Dan Vîlceanu vine cu vești proaste în dreptul proiectului care i-a surprins plăcut pe mulți dintre români. Ce se va întâmpla cu inițiativa numită ”Zero taxe pe salariul minim de la 1 ianuarie 2022”?
Proiectul lui Claudiu Năsui ce vizează zero taxe pe salariul minim pentru o anumită categorie de români se pare că nu se va materializa. Dan Vîlceanu spune că o astfel de inițiativă va duce la o gravă problemă bugetară.
De asemenea, ministrul Finanțelor a mai adăugat și că această măsură nu este deloc o ideea bună tocmai în contextul consolidării fiscale și acoperirea cheltuielilor adunate care sunt prioritare.
„Din câte cunosc eu, nu (există un proiect cu privire la zero taxe pe salariul minim n.r.). E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica la acest moment.
Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor pe care le avem. Dacă venim cu această măsură o să avem o mare și o gravă problemă bugetară”, a spus el, conform economie.hotnews.ro.
Oficialul a subliniat că proiectul nu va funcționa pentru că odată creată o astfel de categorie care nu plătește taxe, toate celalate categorii vor dori să fie în aceeași situație. Măsura se află în programul de guvernare, dar se pare că nu va fi aplicată.
„Elaborarea unui studiu de impact in 2021 privind posibile facilitați fiscale in vederea reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contributiilor si impozitelor pe echivalentul salariului minim, si începând cu anul 2022 pilotarea pentru doi ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat in urma studiului de impact.
Decizia privind prelungirea si/sau generalizarea măsurii se va lua in funcție de rezultatele înregistrate in urma pilotarii la doi ani de la intrarea in vigoare in condițiile unui deficit sub 3% sau doi ani de creștere economică peste potential”.
– Documentul Coaliției de guvernare –
Claudiu Năsui a susținut că în conformitate cu legislația în vigoare dacă cineva muncește toată viața pe salariul minim, atunci ar trebui să aibă o pensie sub pensia minimă, dar automat se întâmplă acest lucru. „Exact același lucru se întâmplă și dacă aplicăm Zero taxe pe salariul minim”, a spus acesta.
„Sunt două opțiuni: fie rămâne cotizația la Pilonul II de la salariul minim în sus, fie rămâne și acum – opțional sau obligatoriu. Atunci nu ar mai fi zero taxe pe salariul minim (în cel de-al doilea caz n.r.), ci 3,75% taxe pe salariul minim”, a detaliat oficialul.
Cele două opțiuni aduse în prim-plan de ministrul USR sunt: cotizația la Pilonul II rămâne de la salariul minim în sus, fie rămâne opțional sau obligatoriu. În al doilea caz nu ar mai fi taxe pe salariul minim, ci 3.75% taxe pe salariul minim.