Când vine vorba despre cină, nu există nimic mai ușor sau mai versatil decât pieptul de pui fără os și fără piele. Poți să îl gătești în multe feluri, dar cel mai simplu este la cuptor. Totuși, cât se ține pieptul de pui la cuptor astfel încât să nu iasă uscat și fără niciun gust? Secretele sunt mai multe și dacă le aplici, vei avea piept de pui delicios de fiecare dată.
Uneori, puiul la cuptor poate ieși uscat, tare și deloc apetisant. Coacerea puiului la o temperatură mai ridicată, de aproximativ 218°C, blochează umiditatea puiului și oferă un piept de pui cu adevărat suculent.
Ca bonus suplimentar, gătitul la o temperatură atât de înaltă înseamnă că puiul trebuie să stea la cuptor doar 15 până la 20 de minute, în funcție de grosime, astfel că poți avea cina gata rapid.
Află detalii: Cum îţi dai seama care carne de pui e bună. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent
Oricare ar fi temperatura la care gătești pieptul de pui, acesta ar trebui întotdeauna copt până la o temperatură internă de cel puțin 74°C. Cel mai bun indicator este temperatura internă, însă pentru asta îți trebuie un termometru de carne.
Este un instrument super util de avut în bucătărie, care te ajută să ai carne fragedă, suculentă și delicioasă de fiecare dată.
Dacă vrei pui delicios de fiecare dată, pentru a începe, marinează puiul într-un amestec de apă și câteva linguri de sare timp de aproximativ 20 până la 30 de minute. Acest lucru va amplifica aroma naturală și umiditatea pieptului de pui și vei avea o bucată de carne super moale. Acesta este singurul pas care te va asigura cu adevărat că puiul nu va fi uscat sau tare.
Odată ce puiul s-a marinat suficient, scurge marinada și șterge pieptul de pui complet cu un prosop de hârtie. Apoi, unge-l cu ulei de măsline și presară sare, piper și orice alte condimente adiționale. Aceste amestecuri de condimente reprezintă o modalitate ușoară de a intensifica aroma.
Descoperă detalii despre: Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pui, infestată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm sub nicio formă
Dacă pieptul de pui este foarte gros într-un capăt și nu în celălalt, va trebui să-l bați cu un ciocan de carne până când este uniform în grosime. Acest lucru ajută la gătirea uniformă a puiului. Dacă nu ai un ciocan de carne la îndemână, poți folosi o tigaie mică sau o cratiță.
Transferă pieptul de pui într-o tavă unsă cu puțin ulei sau într-o tigaie de fontă și pune-l într-un cuptor preîncălzit la aproximativ 218°C.
Lasă puiul să se coacă neacoperit timp de 15 până la 20 de minute sau până când temperatura internă aproximativ 74°C. De regulă, după aproximativ 17 minute, puiul e gata.
Temperatura puiului este importantă, pentru că sub 74°C puiul e negătit și ar putea să nu fie în regulă să îl mănânci. Apoi, o temperatură peste 75 de grade înseamnă că puiul va fi uscat și tare.
Află informații despre: Cum recunoști carnea de pui cu hormoni la supermarket. Detaliul pe care îl observi imediat pe etichetă
Alt pas important este că odată ce temperatura puiului atinge nivelul dorit, trebuie să scoți puiul din cuptor și să îl lași se odihnească timp de aproximativ cinci minute. Acest lucru permite redistribuirea sucului în carne, blocând umiditatea astfel încât să nu se scurgă atunci când este tăiat.
Pieptul de pui la cuptor se potrivește cu aproape orice, dar o salată, niște cartofi sau un fel de mâncare cu legume ar fi deosebit de potrivite. Alternativ, poți face sandwich-uri sau îl poți tocă bucăți pentru a îl servi cu paste și sos.
Citește și: Cu ce să înveleşti carnea de pui înainte de a o pune la cuptor. Aşa va ieşi suculentă şi fragedă
Dacă îți rămâne pui, depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider timp de până la patru zile.
Poți de asemenea să păstrezi bucăți de piept de pui gătite în congelator. Înfășoară simplu bucățile în folie alimentară și apoi pune-le într-un recipient ermetic la congelator. Puiul gătit va rezista în congelator timp de până la patru luni.