Ai pensie privată? Atunci trebuie neapărat să afli această informație utilă

Ai pensie privată? Atunci trebuie neapărat să afli această informație utilă
Sistemul românesc de pensii administrate privat (Pilonul II) este un sistem finanțat prin alocarea către fondurile de pensii administrate privat

Așa cum este prevăzut în lege, fiecare dintre noi, în urma contribuțiilor lunare, beneficiem de o pensie. Fie de stat, sau privată, pensia poate fi calculată în funcție de anii de muncă și, bineînțeles, de contribuțiile aduse la cei trei piloni de pensii. Cu toate astea, există varianta în care putem să trecem de la un fond de pensii private la celălalt, dar numai în anumite condiții.

Sistemul de pensii private din România

Sistemul românesc de pensii administrate privat (Pilonul II) este un sistem finanțat prin alocarea către fondurile de pensii administrate privat a unui anumit procent din contribuțiile datorate de către participanții la sistemul public de asigurări sociale.

Principalul avantaj al sistemului este reprezentat de faptul că sumele primite de fondurile de pensii vor fi mai bine valorificate, fiind investite de societățile de administrare a pensiilor, care se vor asigura că sumele economisite de către participanți vor crește pe termen lung.

Pilonul II de pensii private este obligatoriu pentru angajații sub 35 de ani și opțional pentru cei între 35 și 45 de ani, la momentul înscrierii. Contribuind luna de luna pana la pensionare, se vor acumula active si se vor inmulti prin investitii, asigurandu-se o pensie suplimentara pe langa cea de sistem public.

Societățile de administrare pentru pensii private sunt doar firme autorizate, astfel investițiile se vor face într-un mediu profesional, spre zone profitabile, asigurând rentabilitatea activelor acumulate. Numărul participanților la Pilonul II de pensii private este în creștere de la începutul sistemului și această tendință va continua cel puțin pe termen mediu.

De la începutul sistemului și până la momentul primelor plăți de pensie, au existat și vor fi doar un număr mic de participanți, care au primit sau vor primi activele acumulate în conturile lor. Până când primii participanți înscriși vor împlini vârsta legală de pensionare, sumele din conturile lor vor continua să crească, deși investite eficient, vor oferi o garanție pentru o pensie suplimentară mai mare.

Pensii private. Ce putem face dacă vrem să schimbăm ceva

Dacă îți pui întrebarea dacă îți poți transfera pensia într-un alt fond, în mod normal, puteți muta o pensie cu contribuție determinată pe care ați economisit la un alt furnizor de pensii în orice moment, cu până la un an înainte de data la care se așteaptă să începeți să primiți bani de la aceasta. În multe cazuri, poți transfera chiar și după ce ai început să iei bani din pensie.

Pașii de urmat în cazul unui transfer de la un furnizor la altul

Durata transferului unei pensii private către un alt furnizor, nu durează foarte mult. În ultimii ani, mulți furnizori de pensii private au încorporat transferul electronic în procesul lor. Aceasta este cea mai rapidă metodă de transfer al pensiilor și durează de obicei până la două săptămâni.

Dacă vă gândiți să vă schimbați administratorul fondului de pensii private, puteți să o faceți. Un angajat sau contribuabil are libertatea de a-și muta contul, o dată pe an, fără a indica niciun motiv. Dar va trebui să urmați pașii, după cum urmează:

  • semnarea unui nou act de aderare (bifează opţiunea transfer)
  • depunerea unei cereri de transfer la administratorul fondului de pensii de la care se face transferul
  • depunerea noului act de aderare, plus copia după actul de identitate, semnată

Transferul este gratuit – dacă se realizează după doi ani de la data aderării sau de la data ultimului transfer. Penalităţile de transfer – se aplică dacă transferul se realizează mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent.”Autoritatea de Supraveghere Financiară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI