18 oct. 2023 | 18:25

Cât se fierbe caracatița. Cum să îți iasă fragedă de fiecare dată

Diverse
Cât se fierbe caracatița. Cum să îți iasă fragedă de fiecare dată
Secretele ca să iasă fragedă

Caracatița este delicioasă, mai ales dacă știi cum să o gătești. Dacă nu ai mai făcut niciodată acasă, probabil te întrebi cât se fierbe caracatița. Răspunsurile marilor chef bucătari sunt aceleași: există un anumit interval de timp bine stabilit astfel încât caracatița să iasă fragedă și moale.

Cum pregătești caracatița înainte de gătit

Înainte de a te apuca să gătești caracatița, trebuie să o cureți. Elimină ochii și “ciocul”, adică locul unde se întâlnesc tentaculele, folosind vârful unui cuțit sau foarfece.

Rotește capul caracatiței pentru a elimina orice urme de nisip rămase.

Fierbe caracatița, îndepărtând spuma care se formează în timpul fierberii cu o spumieră.

Vezi și: Condimentele corecte pentru carnea de pește. Secretele vin tocmai din Delta Dunării

Oprește focul și lasă caracatița să se răcească în apa de gătit. Scurge apa. Pentru un gust mai rafinat și o prezentare mai elegantă, îndepărtează pielea și ventuzele cu mâinile.

După ce ai terminat acești pași, caracatița este gata de a fi pregătită în diferite feluri, fie ca ingredient în diverse rețete, fie ca o gustare delicioasă. Poți să o tai în bucăți sau să o folosești întreagă, în funcție de preferințele tale.

Cât se fierbe caracatița

Dacă vrei să fierbi caracatița, umple o oală cu apă și sare. Adaugă o ceapă tăiată în patru și câteva tije de țelină. Pune câteva boabe de piper și adăugă caracatița. Dă focul mic și lasă să fiarbă ușor timp de 45-60 de minute. 

Vezi și: Cum se prepară creveții. Cât timp trebuie să-i ții pe foc, de fapt. Sigur ai greșit, de asta nu au ieșit gustoși

Este important ca apa să clocotească ușor odată ce caracatița este în oală. Dacă o gătești prea rapid îți va ieși cauciucată. Verifică frăgezimea caracatiței înțepând unul dintre tentacule cu un cuțit; dacă pătrunde ușor în cea mai groasă parte a cărnii, este gătită.

Cum să îți iasă caracatița fragedă

În cele mai multe cazuri, caracatița trebuie gătită până devine fragedă, indiferent de metoda finală de gătire. Chiar dacă planifici să o pui pe grill sau să gătești într-un fel de mâncare în cele din urmă, mai întâi trebuie să fierbi caracatița pentru a o frăgezi suficient. 

Există mai multe modalități de a face acest lucru, unele mai rapide și altele mai lente. Toate vă vor duce la destinație în cele din urmă.

Unii spun că trebuie să scufunzi caracatița de trei ori în apă clocotită înainte de a o lăsa la foc potrivit pentru o fierbe.

Vezi și: Rețeta de creveți prăjiți în unt și răsturnați în mujdei de usturoi

Frăgezirea caracatiței înainte de gătire este esențială. O altă metodă este să o congelezi peste noapte. Așează caracatița într-o pungă de plastic închisă ermetic și congelează-o. Decongeleaz-o în frigider înainte de gătire. Acest proces de congelare și decongelare ajută la descompunerea țesuturilor conjunctive, rezultând o textură mai fragedă.

Caracatița beneficiază de metode de gătire îndelungate și lente pentru a atinge frăgezimea. O tehnică populară este să fierbi caracatița într-un lichid cu arome pentru o perioadă îndelungată. 

Ce să faci înainte de a o găti

Poți utiliza o combinație de apă, vin și arome cum ar fi ceapă, usturoi și ierburi. Fierbe caracatița la foc mic timp de aproximativ 1-2 ore, până devine fragedă. Testează carnea înțepând-o cu o furculiță sau cu un cuțit – ar trebui să pătrundă ușor în carne fără rezistență.

O altă metodă de frăgezire a caracatiței este blanșarea acesteia înainte de gătire. Adu la fierbere o oală mare de apă și adaugă caracatița. Fierbe-o timp de câteva minute până când tentaculele se strâng și pielea devine mai strălucitoare. Scoate caracatița din apa clocotită și scufund-o într-un vas cu gheață pentru a se răci. 

Vezi și: Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”

Acest proces ajută la stabilizarea texturii și previne uscarea în timpul gătirii ulterioare.

După frăgezire, poți îmbunătăți gustul și textura caracatiței gătind-o la grătar sau rumenind-o în tigaie. Adaugă ierburi aromate, vin și condimente. O poți servi cu diferite piure-uri, cartofi copți, morcovi caramelizați sau varză de Bruxelles, orice garnitură este bună pentru o caracatiță bine gătită.

Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce imagini posta pe rețelele sociale
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o condiție simplă
Capital.ro
Titi Aur, despre cel mai mare pericol pentru şoferii la volan: "E mai rău ca alcoolul. Ar trebui interzis"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro