22 dec. 2022 | 23:20

Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”

Diverse
Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”
Fructele de mare nu sunt de post

Foarte mulți dintre credicioși au o mare dilemă când vine vorba de a ține post. Se întreabă dacă fructele de mare sunt de post sau de dulce. Astfel, un cunoscut preot a făcut declarații menite să îi lămurească pe credincioși dacă pot mânca fructe de mare sau nu în zilele de post.

Fructele de mare sunt de post? Ce spune un cunoscut preot

O parte dintre românii care țin post nu știu dacă fructele de mare sunt interzise în zilele în care se postește.

Astfel, preotul Eugen Tănăsescu a venit cu lămuriri pentru enoriașii care se întreabă dacă pot mânca fructe de mare atunci când țin postul Crăciunului, al Paștelui sau cele de peste an.

Fructele de mare fac parte din regnul animal

Scoicile, creveții, homarul, stridiile, racii, caracatița, melcii de toate felurile fac parte din regnul animal, ca și porcul, vaca, oaia…etc, spune preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, astfel că este interzis a fi consumate în post.

„Regula postului creștin este să nu consumăm alimente de proveniență animală, nici produsele lor: lapte, ouă, brânză. Rostul postului adânc este să-ți educe pofta, vorbim aici de rolul instinctelor, și cel mai apropiat instinct este foamea.

Alimentele „de dulce” au un gust plăcut

Este un instinct natural, întrucât trebuie să ne alimentăm ca să supraviețuim, dar în același timp alimentația este o plăcere, un rafinament. Postul scoate așa-numitele alimente de dulce, care ne îndulcesc gustul, ni-l fac mai plăcut, mai rafinat.

De aceea, alimentele de provenință animală sunt considerate de dulce pentru că sunt mai plăcute, mai dorite clar“, explică preotul Eugen Tănăsescu.

Postul nu presupune doar abținerea de la alimentele de origine animală

Conform cunoscutului preot, postul nu se referă strict la alimentele pe care le consumăm. Postul are rostul să sfințească omul, astfel că acesta trebuie să se abțină de la mai multe în perioada în care postește. Nu trebuie să vorbească urât, să facă fapte rele, să bârfească…etc.

Toate instinctele omului trebuie educate în aceste perioade, astfel încât să facem voia Domnului, mai spune preotul.

Toate instinctele trebuie educate în timpul postului

„Viața noastră creștinească are la bază educarea tuturor instinctelor.

Plecăm de la acest exercițiu zilnic, al mâncării, dar în perioada postului trebuie să educăm și celelalte instincte, chiar și instinctul sexual.

Trebuie să căutăm să educăm toate instinctele, ca să se facă voia lui Dumnezeu, adică să ne sfințească“, mai spune preotul Eugen Tănăsescu.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro