La preluarea mandatului, noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, nu a putut să indice cât este valoarea salariului minim net în România, de altfel, un salariu cu care sunt plătiți mai bine de 1,2 milioane de angajați.
Salariul minim net în România este de 290 de euro, fiind, la ora actuală, penultimul cel mai redus din UE, devansându-l numai pe cel din Bulgaria, acolo unde salariul minim net este de 258 de euro. Mai mult, dintre cele 21 de țări pentru care sunt disponibile date, cel mai mic salariu minim net este cel din Ucraina, de 139 de euro.
De precizat este că în Ungaria, salariul minim net este de 305 euro, iar în Polonia, de 447 euro. Apoi, în Rusia, salariul minim net este de de 243 de euro, au relevat datele firmei de consultanță Mazars.
Salariile din țara noastră se pot compara cu cele din alte state numai la nivelul netului sau al costului total pentru angajator. După includerea în salariul brut a contribuțiilor datorate de angajator pentru angajat, acum ceva ani, salariul brut în țara noastră a devenit aproape egal cu costul total al angajatorului pentru angajat, fapt care nu s-a întâmplat în alte state.
La o comparație în funcție de brut, România ar părea că stă ceva mai bine. Povara fiscală pe salariul angajatului plasează țara noastră pe locul 5 între cele 20 de state din regiune+Germania. O povară fiscală mai ridicată este și în Ungaria, Polonia, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru.
Dan Vîlceanu, noul ministru de Finanțe, nu a știut să răspundă la întrebarea ”cât este salariul minim net în România”.
”Rep: Aveți idee cât este salariul minim în mână?
Dan Vîlceanu: Poftiți?
Rep: Salariul minim net, în mână, în România.
Dan Vîlceanu: Este în jur de 1.600… Și ceva.
Rep: 1.386.
Dan Vîlceanu: E 2.380 cred… salariul minim. 2.000… da, 2.300 salariul minim brut. Nu are cum să fie 1.300. Dar, mă rog.
Rep: Atât este.
Dan Vîlceanu: Ok”, a fost discuția dintre el și un reporter.
De precizat este că România are în prezent trei salarii minime reglementate. Astfel, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în anul 2021 pentru angajații fără studii superioare este de 2.300 de lei, adică un salariu minim net de 1.386 lei, ”în mână”. Pentru absolvenții cu un an experiență, salariu minim net este la o valoare de 1.413 lei, iar salariul minim net pentru muncitorii din construcții este la valoare de 2.362 lei, ei fiind scutiți de o serie de taxe.