28 oct. 2021 | 16:04

Ai pensie privată? Atunci trebuie neapărat să afli această informație utilă

Diverse
Ai pensie privată? Atunci trebuie neapărat să afli această informație utilă
Sistemul românesc de pensii administrate privat (Pilonul II) este un sistem finanțat prin alocarea către fondurile de pensii administrate privat

Așa cum este prevăzut în lege, fiecare dintre noi, în urma contribuțiilor lunare, beneficiem de o pensie. Fie de stat, sau privată, pensia poate fi calculată în funcție de anii de muncă și, bineînțeles, de contribuțiile aduse la cei trei piloni de pensii. Cu toate astea, există varianta în care putem să trecem de la un fond de pensii private la celălalt, dar numai în anumite condiții.

Sistemul de pensii private din România

Sistemul românesc de pensii administrate privat (Pilonul II) este un sistem finanțat prin alocarea către fondurile de pensii administrate privat a unui anumit procent din contribuțiile datorate de către participanții la sistemul public de asigurări sociale.

Principalul avantaj al sistemului este reprezentat de faptul că sumele primite de fondurile de pensii vor fi mai bine valorificate, fiind investite de societățile de administrare a pensiilor, care se vor asigura că sumele economisite de către participanți vor crește pe termen lung.

Pilonul II de pensii private este obligatoriu pentru angajații sub 35 de ani și opțional pentru cei între 35 și 45 de ani, la momentul înscrierii. Contribuind luna de luna pana la pensionare, se vor acumula active si se vor inmulti prin investitii, asigurandu-se o pensie suplimentara pe langa cea de sistem public.

Societățile de administrare pentru pensii private sunt doar firme autorizate, astfel investițiile se vor face într-un mediu profesional, spre zone profitabile, asigurând rentabilitatea activelor acumulate. Numărul participanților la Pilonul II de pensii private este în creștere de la începutul sistemului și această tendință va continua cel puțin pe termen mediu.

De la începutul sistemului și până la momentul primelor plăți de pensie, au existat și vor fi doar un număr mic de participanți, care au primit sau vor primi activele acumulate în conturile lor. Până când primii participanți înscriși vor împlini vârsta legală de pensionare, sumele din conturile lor vor continua să crească, deși investite eficient, vor oferi o garanție pentru o pensie suplimentară mai mare.

Pensii private. Ce putem face dacă vrem să schimbăm ceva

Dacă îți pui întrebarea dacă îți poți transfera pensia într-un alt fond, în mod normal, puteți muta o pensie cu contribuție determinată pe care ați economisit la un alt furnizor de pensii în orice moment, cu până la un an înainte de data la care se așteaptă să începeți să primiți bani de la aceasta. În multe cazuri, poți transfera chiar și după ce ai început să iei bani din pensie.

Pașii de urmat în cazul unui transfer de la un furnizor la altul

Durata transferului unei pensii private către un alt furnizor, nu durează foarte mult. În ultimii ani, mulți furnizori de pensii private au încorporat transferul electronic în procesul lor. Aceasta este cea mai rapidă metodă de transfer al pensiilor și durează de obicei până la două săptămâni.

Dacă vă gândiți să vă schimbați administratorul fondului de pensii private, puteți să o faceți. Un angajat sau contribuabil are libertatea de a-și muta contul, o dată pe an, fără a indica niciun motiv. Dar va trebui să urmați pașii, după cum urmează:

  • semnarea unui nou act de aderare (bifează opţiunea transfer)
  • depunerea unei cereri de transfer la administratorul fondului de pensii de la care se face transferul
  • depunerea noului act de aderare, plus copia după actul de identitate, semnată

Transferul este gratuit – dacă se realizează după doi ani de la data aderării sau de la data ultimului transfer. Penalităţile de transfer – se aplică dacă transferul se realizează mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent.”Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Mahmureala, un mare dușman. Metode pentru a fi anihilată
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro