Țărmul plajei din Mamaia Nord Năvodari a fost astăzi asaltat de meduze mari, aduse din larg de valuri. Specialiștii spun ca asemenea fenomene au loc din cauza condițiilor meteo, însă este ceva obișnuit, mai ales în această perioadă, când meduzele ating pragul maxim de înmulțire.
Invazie de meduze pe litoral
În această perioadă a anului, turiștii de pe litoral se pot număra pe degete, iar în locul lor au apărut acum meduzele. Turiștii rămași spun că le creează un disconfort, deoarece sunt de mult timp pe plajă, aproape de descompunere și miros foarte urât. De asemenea, specialiștii ne avertizează, spunând că ele nu trebuie atinse, deoarece pot provoca alergii severe.
Ne cam taie pofta de baie, în loc de briză simt miros de putrefacție de la meduze și am aprecia dacă le-ar curăța cineva. Nu sunt periculoase, dar nici plăcute nu sunt. Venim de trei zile și de două zile au început să apară. Sunt și în apă, a spus un turist.
Sunt frumoase că fac parte din ambient, dar este un disconfort. Ce să facem, le acceptam, dar ar trebui adunate. Le ocolesc pentru că știu ca sunt și putin toxice, nu fac bine pielii, a spus o altă turistă.
Ce părere au specialiștii despre acest lucru
Bilogii spun că
asemenea fenomene sunt naturale și apar, de regulă, la sfârșitul verii, deoarece temperaturile scad iar vântul suflă mult mai tare. Totodată, prezența meduzelor în număr mare în Marea Neagră este un lucru pozitiv, pentru că denotă faptul că apa nu este poluată.
Meduza rizostoma pulmo poate ajunge și până la un metru. Nu la noi, dar poate ajunge și la un metru. La noi, câteva zeci de centimetri. Este o specie nativă. Are perioade în care explodeaza populațional mai mult, adică acum, când mările se încălzesc foarte mult. Și când sunt mai multe mor și mai multe și sunt aruncate pe mal în special la sfârșitul verii.
Sunt aruncate de brizanți atunci când apare fenomenul de îmbătrânire, ele nu mai fac față mișcărilor mării. Este un fenomen relativ normal. Biologic este în regulă. Indirect ele indică și că apa este curată. Meduzele consumă algele care apar și ele cand se încălzesc apele, a declarat biologul Adrian Bilbă.
În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze. Cu toate acestea, pentru om sunt vizibile doar două. Aceste meduze de pe malul mării nu sunt periculoase. Cu toate acestea, specialiștii ne sfătuiesc să nu le atingem, deoarece pot apărea iritații în contact cu pielea.