Cât este darul de nuntă în alte țări din lume. Românii pun cei mai mulți bani în plic. Pentru că este sezonul nunților și numărul acestora a crescut mai ales pe fondul restricțiilor din ultimii doi ani, darul de nuntă este un subiect de interes printre nuntași. Datele arată că românii sunt cei mai generoși în privința darului de nuntă acordat mirilor, iar sumele oferite le întrec pe cele ale nemților, americanilor sau japonezilor.
Românii pun în plic între 100 și 500 de euro de persoană în plic, ca dar de nuntă. Darul de nuntă acoperă costurile cu meniul și divertismentul din timpul petrecerii. Dar rămân și bani mirilor. Japonezii sunt pe locul doi, să spunem, când vine vorba de darul de nuntă. Ei oferă între 200 și 370 de euro.
Nemții și americanii dau și ei dar de nuntă. În Germania, colegii sau cunoștințele lasă 30 de euro mirilor, în vreme ce familia, domnișoarele și cavalerii de onoare oferă cam 100 de euro. În SUA se dă la nuntă între 95 și 118 euro. Polonezii, irlandezii și spaniolii oferă cel puțin 50 de euro de persoană, iar suma maximă poate ajunge la 200 de euro.
Dar sunt și țări în care banii din plic sunt înlocuiți cu alte daruri. Spre exemplu, în Suedia sunt preferate cadourile pentru luna de miere, de genul voucher-ului de călătorie, o cazare la hotelul preferat sau alte servicii turistice.
Iar în Marea Britanie mirii fac o listă de cadouri dorite, pe care o trimit invitaților. Invitații aleg apoi din tabel, în funcție de banii pe care îi au, darul pentru mire și mireasă. În Australia cuplul specifică în invitația de nuntă dacă dorește bani sau alte cadouri.
Din cauza pandemiei de COVID-19, numărul căsătoriilor s-a redus în anul 2020, potrivit INS- Institutul Național de Statistică, ajungând la 81.343 căsătorii (2020) de la 128.610 (2019), înregistrându-se cel mai mic număr de căsătorii din 1946 până în prezent.
Apoi, în anul 2021, numărul căsătoriilor a crescut față de primul an de pandemie, ajungând la 114.207, însă a rămas la un nivel inferior celui din 2019, cu o rată a nupțialității de 5,2‰.
Dacă vrei să afli exact cam cât ar trebui să lași la nuntă ca și dar, trebuie să știi că se face un calcul: se înmulțește prețul meniului cu 2, apoi se adaugă o mică parte pentru atmosferă, muzică, decor și o mică amintire.
În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).