Ca în orice alt mediu acvatic, inclusiv Marea Neagră are viețuitoarele sale, iar unele pot fi periculoase. S-ar putea să te fi întâlnit cu unele dintre ele, așa că este bine să știi cât de periculoase sunt meduzele mov din Marea Neagră, dar și ce trebuie să faci dacă te înțeapă.
Aproape peste tot, unde există mediul marin, inclusiv în Grecia, trăiesc aceste viețuitoare, meduzele. Nu cu multă vreme în urmă, spre exemplu, autoritățile elene avertizau turiștii cu privire fenomenul Pelagia.
Asta se întâmplă din când în când, dar în ultimii ani și mai ales în acest an, a fost deosebit de intens în mările grecești.
În aceași ordine de idei, și turiștii români ar trebui să fie atenți, mai ales când se întâlnesc cu meduzele mov care trăiesc în Marea Neagră.
Meduzele mov sau Pelagia noctiluca, așa cum este denumită științific, e o minune a naturii. Cu toate că nu este considerată în general periculoasă, apare ca fiind clasificată ca meduză toxică.
Numele Pelagia provine din cuvântul grecesc „pelagos”, care înseamnă mare, în timp ce Noctiluca combină latinescul nox (noapte) și lux (lumină), pentru a descrie capacitatea sa de a străluci în întuneric.
Aceste creaturi ‘extraterestre’ măsoară 6-10 cm în diametru, în timp ce tentaculele pot atinge o lungime de până la 10 metri. Are o culoare roz-violet și dungi verticale, de aici și numele de meduze mov.
Are 8 tentacule simple și 4 mult mai late, în timp ce forma sa este în formă de clopot. Trăiește în ape calde și se găsește în diverse locuri tropicale, dar și în Marea Mediterană, sau Marea Neagră.
Înțepătura de meduză mov poate fi destul de dureroasă, deoarece conține o toxină care este transferată oricărui organism care intră în contact cu ea.
De obicei, nu este periculoasă, însă un organism sensibil poate reacționa diferit. Deoarece tentaculele sale sunt aproape invizibile în apă, trebuie să fim deosebit de atenți atunci când înotăm.
Mulți experți susțin că putem fi înțepați chiar și de la câțiva metri distanță. În plus, tentaculele sunt în continuare periculoase, chiar dacă sunt secționate de restul corpului.
Există, de asemenea, unele simptome alarmante ale înțepăturii de meduză mov, în cazul cărora ar fi bine să vă mișcați rapid și să mergeți la cel mai apropiat centru de sănătate sau spital. Acestea sunt:
Din acest motiv, se recomandă înotătorilor să meargă la plajă cu o mică trusă care să conțină articole de prim ajutor, cum ar fi gel antialergic sau o cremă cortizonică.
În general, dacă suntem înțepați de o meduză mov ar trebui să ieșim imediat din mare, așa că ar fi bine să nu înotăm prea adânc.
Potrivit multor medici și pediatri, după ce ieșim din apă, iată cum îngrijești și vindeci înțepăturile de meduze:
În afară de meduzele mov, există și altele care nu reprezintă un pericol pentru turști, spun biologii marini. Dar, cu toate astea, trebuie să fim atenți, având în vedere cât de periculoase sunt meduzele mov din Marea Neagră.