23 nov. 2022 | 14:51

Cum se prepară creveții. Cât timp trebuie să-i ții pe foc, de fapt. Sigur ai greșit, de asta nu au ieșit gustoși

Utile
Cum se prepară creveții. Cât timp trebuie să-i ții pe foc, de fapt. Sigur ai greșit, de asta nu au ieșit gustoși
Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi

Creveții sunt adorați de majoritatea dintre noi. Sunt extrem de gustoși, sănătoși, se prepară destul de rapid și simplu. Ei pot fi făcuți la tigaie, cuptor, pe grătar, și pot fi asezonați cu alte preparate. Indiferent de metoda de gătit pe care o alegeți, aceștia vor ieși la fel de delicioși. Dar haideți să vedem exact cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi.

Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi

Creveții sunt la mare căutare în ziua de astăzi, mai ales că sunt extrem de gustoși și nu necesită mult timp de pregătire. Cu toate acestea, nu toate gospodinele știu să-i prepare, dar mai ales cu ce alte mâncăruri să-i servească. În supermarketuri găsim creveți proaspeți (cruzi sau prefierți) și creveți congelați (decorticați sau cu tot cu crustă).

De obicei, creveții se gătesc foarte puțin. Pentru a ieși gustoși, este esențial să știi cât timp să îi gătești. Timpul de preparare variază între 2 și 10 minute, în funcție de mărimea lor. Dacă îi cumpărați deja prefierți, ei trebuie doar încălziți.

Bucătarii specialiști susțin că dacă depășim timpul de gătire al creveților, aceștia vor căpăta o textură gumată și își vor pierde frăgezimea și suculența. Totuși, este bine să știți că atunci când sunt gătiți la foc mare, creveții își păstrează sucurile în interior, însă totodată și aromele.

Creveții pot fi gătiți la cuptor sau în tigaie

Pot fi gătiți la grătar, la cuptor, fierți în apă cu sare sau la aburi, prăjiți în ulei. Creveții merg de minune lângă diverse garnituri, precum salate, pește, orez, legume, porumb copt, paste, noodles, cartofi sau păstăi.

De asemenea, atunci când îi gătești, asigură-te că folosești creveți de aceeași dimensiune. În acest mod, creveții vor fi gata în același timp. Dacă unii sunt mai mari sau mai mici, vor fi prea gătiți, ori insuficient gătiți.

Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi

Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi

Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi. Atunci când mergeți la cumpărături, ideal este să alegeți creveții congelați. Pentru cei care nu știu, și creveții care sunt proaspeți au fost congelați înainte, deși se vând sub formă decongelată. Imediat după ce sunt capturați, creveții prezintă o enzimă la nivelul ficatului, care afectează destul de mult calitatea cărnii. Astfel, ei sunt congelați imediat după ce sunt prinși.

Dacă totuși alegeți să cumpărați creveți proaspeți, alege-i pe cei nedecorticați și necurățați, chiar dacă durează mai mult curățarea și pregătirea lor. Bucătarii susțin că cei mai gustoși creveți sunt cei pe care îi cureți cu mâna ta.

Cum gătești creveții congelați

Dacă cumperi creveți congelați, ai la dispoziție două metode prin care îi poți decongela. Îi lași să se dezghețe treptat, peste noapte, în frigider. Sau îi pui într-un bol cu apă rece timp de 15 minute înainte de gătire.

Metoda de gătire a acestora va fi la fel ca cea a creveților proaspeți. Dacă luați creveți prefierți, este musai să știți că timpul lor de gătire nu este mai mare de 1-2 minute. În caz contrar, ei vor căpăta o textură greu de mestecat și își vor pierde și aroma.

Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi

Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi

Cum gătești creveții proaspeți

Dacă cumpărați creveți proaspeți, este important să îi gătiți în maxim 2 zile de la achiziționare. De asemenea, este important să fiți atenți la textura creveților. Dacă sunt moi la atingere, pot fi stricați. Pe de altă parte, dacă simțiți un miros neplăcut la aceștia, renunțați să-i cumpărați.

Pentru a-i fierbe, aceștia se pun într-o oală cu sare. După ce apa a dat în clocot, se lasă focul mic și se fierb timp de 1-3 minute. După ce s-au fiert, creveții vor deveni roz.

Dacă alegi să-i tragi la tigaie, creveții se pun timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Timpul lor de preparare nu trebuie să depășească 6 minute. În stare crudă, culoarea creveților proaspeți este gri, însă când se gătesc vor deveni roz.

Rețetă creveți picanți trași la tigaie

Pentru această rețetă simplă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • ½ kg creveți congelați.
  • 1 lingură de ulei vegetal sau unt;
  • 1 linguriță de mix italian de condimente;
  • ½ linguriță de boia;
  • ½ linguriță de fulgi de chilli;
  • ½ linguriță de sare.

Mod de preparare:

Se încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă, iar creveții se ung cu condimentele menționate mai sus. Aceștia se pun în tigaia încinsă până când își modifică nuanța în tonuri de roz. Se vor găti aproximativ 5 minute, însă este obligatoriu să-i întorci pe ambele părți în acest timp. Se servesc calzi, asezonați cu zeamă de lămâie și garnituri la alegere. Poftă bună!

PlaySport
Imagini halucinante. Vedeta echipei plătite din bani publici, relații intime cu o fană în toaleta unui club. A fost surprins și s-a lăsat filmat
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu, aproape GOALĂ! Fusta e prea scurtă, s-a văzut TOT
Digi24
Sondaj AtlasIntel pentru Digi24. Pe cine ar vota românii la prezidențiale? Geoană e pe primul loc. Cât ar obține Ciolacu sau Ciucă
Cancan.ro
Prințul William a ieșit cu altă femeie, în mare secret, în timp ce Kate Middleton face chimioterapie. S-a aflat cine este
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49. Unde s-a jucat biletul norocos și cât a costat
Romania TV
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Capital.ro
Vor fi controlați. INTERDICȚIA care se aplică peste tot în ROMÂNIA. E trecut direct în lege
EVZ.ro
Tot mai mulți români, la sapă de lemn. Nevoiți să ia o măsură disperată
Adevarul
Confesiunile unui dependent de sex: „M-am culcat cu 300 de femei pe la spatele soției mele și o imploram să facă dragoste de cinci ori pe zi”
BZI.ro
Alexia Eram, despre căsătoria cu Mario Fresh: „Mă văd căsătorită, cu un copil și o carieră frumoasă!”
Spynews.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Libertatea.ro
Cine e suspectul în cazul femeii ucise al cărei cadavru a fost găsit pe un câmp din Dâmbovița
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
S-au aflat finaliștii de la Survivor 2024. Cine sunt concurenții care vor lupta pentru premiul cel mare
Redactia.ro
FOTO Și-au bătut joc de Kylian Mbappe, după ce a fost "invizibil" cu Barcelona! Nici alții n-au scăpat de meme-uri
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
De ce boală suferă fiul chef-ului Orlando Zaharia: „Doctorii fugeau de mine. Am dormit cu soția într-o mașină, în curtea spitalului”. Andreas are 18 ani
Viva.ro
Șeful forțelor NATO din Europa avertizează: Rușii au mai multe trupe în Ucraina decât la începutul invaziei
Digi24
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Busu este foc și pară. L-au enervat colegii din TV
EVZ.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews
Se plătesc 450 DE LEI chiar de mâine, 12 APRILIE. Bani de la Guvern peste jumătate de milion de români
Capital.ro
Românii care se pot pensiona chiar dacă au lucrat o singură zi în viață. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Antena 3
Ilie Năstase a preluat modelul lui Robert de Niro și vrea un copil, deși a trecut de 70 de ani
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
EL va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR în POLITICĂ
Mediaflux
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews.ro
Cât de mult s-a schimbat ispita Cristi de la Insula Iubirii de când nu mai e la tv. Ce mai face bărbatul care a ispitit-o pe Mari
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro