06 mart. 2024 | 11:42

Singurul animal din lume care „întinereşte” pe zi ce trece. Poate trăi veşnic, e o minune a naturii

Diverse
Singurul animal din lume care
Regnul animal aduce în discuție o astfel de vietate

Nimănui nu-i place gândul de a îmbătrâni. În ciuda numeroaselor noastre eforturi umane de a scăpa sau de a întârzia procesul de îmbătrânire, acesta pare să fie o parte inevitabilă a vieții. Cu toate astea, specialiștii vorbesc despre singurul animal din lume care „întinereşte” pe zi ce trece. Citește mai departe și află care este acest animal care poate trăi veşnic, și care este o minune a naturii.

Care este singurul animal din lume care „întinereşte” pe zi ce trece

Deși este un desiderat al omenirii, regnul animal aduce în discuție o astfel de vietate, despre care oamenii de știință spun că, până în prezent, este singurul animal din lume care „întinereşte”, și pe zi ce trece este „biologic nemuritoare”. Pe lângă această vietate mai sunt și alte animale care trăiesc cel mai mult, iar broaștele țestoase nu intră într-un posibil top 10.

Concret, este vorba despre meduza Turritopsis dohrnii. Aceste animale mici și transparente se află în oceanele din întreaga lume și pot da timpul înapoi, revenind la o etapă anterioară a ciclului lor de viață.

Singurul animal din lume care întinereşte pe zi ce trece. Poate trăi veşnic, e o minune a naturii

Turritopsis dohrnii

Viața unei noi meduze începe cu un ou fertilizat, care se transformă într-un stadiu larvar numit planulă. După un înot rapid, planula se fixează pe o suprafață, unde se transformă într-un polip: o structură în formă de tub cu o gură la un capăt și un fel de picior la celălalt. Rămâne blocat pe loc pentru o perioadă de timp, dezvoltându-se într-o mică colonie de polipi care împart între ei tuburile de hrănire.

Meduza poate trăi veşnic și este o minune a naturii

În cele din urmă, în funcție de specia de meduză, unul dintre acești polipi va forma o excrescență numită mugure sau poate produce segmente separate, suprapuse, care se pot desprinde apoi de restul coloniei.

„Acest proces este responsabil pentru următoarele etape ale ciclului de viață al meduzelor: ephyra (o meduză mică) și meduza, care este stadiul adult complet format, capabil de reproducere sexuală.”, spun specialiștii biologi.

Pentru cele mai multe alte meduze, acest stadiu reprezintă sfârșitul liniei. Dar Turritopsis dohrnii, și, probabil, și alte specii de meduze, are un truc de petrecere frumos, și anume, atunci când se confruntă cu un anumit tip de stres de mediu, cum ar fi înfometarea sau rănirea, poate redeveni o mică pată de țesut, care apoi se transformă din nou în faza de polip imaturitate sexuală a vieții.

„Este ca un fluture care se transformă din nou în omidă sau ca o broască care redevine mormoloc.”, mai spun specialiștii.

Desigur, Turritopsis dohrnii nu este cu adevărat nemuritor. Ei pot fi în continuare consumați de prădători sau uciși prin alte mijloace. Cu toate acestea, capacitatea lor de a trece de la un stadiu de viață la altul ca răspuns la stres înseamnă că, teoretic, ar putea trăi veșnic.

Alte specii care pot trăi veșnic

Singurul animal din lume care întinereşte pe zi ce trece. Poate trăi veşnic, e o minune a naturii

Hidra

Hidra seamănă puțin cu stadiul de polip al meduzelor, un corp tubular cu o gură cu inele tentaculare la un capăt și un picior adeziv la celălalt. Sunt animale foarte simple, care își petrec zilele stând în mare parte într-un singur loc în iazuri sau râuri de apă dulce și folosindu-și tentaculele înțepătoare pentru a prinde orice pradă care trece înotând pe lângă ele.

Singurul animal din lume care întinereşte pe zi ce trece. Poate trăi veşnic, e o minune a naturii

Homari

De asemenea, homarii nu suferă de senescență. Totuși, spre deosebire de Hidra, care se bazează pe anumite gene, longevitatea lor se datorează faptului că sunt capabili să își repare la nesfârșit ADN-ul. În mod normal, în timpul procesului de copiere a ADN-ului și de diviziune celulară, capetele protectoare de pe cromozomi, numite telomeri, devin încet-încet tot mai scurte, iar atunci când acestea sunt prea scurte, o celulă intră în senescență și nu mai poate continua să se dividă.

Natura este sepctaculoasă și oferă specii ciudate

Există multe alte animale care oferă o perspectivă tentantă asupra unei existențe fără vârstă,de exeemplu cel mai vechi animal necolonial cunoscut din lume, o scoică quahog numită Ming, care trăiește în ocean și este remarcabil de rezistentă la stres. Din păcate, conform specialiștilor, această specie a murit după 500 de ani, când cercetătorii au scos-o din ocean și au vrut să afle cât de bătrână este.

Singurul animal din lume care întinereşte pe zi ce trece. Poate trăi veşnic, e o minune a naturii

Scoica quahog numită Ming, a murit după 500 de ani

Dacă ne referim la regnul non-animal, putem aduce în discuție și pinii bristlecone incredibil de vechi care par să funcționeze la fel de bine ca și copacii mult mai tineri, sau o anumită colonie de plopi tremurători care este considerată a avea o vechime de aproximativ 80.000 de ani, și există o mulțime de alte specii neobișnuit de longevive care par să sfideze trecerea timpului.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Ce studii are Simona Halep. De ce a avut probleme cu BAC-ul
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
România nu are rival. Maghiarii s-au supărat tare. Ungaria, de nerecunoscut
Capital.ro
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ANUNȚ despre FLORIN PIERSIC! APROPIAȚII actorului au dat VESTEA
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro