Creveții sunt adorați de majoritatea dintre noi. Sunt extrem de gustoși, sănătoși, se prepară destul de rapid și simplu. Ei pot fi făcuți la tigaie, cuptor, pe grătar, și pot fi asezonați cu alte preparate. Indiferent de metoda de gătit pe care o alegeți, aceștia vor ieși la fel de delicioși. Dar haideți să vedem exact cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi.
Creveții sunt la mare căutare în ziua de astăzi, mai ales că sunt extrem de gustoși și nu necesită mult timp de pregătire. Cu toate acestea, nu toate gospodinele știu să-i prepare, dar mai ales cu ce alte mâncăruri să-i servească. În supermarketuri găsim creveți proaspeți (cruzi sau prefierți) și creveți congelați (decorticați sau cu tot cu crustă).
De obicei, creveții se gătesc foarte puțin. Pentru a ieși gustoși, este esențial să știi cât timp să îi gătești. Timpul de preparare variază între 2 și 10 minute, în funcție de mărimea lor. Dacă îi cumpărați deja prefierți, ei trebuie doar încălziți.
Bucătarii specialiști susțin că dacă depășim timpul de gătire al creveților, aceștia vor căpăta o textură gumată și își vor pierde frăgezimea și suculența. Totuși, este bine să știți că atunci când sunt gătiți la foc mare, creveții își păstrează sucurile în interior, însă totodată și aromele.
Pot fi gătiți la grătar, la cuptor, fierți în apă cu sare sau la aburi, prăjiți în ulei. Creveții merg de minune lângă diverse garnituri, precum salate, pește, orez, legume, porumb copt, paste, noodles, cartofi sau păstăi.
De asemenea, atunci când îi gătești, asigură-te că folosești creveți de aceeași dimensiune. În acest mod, creveții vor fi gata în același timp. Dacă unii sunt mai mari sau mai mici, vor fi prea gătiți, ori insuficient gătiți.
Cum se prepară creveții și cu ce garnituri îi poți servi. Atunci când mergeți la cumpărături, ideal este să alegeți creveții congelați. Pentru cei care nu știu, și creveții care sunt proaspeți au fost congelați înainte, deși se vând sub formă decongelată. Imediat după ce sunt capturați, creveții prezintă o enzimă la nivelul ficatului, care afectează destul de mult calitatea cărnii. Astfel, ei sunt congelați imediat după ce sunt prinși.
Dacă totuși alegeți să cumpărați creveți proaspeți, alege-i pe cei nedecorticați și necurățați, chiar dacă durează mai mult curățarea și pregătirea lor. Bucătarii susțin că cei mai gustoși creveți sunt cei pe care îi cureți cu mâna ta.
Dacă cumperi creveți congelați, ai la dispoziție două metode prin care îi poți decongela. Îi lași să se dezghețe treptat, peste noapte, în frigider. Sau îi pui într-un bol cu apă rece timp de 15 minute înainte de gătire.
Metoda de gătire a acestora va fi la fel ca cea a creveților proaspeți. Dacă luați creveți prefierți, este musai să știți că timpul lor de gătire nu este mai mare de 1-2 minute. În caz contrar, ei vor căpăta o textură greu de mestecat și își vor pierde și aroma.
Dacă cumpărați creveți proaspeți, este important să îi gătiți în maxim 2 zile de la achiziționare. De asemenea, este important să fiți atenți la textura creveților. Dacă sunt moi la atingere, pot fi stricați. Pe de altă parte, dacă simțiți un miros neplăcut la aceștia, renunțați să-i cumpărați.
Pentru a-i fierbe, aceștia se pun într-o oală cu sare. După ce apa a dat în clocot, se lasă focul mic și se fierb timp de 1-3 minute. După ce s-au fiert, creveții vor deveni roz.
Dacă alegi să-i tragi la tigaie, creveții se pun timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Timpul lor de preparare nu trebuie să depășească 6 minute. În stare crudă, culoarea creveților proaspeți este gri, însă când se gătesc vor deveni roz.
Pentru această rețetă simplă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Se încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă, iar creveții se ung cu condimentele menționate mai sus. Aceștia se pun în tigaia încinsă până când își modifică nuanța în tonuri de roz. Se vor găti aproximativ 5 minute, însă este obligatoriu să-i întorci pe ambele părți în acest timp. Se servesc calzi, asezonați cu zeamă de lămâie și garnituri la alegere. Poftă bună!