Primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru a semăna un gazon nou din semințe. Este mai ieftin decât să cumperi gazon, ușor de făcut și ar trebui să ofere rezultate grozave dacă urmezi pașii de mai jos. Pentru a obține un gazon care să se potrivească nevoilor tale, ai grijă să alegi amestecul potrivit de semințe și să ții cont de regulile de cultivare. Iată așadar în cât timp răsare gazonul.
Factori care influențează creșterea gazonului
Semințele de iarbă germinează în ritmuri diferite, în funcție de diverși factori, care pot influența timpul de creștere a gazonului. Iată câțiva dintre cei mai importanți:
- Tipul de iarbă: Diferite tipuri de iarbă au nevoi diferite de lumină, umiditate, temperatură și sol. Unele tipuri pot răsări mai repede decât altele și pot crește mai rapid.
- Temperatura: Temperatura poate influența în mod semnificativ timpul de creștere a gazonului. Iarba va răsări mai rapid și va crește mai rapid în condiții de temperaturi ridicate și umede, dar poate încetini sau chiar opri în timpul unui val de căldură sau în condiții de secetă.
- Umiditatea: Iarba are nevoie de o cantitate adecvată de umiditate pentru a răsări și a crește în mod dezvoltat. Prea multă sau prea puțină umiditate poate încetini sau opri creșterea gazonului.
- Calitatea solului: Solul trebuie să fie bogat în nutrienți și să aibă o structură adecvată pentru ca rădăcinile de iarbă să se poată dezvolta. Dacă solul nu este fertil sau nu are o textură adecvată, iarba poate răsări încet sau poate fi slabă.
- Îngrășăminte și substanțe nutritive: Îngrășămintele și alte substanțe nutritive pot ajuta la accelerarea creșterii gazonului, pentru a obține calitatea solului și pentru a oferind plantei nutrienții necesari pentru a crește rapid și sănătos.
- Expunerea la lumină: Iarba are nevoie de o cantitate adecvată de lumină pentru a răsări și a crește în mod dezvoltat. Dacă gazonul este plantat într-o zonă umbrită, acesta poate răsări mai încet sau poate fi mai slab.
- Tăierea și îngrijirea: Îngrijirea adecvată, cum ar fi tăierea gazonului la o anumită înălțime, poate ajuta la promovarea creșterii sănătoase a acestuia și la accelerarea procesului de răsărire.
Vezi și Ce să faci cu iarba după ce ai tăiat-o. Mulţi o aruncă, dar e greşit
Avantajele semănării gazonului
Cultivarea gazonului din semințe are mai multe avantaje, printre care:
- este mai puțin costisitor
- există o gamă mai largă de amestecuri de semințe pentru a se potrivi diferitelor condiții
- semințele sunt mai ușor de transportat
- semințele pot fi păstrate până când condițiile meteorologice sunt ideale, în timp ce gazonul se deteriorează dacă nu este așezat imediat după livrare.
Cu toate acestea, există și dezavantajul că, creșterea gazonului din semințe durează puțin mai mult.
Timpul necesar pentru ca gazonul să răsară1
În cât timp răsare gazonul, de fapt
Timpul necesar pentru ca gazonul să răsară poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de iarbă, condițiile de mediu precum și modul de îngrijire. În medie, gazonul poate începe să răsară în aproximativ 7 până la 30 de zile.
Dacă însămânțezi gazonul, timpul de germinare poate fi de aproximativ 7 până la 14 zile. După germinare, iarba va continua să crească și să se dezvolte, iar în aproximativ 3 până la 4 săptămâni ar trebui să aibă o acoperire uniformă. Pentru a asigura o creștere sănătoasă, este important să ai în vedere următoarele aspecte:
- Udă semințele de gazon regulat, menținând solul umed, dar evitând udarea excesivă
- Protejează gazonul de trafic intens pe durata de germinare și la primele săptămâni după răsărire
- Asigură-te că solul are suficiente substanțe nutritive, aplicând îngrășăminte potrivite pentru gazon
- Tunde gazonul la o înălțime adecvată pentru tipul de iarbă pe care îl are.
Reține că aceste estimări sunt generale și timpul exact necesar pentru răsărire poate varia în funcție de condițiile locale și de variabilele specifice. Consultă instrucțiunile specifice pentru tipul de iarbă pe care îl ai și ia în considerare particularitățile climatice și de mediu din zona ta.
Citește și Cum trebuie tuns gazonul, de fapt. Secretul pe care îl știu doar grădinarii profesioniști
Compoziție foto: Iozan Carmen