Cât de des trebuie tuns gazonul, de fapt. Greșeala pe care o fac toți românii

de: Ștefan R. Apostol
16 06. 2023

Tunsul gazonului este o practică standard de îngrijire a gazonului și pare ușor. Cumperi o mașină de tuns iarba și o împingi peste iarbă atunci când aceasta pare indisciplinată, nu-i așa? Dar ai putea fi surprins să aflii că există o știință în spatele acestei sarcini. Necesită mai multă gândire decât pornirea unei mașini, deși contează și mașina pe care o folosești și modul în care o îngrijiești. Așa că, încercăm să-ți explicăm cât de des trebuie tuns gazonul, de fapt.

Cele mai bune practici de tundere a gazonului

De-a lungul anilor, mulți au învățat multe lucruri pe care trebuie să le facem și să nu le facem în ceea ce privește cele mai bune practici de tundere a gazonului. Acest lucru ne oferă o bună înțelegere a modului optim de a menține un gazon sănătos și de a menține costurile la un nivel cât mai scăzut posibil.

Într-o lume ideală, aceste puncte ar trebui să fie aplicate întotdeauna, dar, din păcate, viața și vremea ne stau în cale. Cel mai important pentru cele mai bune practici de tundere a gazonului este menținerea gazonului viu și sănătos.

Vezi și: Cum trebuie tuns gazonul, de fapt. Secretul pe care îl știu doar grădinarii profesioniști

Tunsul gazonului este unul dintre acele servicii care, uneori, pot fi considerate pe urmă. Proprietarii de case știu că trebuie finalizat, altfel gazonul lor va începe să arate ca o mizerie crescută prea mult, dar de cele mai multe ori nu se gândesc prea mult la modul sau chiar la momentul în care este efectuat.

Din păcate, acest lucru poate fi în detrimentul gazonului. Faptul că nu reușești să tunzi corespunzător, inclusiv la programul potrivit, poate avea un impact asupra sănătății și performanței gazonului.

Adevărul este că, chiar dacă simți că poți trăi cu gazonul puțin mai înalt, tunderea la fiecare două săptămâni, spre deosebire de tunderea săptămânală, nu este ideală pentru sănătatea generală a gazonului.

În timp ce tunderea bisăptămânală este o opțiune, îți explică de ce, dacă doriți cel mai sănătos și mai arătos gazon, și cât de des trebuie tuns gazonul, de fapt.

Vezi și: Insecta care distruge gazonul din curtea ta. Mare atenție, cum poți să scapi de ea

Cât de des trebuie tuns gazonul, de fapt?

O variantă recomandată de specialiști ar fi tunderea săptămânală. Principalul motiv pentru care cositul săptămânal este o practică optimă este că nu pune un stres atât de mare asupra sănătății gazonului. La urma urmei, trebuie să-ți amintești că gazonul este alcătuit din toate aceste plante de iarbă diferite și, ca în cazul oricărei plante, tăierea poate provoca stres.

Cu toate acestea, tăierea mai frecventă este de fapt mult mai puțin stresantă pentru iarbă decât să aștepți mai mult de o săptămână între două tunderi și să faci o tăiere drastică. Asta pentru că tai o cantitate mai mică din înălțimea ierbii la un moment dat.

Vezi și: În cât timp răsare gazonul. Trucul isteț ca să crească rapid și frumos. Toți vecinii te vor invidia

În mod ideal, dorești să tai maxim o treime din vârful firului de iarbă pentru ca tăierea să fie cât mai puțin traumatizantă. Atunci când tai mai mult de atât, este posibil ca iarba să se îngălbenească, deoarece se luptă din cauza stresului la care a fost supusă.

O altă variantă, recomandată, ar fi tunderea la fiecare două săptămâni. În acest caz, dacă tunderea săptămânală este cu adevărat cea mai bună practică, s-ar putea să te întrebi de ce ar fi o opțiune tunderea bisăptămânală.

Unii preferă tunsul bisăptămânal, deoarece nu urmăresc să aibă cea mai bună peluză din cartier, ci doar să o tundă înainte ca aceasta să scape complet de sub control. Acest lucru va avea un impact asupra vigorii gazonului și a culorii verzi generale, iar cei care folosesc acest plan acceptă această realitate.

Vezi și: Cum scapi de trifoiul de pe gazon. Trucul secret folosit de grădinarii profesioniști

Este nevoie de un program de îngrijire a gazonului

Unii proprietari de case doresc, de asemenea, cosirea bisăptămânală pentru că este ceea ce se potrivește cel mai bine bugetului lor. Bineînțeles, este important de reținut că, atunci când defalcați prețul per serviciu, există de fapt o economie de costuri în cazul tunderii săptămânale. Da, plătiți mai mult în total, dar prețul per serviciu este mai mic, dacă apelați la experți în acest domeniu.

De asemenea, este posibil ca majoritatea celor care tund la două săptămâni să nu fie clienți de îngrijire a gazonului. Deoarece serviciile de îngrijire a gazonului, cum ar fi fertilizarea, vor face ca iarba să crească și mai repede, este și mai important să țineți pasul cu tunsul săptămânal atunci când gazonul primește tratamente.

Vezi și: Cum îngrijești gazonul toamna, de fapt. Ce este obligatoriu să îi faci, neapărat

Greșeli pe care toată lumea le face când își tunde gazonul

De asemenea, este contraproductiv să investești în îngrijirea gazonului, care va ajuta la promovarea sănătății generale a gazonului, și apoi să nu tunzi cu regularitate. În multe feluri, obiceiurile proaste de tundere pot anula toată munca și progresul depus în cadrul unui program de îngrijire a gazonului.

Pe lângă toate acestea mai sunt și acele greșeli pe care proprietarii de gazon le fac, poate din necunoștință de cauză. Iată cam care ar fi acele greșeli pe care toată lumea le face când își tunde gazonul:

1. Tunzi prea scurt gazonul

Un fir de iarbă scurt este unul care se luptă să adune energie de la soare și, prin urmare, nu va putea dezvolta un sistem radicular robust. Cu rădăcini scurte, iarba riscă să se lupte în căldura verii, neputând să absoarbă umezeala și nutrienții de sub nivelul de suprafață al solului. Ca urmare, iarba va deveni în mod natural fragilă și subnutrită.

De asemenea, vă creșteți șansele de a crea spații goale pentru ca buruienile să crească atunci când iarba este prea scurtă sau prea slabă. Buruienile pot duce la utilizarea mai frecventă a erbicidului.

Vezi și: Gazonul îngălbenit devine verde într-o săptămână dacă pulverizezi asta pe el. E cel mai tare truc al grădinarilor

2. Permiți ca iarba să crească prea sus

Credeți sau nu, iarba poate suferi un șoc atunci când se taie prea mult din ea dintr-o dată. Regula de bază este de a tunde iarba atunci când crește cu 1/3 mai înaltă decât înălțimea preferată, conform regulii 1/3.

De exemplu, dacă doriți ca iarba să aibă 5 cm, amânați tunderea până când crește cu un centimetru în plus și are o înălțime de aproximativ 5 cm.

3. Nu îndepărtezi resturile de iarbă de pe gazon

Cu excepția cazului în care firele de iarbă sunt mai lungi de un centimetru, datorită întreținerii rare a gazonului, nu este nevoie să le îndepărtați sau să le torniți în vreun fel după tundere. Tăierile de iarbă scurte se descompun cu ușurință și oferă solului nutrienți precum azotul.

Restul tunsului de iarbă, cu condiția să nu fie prea lung sau suprapopulat, este util ca îngrășământ gratuit pentru gazon și poate rămâne sau poate fi suflat de pe suprafețele pavate pe gazonul dumneavoastră.

4. Tunzi gazonul când e umed

Tăierile lungi sau excesive se pot aglomera la următoarea ploaie și pot afecta sănătatea gazonului tău. Dar, nu va conta cât de scurtă este tunsă iarba dacă vă tundeți gazonul când este umed. Chiar dacă respectați regula de 1/3, tunderea imediat după ce a plouat ar putea însemna probleme.

Tăierile umede, indiferent de lungime, sunt predispuse să se aglomereze pe gazon sau în interiorul mașinii de tuns iarba, expunând iarba la riscul de îmbolnăvire și la un stres inutil pentru mașina dumneavoastră. Așteptați până când iarba este uscată.

Vezi și: Cum obții un gazon mai des și verde tot timpul. Trucuri utile pe care nu le știai

5. Tunzi gazonul întotdeauna în aceeași direcție

Dacă în timpul primei sesiuni de tuns iarba tunzi vertical în sus și în jos, ia în considerare posibilitatea de a tunde orizontal data următoare, apoi în unghi drept data următoare. Tunsul în aceeași direcție, fără variații în timpul fiecărei sesiuni de cosit, nu taie iarba atât de mult, ci o aplatizează.

Schimbarea direcției asigură că iarba rămâne dreaptă și crește drept, distribuind în același timp mai bine resturile de iarbă care vă fertilizează gazonul și reducând compactarea solului pentru o îngrijire mai ușoară a gazonului în general.

6. Utilizezi un tip greșit de motocositoare

În general, motocositoarele cu tambur taie mai eficient decât cele rotative. Mașinile de tuns iarba cu tambur se bazează pe acțiuni asemănătoare foarfecelor pentru o forfecare curată a firelor de iarbă, în timp ce mașinile de tuns rotative vin echipate cu o lamă rotativă mare care taie constant iarba în timp ce se rotește.

Ambele sunt alegeri bune, dar, cu toate acestea, motocositoarele cu tambur tind să producă rezultate mai curate la o putere mai mică, în timp ce motocositoarele rotative au mai multe șanse de a avea un buget accesibil.

Vezi și: Țara care a început raționalizarea apei. Până și gazonul ar putea fi interzis

Mașinile de tuns iarba rotative pot fi, de asemenea, alegerea ideală pentru peluzele care sunt stâncoase, neuniforme și adesea presărate cu resturi. Este o idee inteligentă să îndepărtați resturile, cum ar fi crengi și gunoaie, de pe gazon înainte de a tunde, dar mai puțin critică dacă aveți o mașină de tuns iarba rotativă.

Puteți alege, de asemenea, o mașină de tuns iarba cu mulcire, un tip de mașină de tuns iarba rotativă, dacă sunteți dornic să aveți întotdeauna resturi de iarbă mai scurte după tundere. Luați întotdeauna în considerare dimensiunea gazonului dvs. atunci când alegeți o mașină de tuns iarba; dacă aveți o proprietate mai mare, este posibil să doriți o putere mai mare sau o mașină de tuns iarba cu călărie.

7. Întreții necorespunzător gazonul și mașina de tuns

Tunsul gazonului cu lame neascuțite cauzează ruperea capetelor lăstarilor de iarbă, ceea ce duce la deteriorarea țesuturilor și la un aspect inestetic și decolorat al gazonului dumneavoastră. De asemenea, iarba sfâșiată are nevoie de mai multe resurse pentru a se vindeca, folosind astfel mai multă apă și crescând probabilitatea ca iarba să se usuce. Asta duce la mai multă îngrijire a gazonului.

Vezi și: Cum trebuie tuns gazonul, de fapt. Secretul pe care îl știu doar grădinarii profesioniști

Testați-vă lamele înainte de fiecare sesiune de tuns iarba, apăsând ușor cu un deget pe o lamă. Dacă se formează o linie pe piele, lama este suficient de ascuțită pentru a fi folosită. Dacă pielea rămâne neclintită, ar trebui să duceți lamele la un magazin de feronerie sau la un atelier de reparații pentru mașini de tuns iarba. Așteptați-vă să vă ascuțiți lamele de două ori pe an și păstrați lamele departe de resturile de gazon care le-ar putea diminua calitatea într-un ritm mai rapid.

Concluzie. Fă ceea ce trebuie să faci!

Tunsul gazonului poate părea o activitate simplă, dar îngrijirea gazonului este mai complicată decât pare. Greșeli simple, cum ar fi tunsul prea scurt, alegerea de a tunde după ce plouă și tunsul în aceeași direcție de fiecare dată, pot ruina calitatea gazonului și vă garantează că veți face mai multă îngrijire a gazonului decât v-ați dorit. Din fericire, există sfaturi și trucuri pentru a tunde gazonul corect! Te-a surprins vreunul?