Foarte mulți dintre credicioși au o mare dilemă când vine vorba de a ține post. Se întreabă dacă fructele de mare sunt de post sau de dulce. Astfel, un cunoscut preot a făcut declarații menite să îi lămurească pe credincioși dacă pot mânca fructe de mare sau nu în zilele de post.
O parte dintre românii care țin post nu știu dacă fructele de mare sunt interzise în zilele în care se postește.
Astfel, preotul Eugen Tănăsescu a venit cu lămuriri pentru enoriașii care se întreabă dacă pot mânca fructe de mare atunci când țin postul Crăciunului, al Paștelui sau cele de peste an.
Scoicile, creveții, homarul, stridiile, racii, caracatița, melcii de toate felurile fac parte din regnul animal, ca și porcul, vaca, oaia…etc, spune preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, astfel că este interzis a fi consumate în post.
„Regula postului creștin este să nu consumăm alimente de proveniență animală, nici produsele lor: lapte, ouă, brânză. Rostul postului adânc este să-ți educe pofta, vorbim aici de rolul instinctelor, și cel mai apropiat instinct este foamea.
Este un instinct natural, întrucât trebuie să ne alimentăm ca să supraviețuim, dar în același timp alimentația este o plăcere, un rafinament. Postul scoate așa-numitele alimente de dulce, care ne îndulcesc gustul, ni-l fac mai plăcut, mai rafinat.
De aceea, alimentele de provenință animală sunt considerate de dulce pentru că sunt mai plăcute, mai dorite clar“, explică preotul Eugen Tănăsescu.
Conform cunoscutului preot, postul nu se referă strict la alimentele pe care le consumăm. Postul are rostul să sfințească omul, astfel că acesta trebuie să se abțină de la mai multe în perioada în care postește. Nu trebuie să vorbească urât, să facă fapte rele, să bârfească…etc.
Toate instinctele omului trebuie educate în aceste perioade, astfel încât să facem voia Domnului, mai spune preotul.
„Viața noastră creștinească are la bază educarea tuturor instinctelor.
Plecăm de la acest exercițiu zilnic, al mâncării, dar în perioada postului trebuie să educăm și celelalte instincte, chiar și instinctul sexual.
Trebuie să căutăm să educăm toate instinctele, ca să se facă voia lui Dumnezeu, adică să ne sfințească“, mai spune preotul Eugen Tănăsescu.