rămâne pui, depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider timp de până la patru zile.

Poți de asemenea să păstrezi bucăți de piept de pui gătite în congelator. Înfășoară simplu bucățile în folie alimentară și apoi pune-le într-un recipient ermetic la congelator. Puiul gătit va rezista în congelator timp de până la patru luni.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Schimbări la plata cu cardul. Măsura intră în vigoare joi, 26 decembrie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro