Cât curent consumă un router pe lună. Îţi poate încărca destul de mult factura la electricitate

Cât curent consumă un router pe lună. Îţi poate încărca destul de mult factura la electricitate
Cât curent consumă un router pe lună.

Un router consumă aproape aceeași cantitate de energie electrică cât un bec economic, adică aproximativ 20 de wați pe oră. La fel ca în majoritatea locuințelor, poate că și în a ta există eterna discuție dacă este mai bine să stingi routerul pe perioada nopții sau să îl lași să meargă toată ziua încontinuu.

Cât curent consumă un router pe lună

Se spune adesea că undele electromagnetice ale routerului fac dăunează sănătății și de aceea este bine să îl stingi când nu îl folosești. De asemenea, se spune că stingând routerul pe perioada nopții te ajută să faci economii considerabile la factura de la energie. Dar sunt și unii care spun că echipamentele electronice se strică dacă tot stingi și aprinzi routerul. Care este însă adevărul?

Pentru a ajunge la o concluzie mai aplicată, trebuie să calculăm cât consumă un router care este toată ziua în funcțiune și dacă se merită la facută să îl stingem măcar câte o oră-două. Dacă crezi că plătești cam mult la factura de la energie, aruncă un ochi pe socotelile de mai jos.

Câtă energie electrică consumă un router?

Destul de ciudat, un router consumă aproape aceeași cantitate de electricitate ca un bec cu consum redus, care este în jur de 20 de wați. Nu există un consum fix stipulat pentru router, deoarece depinde de compania cu care ai contractat tariful de internet. Dar costul mediu pe oră este între 12 și 18 wați.

Luând ca referință o medie de 14 wați și un cost al prețului energiei electrice estimat la 0,14 €/kwh, putem calcula cât am cheltui într-un an de utilizare. Deși pare o glumă, un router consumă energie aproape cât un bec economic, în jur de 20 de wați.

De asemenea, în cazul routerului nu este stipulat un consum fix de energie, deoarece depinde de compania cu care ai contractat tariful de internet. Totuși, luând ca referință o medie de 14 wați și un cost al prețului energiei electrice estimat la 0,14 €/kwh, putem calcula cât am cheltui într-un an de utilizare al routerului.

  • Transformăm numărul de wați în kilowați. 14 wați / 1000 = 0,014 kWh
  • Calculăm numărul de ore, ținând cont că va fi aprins toată ziua. 24 de ore x 30 de zile = 720 de ore
  • Înmulțim kilowații cu numărul de ore pe lună. 0,014 kW x 720 ore = 10,08 kWh într-o lună
  • Înmulțim kWh cu prețul luminii. 10,08 kwh x 0,14 € = 1,41 € pe lună
  • Înmulțim din nou pentru a afla cheltuiala anuală. 1,41 € x 12 luni = 16,92 €

Este mai bine să oprești routerul sau să-l lăși pornit?

Cât despre dacă este mai bine să-l lași aprins toată ziua sau să îl oprești noaptea și în orele din zi în care nu eștu acasă, există păreri destul de contradictorii. Există utilizatori care sunt convinși că acestea se uzează mai mult din cauza faptului că sunt supuse continuu unor procese de pornire și oprire.

Cu toate acestea, există și un fenomen rar numit „chip creed”, care poate afecta echipamentul în sens opus. Dacă un router este pornit toată ziua, ajunge să se încălzească. Iar dacă temperatura ambiantă a casei este scăzută, contrastul face ca sistemele dispozitivului să fie într-un proces constant de contracție și expansiune, ceea ce afectează și durata de viață a echipamentului.

Avantajele și dezavantajele opririi routerului

Avantaje

  • Putem economisi între 10 și 20 de euro pe an.
  • Echipamentele noastre sunt expuse mai puțin timp la atacuri externe asupra rețelei noastre WIFI.

Dezavantaje

  • Canalul nostru de rețea WIFI este gratuit atunci când ne deconectăm routerul. Prin urmare, atunci când îl vom folosi din nou, poate fi deja ocupat de altul și, odată cu noul canal la care trebuie să ne conectăm, vom avea o acoperire de rețea mai proastă.
  • Nu prea este indicat să îl pornești si oprești continuu.
  • Există studii care încearcă să afle modul în care undele electromagnetice influențează activitatea creierului, mai ales în legătură cu insomnia. După niște teste, încă nu prea concludente, unii pacienți susțin că dorm mai bine cu routerul oprit.

Concluzie. După cum s-a văzut, economiile de la sfârșitul lunii nu sunt atât de remarcabile încât să iei decizia de a o opri sau nu, deși depinde cât de mult dorești să strângeți cureaua cu facturile. Prin urmare, este mai mult o decizie personală și depinde mai mult de ceea ce vrei să faci.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI