Cum poți să îngrijești gazonul pe timpul rece? Sezonul de toamnă dă bătăi de cap unora. Ce este obligatoriu să faci în această perioadă mai sensibilă pentru grădina ta?
Cum poți să faci fertilizarea gazonului pe timp de toamnă? Începutul sezonului rece vine cu diferențe în rutina de îngrijire a grădinii tale tocmai pentru că acesta devine mai sensibil. Ferilizarea gazonului este o operațiune foarte improtantă pentru iarba din curtea ta, mai cu seamă dacă nu vrei să ai bătăi de cap în următorul sezon cald și să o iei de la capăt cu grădina.
Toată lumea vrea o peluză cu culori vii și frumoase care fură ochii oaspeților. Este foarte important să știi ce îngrășăminte să folosești pentru că acestea diferă în funcție de perioada anului în care te afli. Primăvara sunt recomandate îngrășămintele pe bază de azot, iar atunci când vine toamna este util să folosești îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu.
Iarba nu mai are nevoie de azot după ce temperaturile din termometre scad pentru că iarba nu mai este în perioada de creștere. Astfel, toți grădinarii trebuie să folosească îngrășămite pentru a crește rezistența la factorii de stres care urmează să-și facă apariția.
Practic, tu trebuie să asiguri un stoc de substanțe nutritive pentru gazonul tău cu ajutorul cărora se va hrăni pe durata sezonului rece. Această operațiune se face în două etape: prima la final de vară și a doua la jumătatea lunii octombrie și până la jumătatea lunii noiembrie.
Este recomandat să faci asta cu cel puțin 2 săptămâni înainte de primul îngheț. Fertilizarea gazonului îl va ajuta și să își revină destul de rapid atunci când primăvara va fi iar la o capacitate mare de dezvoltare.
solul lutos: foarte bogat în substanțe nutritive, dar cu un drenaj foarte slab;
solul nisipos: sărac în nutrienți, dar cu un drenaj foarte rapid;
solul argilos: menține umiditatea, fertil, cu un drenaj redus;
solul de turbă: umed și acid, de regulă necesită drenaj, pentru că are tendința de a înmagazina apa;
solul calcaros: foarte alcalin, sărac în nutrienți, nisipos-pietros, care se drenează foarte ușor.
„Cele mai indicate soluri pentru creșterea gazonului sunt cele lutoase sau de turbă, în care iarba se va dezvolta bine pe tot parcursul anului”, explică Florin Murgu. „Cu un strat de pământ vegetal așternut peste, poate crește gazon”, spune specialistul, pentru lovedeco.ro.